NA DAN POBEDE SUBOTICA POZDRAVILA NOVE KADETSKE ŠAMPIONE  Praznična atmosfera, nedelja, kraj raspusta i kraj 14. festivala Srbije u šahu
ŠK Bubamara

 

Posle devet dana, kroz četiri takmičenja kadeti su odigrali jedno specifično prvenstvo, jer se igralo u komplikovanoj atmosferi izazvane već za mnoge traumatičnoj svetskoj epidemiji zvanoj korona ili Covid 19.

Ono što je najvažnije dobili smo nove šampione, pa zato krenimo od grupe do grupe.

Miloš Pasula kako je krenuo tako je i završio, ubedljivo, nadahnuto fišerovski, skor 9 pobeda iz isto toliko susreta. Drugi je bio Aljoša Kanački, a treći Nikola Adamović. Dumbelović je sa 8,5 prvi prošao kroz cilj, drugi je Mihajlo Ilić sa 7,5 a treći Vuk Ćirković sa 6,5. Andrej Ljepić je već dokazani šampion. Uspeo je da pobedi fišerovskim rezultatom kao i Pasula. To su jedina dva takmičara koji su zabeležili svih devet trijumfa. Drugi je bio Jovan Kisić sa 7,5, a treći Dušan Petrović pobedivši u direktnom okršaju Teodora Milosavljevića. Inače su oba igrača sakupila po 6 poena. Luka Ristić je rutinski pobedio Luku Veselinovića i sa 8,5 potvrdio svoju titulu.

Drugi je Jovan Stevanović sa 7 pobedivši Zdravkovića, a treći Ognjen Ćuzović sa 6,5 odigravši neizvesnu partiju protiv Dombrovskog koja se završila remijem. Tadić je pobedio Uroša Slavkovića i potvrdio svoju titulu, ne dozvolivši više luksuz da se kocka sa titulom sakupivši 7,5 poena. Drugi je kroz cilj sa 6,5 prošao Lav Pajčin pobedivši Paštrovića, a treći Aleksandar Radojičić sa istim brojem bodova, jer je remizirao sa Parkajićem. Verovatno tragičar ove grupe je Milan Gagić, koji je dobro odigrao, ali mu je nedostajala završnica. U devetom kolu je remijem protiv Alekse Petrovića ostao i bez medalje. Miloš Milošević je novi prvak sa 8 poena, jer je bez borbe pobedio Obradovića. Dalibor Radisavljević je drugi sa 7, jer je odmah remizirao sa Stojanovićem, videvši da se Milošević ne može stići. Marko Ivanović ipak na kraju treći sa 6,5. Loš start ga je koštao boljeg plasmana. Za razliku od njega kod Dimitrije Marčete je bilo obrnuto. Počeo je silovito, da bi drugi deo turnira bio katastrofalan. I u devetom kolu je izbugio od Radosavljevića.

Kod devojčica do 8 godina je bilo samo tri takmičarke. Sa sva četiri trijumfa pobedila je Lea Kokai, ispred Lene Radenković i Katarine Vugdalić. Kod devojčica do 10 godina kako je krenulo tako se i završilo. Veoma uzbudljivo. Na kraju zasluženo prvo mesto Sara Mijić sa 7 koliko je imala i Vera Vujović, a treća Ivana Jovanović sa 6 koja je u direktnom duelu izgubila od šampionke. Tamara Janković je crnim figurama pobedila Teodoru Jauković i osvojila prvo mesto sa 8 poena.

Ana Bagaš je pobedila Dunju Bajović i osvojila 7,5 dok je treće mesto osvojila Andrea Stanković. Šampionka do 14 godina je ipak Mila Radenković sa 7,5 koliko je imala i Ana Tadić koja je još jednom remizirala. Treća je bila Emilija Lazović sa 6. Ana Tadić je remizirala sa Ivanom Vukašin, sigurno podlegla atmosferi, a Mila Radenković je kao nesparena dobila poen i čekala rasplet. Šta ti je šah. Mina Palamarević je nova šampionka do 16 godina sa 8 poena, jer je odmah na početku remizirala sa Julijom Petrović. Videvši rasplet, Milica Carević i Anđela Dinić su takođe remizirale. Tako je Milica Carević overila drugo mesto sa 7, a Anđela treće sa 5,5. Anastasija Grozdanić se još jednom namučila, ali ipak pobedila i postala nova šampionka sa osvojenih 7 poena do 18 godina. Marijana Bilić ima za čim da žali.

Samo drugo mesto sa 6,5 i ako je u zadnjem kolu pobedila. Imala je sve u svojim rukama. Ipak, samo ona zna zašto je odigrala slabo drugi deo turnira. Nevena Đorđević se ipak domogla trećeg mesta i ako se činilo tri kola pre kraja da je medalja nedostižna. Pobedom nad Anom Šakotić osvojila je 6 poena. Anđela Dimitrijević je sakupila isto 6 poena, ali usled lošijeg dodatnog kriterijuma samo četvrta.

Svečano je bilo na dodeli medalja najboljim kadetima. Posle ovoga, nakon povratka svojim kućama, uslediće analize, gde su se pravili propusti i kako i na koji način unaprediti igru. Neki su zadovoljni, a neki i razočarani svojim nastupom.Ceremoniji zatvaranja su prisustvovali i Pokrajinski sekretar za sport Dane Basta, veliki šahovski zaljubljenik i Srđan Samardžić ispred član gradskog veća u Subotici.

Nagrade najboljima uručio je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i poželeo da nastave sa dobrim nastupima na predstojećem evropskom ( Antalija ) i svetskom prvenstvu ( Mamaja i Batumi ). Čestitao je svima, a posebno osvajačima medalja, uz napomenu da će u budućnosti Šahovski savez Srbije voditi brigu o najboljim kadetima Srbije. Ujedno se i zahvalio gradu Subotici na toplom dočeku i dobroj organizaciji.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading