Beogradski maraton
Promo
Beogradski maraton

Promo

Beogradski maraton, Foto: Promo

Prolaskom kroz cilj poslednjeg učesnika na nedavno završenom 32.Beogradskom maratonu započela je nova era za ovaj najznačajniji i najmasovniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji i to kao deo „Grand Slam“ maratonske svetske serije.

Beogradski maraton i Abbott World Marathon Majors potpisali su ugovor po kome je Beogradski maraton postao deo čuvene World Marathon Majors serije od 2020. godine - kao jedini takav događaj u širem regionu. Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika u kategorijama iznad 40 godina koji, u odnosu na svoje ostvarene rezultate na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Masters Svetskom prvenstvu 2021. godine (Abbot World Marathom Majors Wanda Age Group World Championships) na nekom od maratona iz serije World Marathon Majors. Ime maratona u okviru kojeg će biti održano Svetsko prvenstvo 2021. godine biće uskoro objavljeno.

„Činjenica da je Beogradski maraton postao deo World Maraton Majors serije je svakako znak visokog kvaliteta ovog događaja od značaja za grad Beograd, ali je to i naša zajednička obaveza da ovu manifestaciju iz godine u godinu dižemo na viši nivo, kako bi i dalje rasla i ostvarivala svoje potencijale.“ – izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona povodom značajnog partnerstva sa World marathon Majors serijom.

Beogradski maraton

Promo

Beogradski maraton, Foto: Promo

„Upravo završeni 32. Beogradski maraton ostvario je mnoge značajne rekorde na samoj stazi, ali i po broju učesnika i bio je odlična prilika da se Beograd i Beogradski maraton svetu prikažu u najlepšem svetlu. To je takođe bio pokazatelj da Beograd odiše gostoprimstvom, što je bio utisak mnogih gostiju i učesnika iz celog sveta, da je grad spreman da organizuje vrhunske sportske događaje, a da je Beogradski maraton poslao poruke o značaju dobročinstva, zaštiti životne sredine i uključuivanja širokih slojeva stanovništva u rekreaciju i trčanje kao pokret zdravlja. Time je Beogradski maraton pokazao da je od AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka), s pravom, dobio najznačajnije priznanje u maratonskom svetu – maratonskog oskara (AIMS Social Award) za društveno odgovorno poslovanje.

Verujemo da će 33. Beogradski maraton 2020. godine, zahvaljujući i priznanju od World marathon Majors serije, biti veliki uspeh i da će nam u goste doći još veći broj domaćih i stranih učesnika, kao i da će to biti dalja odlična prilika za pozitivnu promociju Beograda u svetu.“ – zaključio je svoju izjavu Dejan Nikolić.

Beogradski maraton

Promo

Beogradski maraton, Foto: Promo

Tim Hadžima, izvršni direktor Abbot World Marathon Majors izjavio je: „Posle više od decenije ogromnog uspeha vrhunskih svetskih maratonaca i njihovih nastupa u okviru naše serije želeli smo da na veliku trkačku scenu postavimo i obične svakodnevne učesnike maratona na kojima i počiva trkački pokret u svetu. Zato nas i raduje kako su mnogobrojni trkači širom sveta prihvatili mogućnost da postanu deo World Marathon Majors Serije, uzimajući u obzir činjenicu da je vrlo teško obezbediti učešće na nekom od World Marathon Majors maratona. Želeli smo da trkačima pomognemo da postanu deo svetske globalne maratonske scene. Ponosni smo da na tome radimo i saradjujemo sa našim partnerskim maratonima, a od sada je i Beogradski maraton jedan od njih – na šta smo izuzetno ponosni“.