OSTAVIO SVE OSTALE U PRAŠINI! On je najplaćeniji sportista IKADA! Njegovo bogatstvo se procenjuje na nestvarnih 15 MILIJARDE DOLARA! (FOTO + VIDEO)

Čas istorije!

Sport i novac
Sport i novac, Foto: ALO!

* Pobedio je na 1,462 trke

* Zaradio je 15 milijarde dolara od nagradnih fondova

* Najveća zvezda tog doba

Mnogo rasprave izazove kada se obelodani plata poznatog sportiste i uglavnom se postavi pitanje, da li zaista oni zaslužuju da budu toliko plaćeni, dok učitelji, doktori ili neke druge profesije koje su bitnije za čovečanstvo, zarađuju neuporedivo manje novca.

Tako jedan od najboljih fudbalera na svetu, Lionel Mesi, zarađuje i po 127 miliona dolara godišnje, prati ga Ronaldo sa 109 miliona, Nejmar sa 94, i bokser Alvarez sa 93 miliona dolara.

NA AMERIČKOM TLU Rusi savladali domaćine i odbranili titulu u odbojci! Herojski podvig

Složićete se veoma mnogo novca, ali veoma smešna cifra u odnosu na najbogatijeg. Čak i nekoliko sportista koji su uspeli da probiju magičnu cifru od jedne milijarde dola sa nagradnih fondova ili plata, kao što je Tajger Vuds, poznati golfer koji je imao razne seks skandale, ne mogu da se takmiču sa najplaćenijim atletom svih vremena Gaj Apuleius Dioklis, rimskom sportisti koji je zaradio preko 15 milijardi dolara u današnjoj vrednosti.

Gaj Apuleius Dioklis je rođen 104. godine u Lamegu, što je današnji Portugal, prestonica Lusitanije, provincije Emerite Augusta (današnja Merida).

NA SVETSKOM PRVENSTVU KONAČAN REZULTAT - 64:0! Ekspedicija iz srpskog komšiluka, domaća Koreja najavljivala DA ĆE IH NAMUČITI! Mreža im ostala napunjena do vrha

Njegov otac je bio vlasnik malog transport biznisa i njegova porodica je dobro živela od toga. Veruje se da je Diokles počeo da se takmiči trkanjem sa 18. godina u Ljeidi (današnja Katalonija) i veoma brzo je dobio reputaciju da dobije poziv "velike lige" u Rimu. 

Kada je stigao u Rim, Dioklis je počeo da vozi za "Beli tim". Tada su se takmičari delili u timove, slično kao što se danas radi u Formuli 1, koja je zahtevala trening i razvoj opreme i konja. Najgore uslove je upravo imao "Beli tim" koji je budžet uglavnom skupljao iz nižih slojeva društva. Pošto je bio prirodan kočijaš, Diokles je sa 24. godine prešao u "Zeleni tim", a tri godine kasnije i u "Crveni". 

SAVIĆ DOVEO REZERVNI SASTAV, UMALO DA POBEDIMO Derbi u prvom kolu Svetskog prvenstva, Srbija remizirala sa Crnom Gorom

Gaj Apuleius Diokles
Gaj Apuleius Diokles, Foto: twitter

"To je bio odvažan potez, zbog popularnosti 'Zelenog tima'" - objašnjava Robert. B Kebric.

Neki istoričari ističu da se Dioklis taktički opredelio za ovaj potez, zbog bogatstva i slave. "Zeleni" su bili bez premca najpopularniji i najatraktivniji tim koji je pridobijao najbolje kočijaše. Izabravši "Crveni tim", Dioklis je bio osiguran da će biti največi ikada koji je nastupao za tu ekipu i da će pokupiti sve finansijske beneficije koje idu sa pobedama. Pošto je bio najbolji na stazi radio je i na svom nastupu, uvek je priređivao spektakl.

ZAVRŠENO PRVENSTVO SRBIJE U BIATLONU Avakumova još ubedljivija

Mnogo njegove pobede su dolazile tako što bi prestigao vodećeg u poslednjem trenutku pred samu finiš liniju. Publika je to obožavala! Svaka trka sa Dioklisom je veoma brzo postala događaj dana. Ovo je prirodno pomoglo da zaradi više novca!

Zvezda drugog veka nije zarađivao pare kroz sponzore već su sva njegova primanja dolazila od nagradnog fonda, a kako mu je karijera trajala 24. godine, tu je bilo dosta trka. Da budemo tačniji, Dioklis je učestvovao na 4,257 konjskih trka, a pobedio je na 1,462 trke, a na 1,438 trka je završio na podijumu, uglavnom na drugom mestu, zbog njegovog "pravljenje spektakla sa finiš linijom" "Šampion trke dvokolica" je jedan od najboljih dokumentovanit antičkih atleta, najviše zbog toga koliko je bio poznata zvezda na poznatoj stazi "Rimski Cirkus Maksimus".  

POBEDA NA DOMAĆOJ STAZI Hamilton najbolji na Velikoj nagradi Britanije

Cirkus Maksimus
Cirkus Maksimus, Foto: twitter

24. godine dobijanja trka doveli su Dioklisa od nepismenog čoveka čiji je zaštitni znak "foto finiš" do sume od 35,863,120 sestercija (tadašnji novac u Rimu), što je ekvivalent 26.000 kilograma zlata, ili 15 milijardi dolara!

"Njegov dobitak je pet puta veći nego najveća plata gubernatora u Rimu, mogao je da isplati godišnju zalihu žita za ceo Rim, ili da plati svakog najobičnijeg vojnika rimske armije." - kaže Peter Strak, profesor na Univerzitetu u Čikagu!

BORKOVIĆ BEZ BODOVA DRUGOG DANA Izbačen sa staze nesportskim potezom rivala

Dioklis nije samo poznat po tome što je uspeo toliko novca da zaradi, već i po tome što se penzionisao u svojoj 42. godini života. Mnogi kočijaši umru na trkama u njihovim dvadesetim godinama. Dioklis je imao sreće. Nakon što se penzionisao kupio je veliki broj livada u Italije, u malog gradu Palestrini, tu je živeo do kraja svog života.

BONUS VIDEO 

Novak Đoković sa sinom Stefanom izlazi na šampionsku terasu Vimbldona

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi