KREĆE NBA FINALE Tejtum protiv Karija, Seltiksi protiv Ratnika, ko će biti novi vladar?
EPA

Tokom 82 utakmice regularnog dela sezone, većina fanova sa ogromnim žarom čeka plej - of i najbolju svetsku košarku. Kao i svake godine, mogli smo da prisustvujemo najlepšim potezima najboljih svetskih sportista, a konačno je stiglo i veliko finale. Snage će odmeriti Golden Stejt i Boston Seltiksi.

Golden Stejt je vratio svoje ime na NBA mapu. Nakon dominiranja ligom i poslednje titule 2018. godine, Ratnici su nestali. Sve je bilo uzrokovano odlaskom Kevina Durenta i povredama Kleja Tompsona. Bek je prvo doživeo kidanje Ahilove tetive, a nakon toga i povredu ukrštenih ligamenata. Stef Kari nije mogao sam, a i njega su mučile povrede. Ratnici su krenuli u neku vrstu reorganizacije i ispostavilo se da su napravili sjajan potez. Draftovan je Džordan Pul, koji je poneo epitet "Spleš brata". U klub je u okviru trejda stigao i Endrju Vigins, koji je nakon perioda adaptacije uspeo da pronađe svoju ulogu. Klej se konačno vratio ove sezone i zajedno sa navedenim dvojcem, kao i Karijem i Grinom Stiv Ker opet ima ultimativnu petorku. Ekipa je ove godine ostvarila 53 pobede, uz 29 izgubljenih mečeva u regularnoj sezoni. Prvi rival u eliminacionom delu bio je naš Nikola Jokić sa Denver Nagetsima. Ipak, Golden Stejt je bio prejak za njih. Grin je odigrao fenomenalnu odbranu na aktuelnom MVP - u, a Kari i družina su isporučili svoje u napadu. Konačan rezultat je bio 4:1 za Ratnike. U polufinalu konferencije igrali su protiv energične ekipe Memfisa, ali bez pomoći Morenta u odlučujućim mečevima nije bilo realno za očekivati da Grizliji ozbiljnije zaprete. Sa 4:2 u seriji ekipa Stiva Kera stigla je do finala gde ih je čekao Dalas na čelu sa Lukom Dončićem. Slovenac je bio sjajan, ali Golden Stejt je totalno odsekao ostatak ekipe i rutinski obezbedio veliko finale. Tim iz San Franciska će dočekati Boston, a stručnjaci smatraju da bi ovo moglo biti jedno od boljih finala u prethodnih par godina.

Što se Bostona tiče, proces je konačno dostigao svoj vrhunac, a Tejtum i Braun su odrasli. Seltiksi titulu čekaju još od daleke 2008. godine, a čini se da su konačno napravili ekipu koja je sposobna da vrati trofej u vitrine legendarne franšize. Dovođenje Imea Udoke pokazalo se kao sjajan potez Denija Ejndža i Breda Stivensa. Udoka je odlično posložio ekipu, te je napredak vidan kod gotovo svih igrača. Kao nagrada stiglo je prvo mesto u istočnoj konferenciji, sa skorom od 51 pobede i 31 poraza. Seltiksi su izabrali teži put i do finala su morali da igraju protiv najjačih konkurenata. Prvi na redu su bili Bruklin Netsi predvođeni Kevinom Durentom i Kajrijem Irvingom, ali Boston ih je "pometlao". Ekipa Stiva Neša nije imala šanse, a Seltiksi su u narednoj rundi morali da se bore protiv Milvoki Baksa. Serija je opravdala sva očekivanja, a pobednika smo dobili tek u sedmom meču. Boston je odigrao sjajnu utakmicu i došao do pobede sa čak +28. U finalu konferencije čekala ih je ekipa Majamija, koju je predvodio sjajni Džimi Batler. Iako je Boston važio za apsolutnog favorita, tim sa Floride je pružio ogroman otpor i Seltiksi su tek u sedmom meču stigli do velikog finala. 

Džejson Tejtum i Džejlen Braun su došli do vrhunca svoje forme, te će predstavljati ozbiljan takmac spoljnoj liniji u vidu Karija, Pula i Tompsona. Biće zanimljivo videti i okršaj u reketu, gde sa obe strane imamo defanzivne specijalce poput Roberta Vilijamsa i Drejmonda Grina. Ključ serije će biti i u taktikama dvojice trenera, s tim da treba istaći ogromno Kerovo iskustvo. Kako god, pred nama je najveći košarkaški događaj, a nema sumnje da će nam obe ekipe priuštiti ozbiljan nivo košarke. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading