ZVEZDA KOJA NIKADA NIJE ZASIJALA Priča o legendarnom Ti - Meku, čoveku koji je plesao na terenu
Tanjug/Ap

Trejsi Lamar Mekgrejdi Džunior. Životna priča dečka sa Floride slična je mnogim igračima iz NBA. Tokom detinjstva nije imao oca, a odgajale su ga majka i baka. Odmah je bilo jasno da će Trejsi morati da se brine o porodici, a kao svoj poziv video je košarku. Sjajne fizičke predispozicije bile su vidljive već u srednjoj školi. Svake godine je sa prosecima bio blizu tripl – dabla (27 poena, 8 skokova, 7 asistencija, tri ukradene lopte).

 

 

Njegov talenat dovoljno potvrđuje činjenica da preskočio celokupnu koledž karijeru i odmah se prijavio na NBA draft. Izabran je kao deveti pik od strane Toronto Raptorsa. Tim iz Kanade je bio prava atrakcija lige s obzirom da su u svojim redovima imali Mekgrejdija i Vinsa Kartera. Zanimljivost vezana za njih dvojicu bila je to da su oni rođaci, dalji doduše. Ipak, na terenu to nije izgledalo dobro. Česte rasprave i sukobi oko toga ko će biti prva zvezda ekipe doveli su do trejda jednog od njih. Izbor je pao na Mekgrejdija, koji se odlučio za Orlando Medžik. Bulsi su u to vreme bili veoma zainteresovani za njegove usluge, ali presudio je poziv iz rodnog mesta.

 

 

U Medžiku su smatrali da bi Trejsi zajedno sa Grentom Hilom bio sjajan duo, ali povreda zgloba Hila je poremetila sve. Ipak, na individualnom planu za Mekgredija je sve izgledalo sjajno. U prvoj sezoni u Orlandu stigao je do titule igrača koji je najviše napredovao. MIP zvanje stekao je sa prosekom od 27 poena, 7.5 skokova i skoro pet asistencija. Ono što je brinulo sve jeste nedostatak plej - of rezultata. Mekgrejdi je plesao na terenu, ali timski rezultati su izostajali. U drugoj sezoni je stigla nagrada u vidu člana prve NBA petorke, a u trećoj godini na Floridi Ti–Mek je beležio 32,1 poen po utakmici što je bilo dovoljno da osvoji titulu najboljeg strelca lige, a sa svoje 24 godine postao je najmlađi igrač kome je to pošlo za rukom još od spajanja ABA i NBA lige. Poslednja sezona u Orlandu prošla je u znaku još jednog ranog ispadanja iz plej - ofa, te druge uzastopne titule najboljeg strelca lige. Orlando više nije želeo da čeka Trejsija i odlučili su da ga trejduju. Mekgrejdi je na kraju sezone trejdovan u Hjuston u zamenu za Stiva Frensisa i Katina Moblija.

 

 

U Roketsima je zamisao bila da Trejsi bude deo tandem koji će vratiti Hjuston u borbu za titulu, a njegov partner je bio Jao Ming. Ipak, ni tu nije sve išlo po planu. Prvo plej - of učešće bilo je veoma loše, s obzirom da je protivnik bio Dalas predvođen sjajnim Dirkom Novickim, te je Hjuston svoju avanturu završio već u prvoj rundi. Nakon toga su usledili problemi koji su verovatno i završili Mekgrejdijevu karijeru. Bol u leđima postao je hroničan, a Ti - Mek više nije ličio na sebe. On je tada izjavio da ga bolovi u leđima sprečavaju da bude eksplozivan kao nekada. I pored toga, kada se po ko zna koji put Ming povredio, Mekgrejdi je predvodio ekipu sa 24.6 poena po utakmici, 6.5 asistencija i 1.3 ukradene lopte. Sezonu je završio kao peti najbolji igrač lige, dok je Hjuston u plej-ofu ispao opet u prvom kolu, ovog puta od Jute. Nakon leđa krenuli su problemi i sa kolenima. Najozbiljniju povredu Mekgrejdi je doživeo početkom naredne sezona 2008/09 nakon 11 utakmica, kada je ponovo povredio koleno i propustio zbog te povrede 18 mečeva. Ono što će svakako svi pamtiti jeste deveti decembar 2004. godine. Roketsima je bilo potrebno 13 poena da prestignu Sparse i pobede 81-80, a na satu je stajalo 35 sekundi do kraja. a se postigne 13 poena za tako kratko vreme, a da strelac svih 13 bude samo jedan košarkaš naizgled zvuči bajkovito. Međutim, čuda se ipak dešavaju. Ime „čarobnjaka“ koji je potopio Portland je bilo upravo Trejsi Mekgrejdi. 

 

 

Usledili su novi trejdovi i odlasci u Detroit, Njujork i Atlantu. Ipak, Ti - Mek više nije bio ni senka onog igrača. Uloga rezerviste jednostavno nije išla uz njega, te je na kratko odlučio da se oproba u kineskoj ligi. Poslednji ugovor u NBA dali su mu San Antonio Sparsi, ali to je bio definitivni kraj. 

Među NBA menadžerima se i dan danas priča o Trejsijevom potencijalu, te košgeterskim sposbnostima. Povrede i loša sreća su u kombinaciji uništili jednu karijeru koja je mogla biti mnogo blistavija, a Ti - Mekova zvezda nikada nije zasijala punim sjajem. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading