NAJBOLJI STATISTIČAR LIGE Priča o čoveku koji je od rekordera stigao do glavnog predmeta sprdnje
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Rasel Vestbruk Treći. On je rođen u Long Biču, država Kalifornija, a osnovnu školu je pohađao u Hautornu zajedno sa svojim najboljim prijateljem - Helsijem Bersom. U svojoj 16. godini doživeo je tragediju koja ga je verovatno pogurala ka najvećim visinama. Helsi Bers umro je od infarkta, a Rasel je ostao bez saigrača sa kojim je zajedno sanjao o najjačim koledžima. Njemu je tada postalo jasno da će morati da gura sam. Vestbruk je tek na četvrtoj godini srednje škole pokazao vanserijski talenat, a primetio ga je UCLA, tačnije trener Ben Houlend, koji je bio oduševljen Raselovim performansima. On je u njemu video apsolutnog lidera tima, te igrača koji ima nešto specifično. Vestbruk je plenio svojom energijom, a Houlend nije ostao imun na to.

 

 

Odmah je odlučio da ga "vrbuje" i Rasel je pristao na stipendiju od "Meda". Vestbruk je bio u senci Erona Afala, jer je Kolison držao poziciju plejmejkera. Tek iduće sezone, Rasel je stigao u petorku. To je bila jedna od najboljih petorki poslednjih godina. Pojačao ih je Kevin Lav, koji se nametnuo kao najbolji igrač lige. Svi su ipak bili oduševljeni Raselom, te njegovom brzinom i energijom. Tri sezone zaredom Houlend je stizao do F4, ali bi svaki put ispao u polufinalu. U poslednjoj Vestbrukovoj sezoni na koledžu izbacio ih je sjajni Derik Rouz.

 

 

Ras je tada odlučio da se prijavi na draft, a upravo on je bio poslednji pik tadašnjih Sijetl Supersoniksa, koji su bili u fazi preseljenja u Oklahomu. Ipak, ono što je zanimljivo za tadašnji izbor Tandera i Sema Prestija jeste da je prvobitna želja bio Bruk Lopez, ali Presti je ostao oduševljen Raselovom posvećenošču i željom za napretkom. Valja napomenuti da je Ras tada stizao na pokazne treninge čak sat i po pre ostalih. Period u Oklahomi obeležilo je prijateljstvo sa Kevinom Durentom i njegova MVP sezona sa brutalnim tripl - dablovima. Osam sezona zajedno su proveli Rasel Vestbruk i Kevin Durent. U tih osam sezona, gotovo klinci su uspeli da stignu do finala NBA lige, gde su izgubili od super trojke Majamija. Pored toga su se desila tri konferencijska finala, od kojih će ono poslednje uneti razdor među prve dve zvezde tima i doći do tačke kada neće razgovarati. Ipak, ne možemo a da ne spomenemo tu famoznu 2017. godinu, kada smo prisustvovali košarkaškoj rapsodiji. Skoro 32 poena, 11 skokova i 10 asistencija u proseku doneli su mu priznanje za najboljeg igrača lige. I Ras je to stvarno i bio. Onakvu ekipu Oklahome je uspeo da odvede u plej - of, a te sezone zabeležio je i svoj 50. tripl - dabl u karijeri. Tokom naredne dve sezone Vestbruk je opet beležio tripl - dabl u proseku i svrstao sebe u istoriju kao igrača sa ubedljivo najviše sezona sa takvim učinkom. Ipak, usledilo je zasićenje.

 

 

Nakon odlaska Durenta rezultati su bili loši i Oklahoma je teško stizala do druge runde plej - ofa. Odlučeno je da se krene u rekonstrukciju, a Ras je Oklahomu zamenio za Hjuston, gde je opet udružio snage sa Džejmsom Hardenom. Reklo bi se da je od tada krenuo pad Vestbruka kakvog znamo i da je njegova statistika totalno potonula. Roketsi su te godine stigli tek do druge runde, a kao jedan od glavnih krivaca označen je Vestbruk, koji je opet morao da se seli. Sledeća destinacija bio je Vašington, gde je Ras uspeo da odigra dosta dobru sezonu, beležeći četvrtu godinu sa tripl - dabl učinkom. Slično kao i sa Hjustonom, plej - of avantura je završena već u prvoj rundi. Nakon svega, Rasel je odlučio da se vrati tamo gde je sve počelo.

U Los Anđeles. Mnogi su očekivali čuda novog supertima na čelu sa Džejmsom, Dejvisom i Vestbrukom, ali su umesto toga dobili fijasko. Lejkersi nisu uspeli da se plasiraju u plej - of, a opet je etiketiran Vestbruk. Često je bio predmet ismejavanja na internetu zbog svojih neartikulisanih šuteva koji su završavali na ivici table, te ostaje da se vidi kakva je sudbina sada već tridesetrogodišnjeg plejmejkera. 

 

 

Raselu se tokom karijera spočitavao odnos sa saigračima, ali realnost je da je svaki od njegovih saigrača upravo Rasa isticao kao omiljenu osobu u klubu. Realnost je i da su najveće zvezde upravo pored njega igrale najbolju sezonu. Možda nije igrač koga biste voleli da gledate svaku noć, ali ne može mu se osporiti želja i ta glad za pobedom. Vestbruk je ekscentrik, bilo da je u pitanju moda ili košarka. On je svoj i takav će ostati.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading