NAJBOLJI SKORER LIGE Priča o čoveku koji je prošao put od najomraženijeg do najpoštovanijeg igrača
EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Kevin Vejn Durent. Durent je odrastao sa starijim bratom Tonijem, mamom Vandom i bakom Barbarom. Prije njegovog prvog rođendana, otac je iznenada izjurio iz kuće, a nakon toga se prvi put pojavio nakon 12 godina. Majka mu je bila školovana, radila je u Kongresnoj biblioteci, međutim, on svoj život nije mogao zamisliti u tom svetu. Sve što je želeo je da se bavi sportom. Tokom osnovne škole isticao se svojom visinom, te je to bio glavni preduslov za brojne nagrade koje je stekao u tom uzrastu. Tokom svoje srednje škole promenio je mnoge lokacije, a među brojnim koledž ponudama odlučio je da stipendiju uzme od Teksasa.

Na koledžu je Durent dostigao visinu od 206 centimetara i bilo je jasno da predstavlja ogroman problem za protivničke defanzivce. Avantura na Teksasu je trajal svega godinu dana, a KejDi se odlučio da izađe na draft. Kao drugi pik izabran je od tadašnjih Supersoniksa iz Sijetla. 

Sa tek napunjenih 19 godina, Dueant je postao prva opcija u napadu, te igrač na čijim plećima je sav pritisak o odlučivanju utakmica. Već u prvoj sezoni je bio starter na svim utakmicama i beležio je 20.3 poena, 4.4 skoka i 2.4 asistencije po meču. Proglašen je za rukija godine. Mnogi su mu te godine zamerali nekonstantnost šuta, te slabu masu i snagu. Tada je počeo raditi na masi, redovnim dizanjem tegova, ali je popravio i šut. Sledeće sezone, Soniksi su preseljeni u Oklahoma Siti. U toj sezoni se ekipi priključio i Rasel Vestbruk, koji je kasnije postao Durentov omiljeni saigrač. Stigao je i novi trener koji je Durenta prebacio s mjesta bek šutera na poziciju niskog krila. Zahvaljujući ovom potezu, njegova statistika se poboljšala. Na kraju svoje druge sezone, Durent je postizao 25.3 poena, 6.5 skokova i 2.8 asistencija u proseku. Upravo sa Vestbrukom i tada mlađanim Hardenom predstavljao je ozbiljan zalog za budućnost Tandera, koji su tih godina stizali i do finala, ali tamo nisu imali šanse protiv supertima Majamija. Sezona 2013/14 važi za najbolju Durentovu individualnu predstavu u karijeri. KejDi je prosečno beležio čak 32 poena uz 12 vezanih mečeva u kojima je postizao preko 30 poena, dok je u januaru te sezone bio na proseku od neverovatnih 36 poena po meču. Ipak, ni to nije bilo dovoljno Oklahomi da stigne dalje od finala konferencije, u kom su ih enliminisali San Antonio Sparsi. Naredna godina nije bila dobra za bivšeg studenta Teksasa, s obzirom da mu je dijagnostifikovana fraktura stopala, zbog koje je odigrao samo 27 mečeva. Poslednju sezonu u Tanderima obeležila je serija protiv Golden Stejta u kojoj je Oklahoma imala prednost od 3:1, ali "Grmljavina" je uspela da izgubi i ostane bez finala. To je bio okidač za Durenta da napusti tim.

Četvrtog jula Kevin je objavio informaciju zbog koje i dan danas još uvek nailazi na žestoke osude. On je odlučio da se pridruži supertimu Golden Stejta i tako krene utabanim putem do NBA prstena. Prema očekivanjima, usledio je period dominacije Golden Stejta. Dve godine uzastopno su Ratnici bili na tronu lige, a Durent je u oba finala proglašavan MVP - ijem. Pohod na treći uzastopni trofej nije uspešno okončan. Durent je u finalu protiv Toronta pokušao da odigra uprkos povredi, ali je sve rezultovalo kidanjem Ahilove tetive, dok je Golden Stejt ostao bez titule. To je bio najteži period za Kevina, ako je suditi prema njegovim rečima. Van terena je proveo čitavu godinu, a u međuvremenu je dogovorio novi angažman u posrnulim Bruklin Netsima.

Odmah za njim krenuo je i Kajri Irving, dok im se kasnije pridružio i Džejms Harden. Ipak, ta trojka nije dugo opstala. Odigrali su svega tridesetak mečeva zajedno, a Harden je prešao u Sikserse u trejdu za Bena Simonsa. Netsi su ove godine počišćeni od strane Bostona, a Durent nije mogao sam. Sledeća sezona mogla bi da bude ključna i za Bruklin i za samog Kevina. Na teren će se najverovatnije vratiti Ben Simons, Irving će krenuti od početka sezone, te bi Netsi sa njima opet trebali biti među krugom favorita. 

Kada se radi o samom Kevinu, njegove partije govore same za sebe. Čak 12 puta ol - star, šest puta član idealne petorke, četiri puta najbolji strelac lige. Durent je sinonim za napad, čovek koga je nemoguće čuvati, igrač sa koga ne smete pomagati, koji će kazniti i najmanji trenutak nepažnje. Kratak je put od "zmije" do jednog od najpoštovanijih u ligi, a Kevin Vejn Durent ga je prešao. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading