OD AUTOMEHANIČARA DO JEDNOG OD NAJBOLJIH U NBA Priča o jedinom pravom plejmejkeru, čoveku koji je kao vino
EPA

Kristofer Emanuel Pol, jedini pravi plejmejker i igrač stare generacije koji još uvek gospodari ligom. Kao dete sportske porodice, odmalena je bio veliki zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar u životu. Njegov otac Čarls je bivši sportista pa je svoje sinove, Krisa i Si Džeja, od početka uključivao u razne sportske aktivnosti.

Na početku svojih aktivnosti on se bazirao na američki fudbal. Igrao je na poziciji kvoterbeka, te je nastupio na juniorskom državnom prvenstvu sa svojim timom Luisvil Tajtans. Mnogi su smatrali da će to biti njegov životni poziv, ali stvari su se preokrenule. Pre srednje škole je krenuo stopama starijeg brata i počeo trenirati košarku. Zajedno s bratom svako leto je radio u automehaničarskoj radnji svog dede Netenijela Džonsa, kog je više puta isticao kao važnu figuru u svom odrastanju i nekoga čije je savete redovno upijao. Njegov srednjoškolski izbor bio je Vest Forsit. Njegov talenat je odmah došao do izražaja, a prava eksplozija desila se u drugoj godini. On je prosečno beležio 30.8 poena, 9.5 asistencija, 5.9 skokova i 6 ukradenih lopti. Primio je nagradu za najboljeg igrača godine. Između brojnih koledž ponuda, on se odlučio za ne tako poznati Vejk Forest, zbog trenera Skipa Prouzera, koji je u to vreme važio za jednog od najuglednijih trenera. Samo dan kasnije, Krisa je zadesila ogromna tragedija. Njegov uzor i najveća podrška, deda Netenijel, je preminuo u 61. godini. U znak njegove tragične smrti, Pol je sebi zadao cilj da postigne 61 poen i nakon samo par dana to je i uradio. Promašio je bacanje kojim bi postigao 62. poen i završio je uplakan na klupi. U svojoj prvoj sezoni srušio je rekord koledža po broju asistencija, ukradenih lopti, slobodnih bacanja, postotku šuta za 3 poena i s linije penala. Proglašen je rukijem godine atlantske obale, a ugledni sportski magazini su ga proglasili najboljim frešmenom u cijeloj državi.

Nakon dve godine odlučio se za NBA draft. Izabran je kao četvrti pik od strane Nju Orleans Hornetsa. Prva sezona je na individualnom planu bila odlična, s obzirom da je Pol proglašen rukijem meseca tokom čitave sezone, a na kraju je jednoglasno izabran i za rukija godine. Beležio je prosečno 16.1 poen, 7.8 asistencija, 5.1 skokova i 2.2 ukradene lopte po meču. U svojoj trećoj sezoni desio se momenat kojim je Pol sebe stavio na mapu najboljih plejmejkera u NBA svetu. On je prosečno beležio 21.1 poen po meču, bio je najbolji asistent lige s prosekom od 11.6 i najbolji kradljivac lopti (2.7), pri čemu je te sezone po prvi put učestvovao i na Ol - staru. Godine neuspeha dovele su do zasićenja Polovoj glavi, te je kao ubrzo stigla i vest o trejdu. 

Krajem 2011. godine izašla je šokantna vest o njegovom odlasku u Los Anđeles Lejkerse! Ipak, liga i Dejvid Štern su minirali taj trejd, smatrajući da je Hornetsima najbolje da zadrže Pola. Kao nezvanični razlog navodio se strah lige od stavaranja supertima sa Kobijem Brajantom. Nekoliko dana kasnije Hornetsi su dogovorili trejd sa Klipersima. O njegovih šest godina u Los Anđelesu je besmisleno govoriti. Najbolji igrač Klipersa godinama, te saradnja sa Blejkom Grifinom i Deandreom Džordanom su krasili taj period. Ipak, kao i Hornetsima, Pol je hteo prsten, a to nije išlo u Los Anđelesu.

Usledio je trejd u Hjuston, gde je povreda sprečila Polov prsten po mišljenju mnogih. Da je CP3 bio tu u seriji protiv Golden Stejta, verovatno bismo sada pričali o njegovom trofeju. Ni tu nije uspeo. Naredna destinacija bila je Oklahoma, u kojoj je bio sjajan mentor, pre svega za Šeja Gildžsa - Aleksandera, kome je mnogo pomogao. Jednogodišnji izlet u Tanderima zamenio je Arizonom i dresom Finiks Sansa.

Avantura sa Sansima traje dan danas, a upravo u Finiksu je plejmejker prvi put zaigrao finale najjače svetske lige, ali Janis Adetokumbo i Baksi su mu pokvarili planove. Nakon početnih 2-0 za Finiks, Grk je preuzeo stvar u svoje ruke i serija je završena nakon šest mečeva. Pol sigurno neće odustati, a novu priliku ima ove godine. Sansi trenutno vode sa 2-0 protiv Dalasa u polufinalu Zapada i važe za jednog od ovogodišnjih favorita.

Što se samog Krisa tiče, 37 godina, a još uvek jedan od najboljih u NBA. Njegova inteligencija i osećaj za pas će se prepričavati godinama, te je to nešto što će ostati kao njegovo večno nasleđe. Mnogim košarkaškim sladokuscima je upravo najveća želja da vide Pola sa prstenom na ruci. A znajući CP - a, on će dati sve od sebe. "Point God" će nastaviti da pleše, a na nama je da uživamo. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading