KOLIKO MOŽE BOSTON? Kelti na krilima dečka koji nije imao za račune traže dugo čekani prsten
EPA

Boston Seltiksi već 14 godina ne znaju za NBA prsten. Jedna od najvećih dinastija u ligi dugo kuburi sa trofejima, te je tako poslednji naslov osvojen davne 2008. godine. Ove sezone mnogi smatraju da je vreme za taj iskorak. Ime Udoka sa klupe predvodi generaciju čiji je lider Džejson Tejtum. Momak rodom iz Sent Luisa je tipičan američki košarkaš sa teškim detinjstvom. On je u više navrata isticao koliko mu je teško bilo tokom odrastanja. Majka nekada mesecima nije imala para za račune, pa su živeli bez vode i struje, ali on je od malena sebi postavio cilj - biti igrač u NBA. Iako su mnogi osporavali to, govoreći mu da ima realnije snove, mlađani Džejson se nije dao.

Svakodnevno je trenirao sa svojim ocem i izabrao Čaminejd srednju školu. Tamo je Tejtum pokazao svoj pun potencijal. Na nivou srednje škole jedini veći talenat u to vreme bio je Heri Džajls, koji je završio kako je završio. Sjajne partije u školi privukle su pažnju najvećih koledža, a kada stigne poziv "Coacha K - a" i Djuka, ne razmišljate se previše. Na Djuku se zadržao samo godinu dana, gde je tokom 29 mečeva prosečno beležio 16.8 poena, 7.3 skoka, 2.1 asistencije, i 1.3 ukradene lopte.

Odmah nakom prve sezone odlučio se na čuveni Draft, na kome je Deni Ejndž povukao potez koji mnogi tada nisu shvatili. Trejdovanjem je dobio prava upravo na Tejtuma, a Filadelfiji je ostavio Markela Fulca, koji je predstavljao ogroman promašaj za Seventisikserse. Seltiksi su dobili elitno krilo, a navijači su u njemu videli naslednika Pola Pirsa. U prošlogodišnjem plej - ofu Tejtum je eksplodirao pa je tako bio prvi strelac ekipe, prvi skakač, prvi bloker, podelivši prvo mesto asistenta sa Kembom Vokerom. Skauti su često omalovažavali njegov talenat tako što su ga izbacivali iz TOP5 pikova na Draftu, ali Džejsonov mentalitet je bio nešto što ga je uvek guralo ka vrhu. Ogroman uticaj na njegov razvoj imao je Bred Stivens, sadašnji GM Seltiksa, koji je sa njim provodio sate trenirajući. Sve to dovelo je do ovoga što je Tejtum danas, a to je jedan od najboljih igrača lige - sa samo 24 godine. Njegovo vreme tek treba da dođe, a utisak je da i trenutno iznad većine igrača.

Kelti trenutno igraju polufinalnu seriju protiv Milvokija, a rezultat je 1:1. Nakon prošlogodišnjeg ispadanja od Majamija, Tejtum je obećao da će se vratiti jači i reklo bi se da nije slagao. Sjajne partije od početka plej - ofa, pa sve do mečeva protiv prošlogodišnjih šampiona naveli su navijače Seltiksa da veruju. Naveli su ih na to da u Tejtumu vide onoga ko će prekinuti dugogodišnju agoniju, nekoga ko će franšizu vratiti na pravi put, te ponovo vratiti izgubljeni mentalitet pobednika u Boston. Teško da trenutno postoji bolja osoba od Džejsona Kristofera Tejtuma za takvo nešto, a priliku da to dokaže ima već ove sezone. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading