JEDNA OD NAJLUĐIH GLAVA U NBA Priča o čoveku koji je nervirao Lebrona, popularnom "Osmaku"
Tanjug/Ap

Lens Stivenson Džunior. Ime koje je sinonim za probleme i varnice na terenu. Tog petog septembra 1990. godine Bernadet Stivenson na svet je donela dete koje će u budućnosti postati jedan od najkontroverznijh igrača na svetu. Lens je odrastao u Bronksu, ozloglašenom Njujorškom kraju. U skladu sa tim, njegov mentalitet je poprimio uticaj sredine. Njegov košarkaški talenat uvek je bio jasan, ali glava je sve to sputavala.

Sa 14 godina je prvi put dospeo u žižu javnosti kada je na turniru u Bronksu izazivao tadašnju senzaciju američke košarke, O Džej Meja, ne samo na utakmici, već i nakon iste. Planirano je bilo da polaže srednju školu "Bišop Loflin", ali se tamo zadržao samo tri dana. On je nakon izgubljenog šampionata i nedobijanja MVP nagrade odlučio da se više ne vraća tu, već da krene u školu "Abraham Linklon". Na famoznim terenima Bronksa stekao je nadimak koji ga krasi dan danas - Osma ("Ejt grejder). Stivensonova karijera krenula je naopako maltene od koledža. Pri izboru imao je sjajne opcije poput Kanzasa, ali on se odlučio za Sinsisati na opšte iznenađenje. U to vreme dobio je i tužbu za silovanje... Kada je stiglo vreme drafta, on je nakon samo godinu dana iskoristio svoje pravo i prijavio se.

Mnogi su smatrali da će proći ispod radara NBA timova, ali potencijal u njemu video je Leri Bird, koji ga je uzeo sa pozicije broj 40. Tokom svoje prve godine u najjačoj svetskoj ligi Stivenson nije proveo previše minuta na terenu. Ipak, povreda Denija Grejndžera uzrokovala je veći broj minuta za Lensa koji je to sjajno koristio. Pejsersi su naredne dve godine stizali do finala istoka, a stub je bio upravo "Osmak". Njegova luda glava mu nije dala mira. Odlučio je da zabije nož u leđa Birdu i Pejsersima, te se za veći novac preseli u Šarlot. To se ispostavilo kao tačka na njegovu ozbiljniju rolu u ligi. Nikada se nakon toga nije vratio na prepoznatiljivi put, a ono po čemu će ostati poznat svakako nije vezano za košarkaške kvalitete. Nakon Šarlota redom su usledili angažmani u Klipersima, Memfisu, Pelikansima, Minesoti, drugi mandat u Indijani, Lejkersi, Kina, G liga, Atlanta i na kraju treći mandat u Pejsersima gde se trenutno i nalazi.

Stivenson je u ligu doneo neku novu dimenziju, žar koji je falio u tom momentu. Liga je zapala u blagu krizu, išlo se ka modernizovanju, ali je dečko iz Bronksa uneo svoj mentalitet. Zauvek će se pamtiti njegovi dueli protiv Lebrona, kome je totalno ušao u glavu. Na jednom meču mu je čak i duvao u uvo, a svi se sećamo provociranja Majamija kada je krenuo sa njima na tajmaut. Možda se ne radi o najboljem skoreru, najelitnijem dodavaču ili skakaču, ali sa Lensom nikada nije bilo dosadno. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading