KO JE NAJVEĆI PRGAVAC NBA LIGE Priča o čoveku koji je umalo iskopao oko Jokiću i neizostavnom šrafu Kerove mašine
Tanjug/Ap

Drejmond Džamal Grin. Čovek bez koga ne možemo zamisliti Golden Stejt. Grin je svoju košarkašku karijeru počeo igrajući u Mičigenu, za srednju školu Saginav. Svojim stilom igre oduševio je brojne koledže, a statistika mu je takođe išla u prilog. U svojoj poslednjoj srednjoškolskoj godini on je prosečno beležio 20 poena i 13 skokova, te je predvodio svoj tim do skora od čak 27 pobeda i samo jedan poraz. Kao što rekosmo, broj zainteresovanih da mu daju stipendiju bio je veliki, ali on je odlučio da ostane u rodnom Mičigenu i opredelio se za "Spartance".

Njegovo privikavanje na koledž košarku išlo je nešto sporije, ali je u svojoj poslednjoj sezoni pokazao pun potencijal. Kapiten Mičigena postao je tek treći igrač u istoriji koji je zabeležio dva tripl - dabla u NCAA istoriji, te treći igrač u istoriji Mičigena sa minimalno 1000 poena i 1000 skokova. Ipak, i pored sjajnih brojki, Grin je biran tek u drugoj rundi, kao 35. pik na draftu. Njegove prve dve godine u Golden Stejtu nisu bile vredne pomena. Uglavnom se isticao svojom odbranom, te mu je kao i na koledžu trebalo vreme da se privikne na novu sredinu.

Nakon toga su usledile četiri renesansne godine za Grina i "Ratnike". U te četiri godine, ekipa je osvojila čak tri prstena, dok im je u sezoni 2015/16 na put stao LeBron Džejms. Drejmond je bio mozak tih "Ratnika". Mnogi su smatrali da su ključ titula bili fenomenalni Klej Tompson i Stef Kari, ali trener Stiv Ker je više puta naglašavao ulogu Grina. On nije bio običan igrač, već je obavljao i sav prljav posao, hvatao skokove, delio asistencije, a po potrebi postizao i poene. Grin je bio alfa i omega. U prilog tome ide činjenica što je lično regrutovao Kevina Durenta nakon poraza od Kavsa u finalu. Odmah po završetku utakmice on je pozvao Kej - Dija i predočio mu situaciju, što je kasnije rezultiralo sa još dva trofeja za "Dabse". O njegovim individualnim priznanjima je suvišno govoriti. Četvorostruki ol - star, četiri puta u najboljem defanzivnom timu godine, jednom najbolji defanzivac lige, a to je samo deo. 

Grin nije igrač koga uživate dok gledate, ali je igrač kog bi svako poželeo timu. On donosi sve i postaje lider svakog tima. Sami Kari i Tompson su isticali kako trofeji ne bi bili mogući bez Grinovog prisustva. Dete Mičigena jeste najprgaviji igrač na terenu tokom 48 minuta, ali nakon toga je samo običan momak koji igra košarku. Videli smo to i u duelu protiv našeg Nikole Jokića, o kome je nakon meča imao samo reči hvale. "Ratnici" u polufinalu čekaju boljeg iz duela Memfis - Minesota, a videćemo da li će Grin i društvo uspeti da se okite zlatom i po četvrti put.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading