"PRAVOSLAVAC" NA TRONU, PRODAVAO SATOVE I DISKOVE, OSTAO BEZ OCA! Janis Adetokumbo je imao buran život, a sada je pokorio košarkaški svet! (FOTO)
Tanjug/Ap

Čitava planeta poklonila se Grku.

Košarkaši Milvoki Baksa postali su šampioni NBA lige posle tačno 50 godina. Veliko slavlje posle preokreta u seriji priredio je Janis Adetokumbo (26) navijačima svog kluba.

"Grčka zver" kako su ga prozvali Amerikanci već godinama je u samom vrhu najjače lige na svetu. Dva puta (2019, 2020) osvajao je MVP titulu za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone, a sada je ušao u legendu osvojenim prstenom.

Ko je zapravo Janis Adetokumbo?

Prodavao diskove i suvenire

Tanjug/Ap

 

Janis je rođen 6. decembra 1994. godine u Atini. Iako po nacionalnosti Grk, Janisu su oba roditelja iz Nigerije, a u Grčkoj su tada boravili kao migranti. 

Košarku je počeo da igra sa sedam godina, zajedno sa svojim bratom Tanasisom, ali nikada zajedno, jer su delili iste patike. Porodica je bila jako siromašna pa su deca morala da prodaju ručne satove, cd-ove, naočare i suvenire kako bi zaradili novac. Otac mu je bio majstor, a majka bejbisiterka.

Proba, Filatilitos, pa NBA

Tanjug/Ap

 

Sada već davne 2009. godine, roditelji su odlučili da sinu ispune san, pa su ga vodili na probe po raznim klubovima u Grčkoj. Tada se pojavio klub Filatilitos iz Atine, koji je prepoznao nešto u Janisu.

Nakon dve godine u mlađim kategorijama, Adetokumbo je 2011. godine zaigrao za prvi tim i tamo proveo dve godine. 

San je tada počeo da mu se ostvaruje. Prijavio se za draft i bio izabran od strane Milvokija kao 15. pik prve runde. Svi su se čudili izboru Baksa, zašto bi momka iz jednog osrednjeg grčkog kluba. Međutim, nešto su znali što drugi nisu...

Ostao bez oca

 

 

Pre četiri godine, 2017. ostao je bez oca koji je preminuo od posledica srčanog udara, ali ga to nije sputalo. Janis je tada nastavio još jače i bio sve bolji.

Dve MVP titule, a onda i ono najsjajnije - prsten NBA lige. Nakon 50 godina ponovo je vratio osmeh na lica navijača Milvokija, a pride osvojio i nagradu za MVP finala.

Od trnja do zvezda... Janis dobro zna taj put.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading