navijači
Youtube/Ultras Life.Official

Na internetu se pojavio snimak brutalnog huliganskog okršaja pripadnika navijačkih grupa GATE 7 (Olimpijakos) i GATE 13 (Panatinaikos). Prema informacijama koje dolaze s društvenih mreža, raznih navijačkih portala, Fejsbuk stranica i kanala koji se bave navijačkom subkulturom, do sukoba je došlo 4. februara u noćnim satima kad je grupa huligana Olimpijakosa u Peristeriju, zapadnom delu Atine, napala frakciju navijača Pao-a pod nazivom “West Block Club”.

Na snimku se vidi kako navijači u sukobu koriste palice, drvene letve, baklje, topovske udare, kao i ostale improvizovane eksplozivne naprave za nanošenje telesnih povreda, odnosno stvaranju utiska haosa i straha u sukobu, što je inače popularno u neredima u Grčkoj.

Odgovor na napad iz decembra

Čini se kako je ovo bila osveta za napad pristalica Gate 13 u decembru prošle godine na njihove navijačke prostorije, u kojem su palicama počeli tući sve oko sebe, a onda i bacili bombu. Eksplozija je uništila klub, povređeno je nekoliko osoba, a samo pukom srećom niko nije smrtno stradao. Bio je to jedan od najtežih navijačkih incidenata u dugoj istoriji mržnje ove dve navijačke grupe.

Inače, mržnja koja vlada između navijača Panatinaikosa i Olimpijakosa velika je. Kad igraju ova dva grčka velikana, pripravnost policije je na najvišoj mogućoj meri. Pre više od deset godina svedočili smo nezapamćenim neredima na vaterpolo utakmici ta dva kluba kad su navijači PAO-a najpre noževima napali igrače najvećeg rivala, a onda i iščupali semafor i bacili ga u bazen u kom su bili igrači Olimpijakosa.

Vredi napomenuti kako su navijači Panatinaikosa u prijateljskim odnosima sa Dinamovim (Z) Bed Blu Bojsima, dok su pristalice Olimpijakosa u bratskim odnosima sa Delijama Crvene Zvezde.