Ubistvo na Banjici
E-Stock/Katarina Mihajlović
Ubistvo na Banjici

E-Stock/Katarina Mihajlović

Ubistvo na Banjici, Foto: E-Stock/Katarina Mihajlović

Nakon ponovljenog drugostepenog suđenja, Apelacioni sud u Beogradu je ponovo preinačio oslobađajuću presudu i jednog od vođa navijačke grupe Rada "United force" Dragana Supurovića osudio na 13 godina zatvora zbog ubistva Ivana Pavlovića, u septembru 1994. godine u kafiću Tržnog centra na Vidikovcu, kada su ranjene još dve osobe.

Suđenje je ponovljeno po nalogu trećestepenog veća Apelacionog suda koje je zimus ukinulo drugostepenu presudu, kojom je Supurović bio osuđen na istu kaznu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

I na novu presudu odbrana Supurovića ima pravo žalbe trećestepenom veću Apelacionog suda, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, koja je sada preinačena, Supurović je u aprilu 2016. godine bio oslobođen optužbi, kao i S.P. kojem je Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu.

U obrazloženju nove osuđujuće presude se navodi da je Supurović osuđen, jer je 22. septembra 1994. godine u bašti kafića ubio Ivana Pavlovića i pri tome je doveo u opasnost živote više lica.

U presudi piše da je on je nakon ulaska u kafić prišao stolu za kojim je sedeo Pavlović i sa udaljenosti većoj od jednog metra iz pištolja ispalio više hitaca u njega i ubio ga.

Ispaljenim hicima pogođeni su i gosti kafića ošteceni A.M. i M.N i zadobili lake telesne povrede.

U obrazloženju odluke, navodi se da je po stavu Apelacionog suda dokazano da je Supurović pucao i sa četiri projektila pogodio u telo Pavlovića, kao i da je doveden u opasnost život više lica koji su sedeli za stolom kao gosti u kafiću.

Prilikom odlucivanja o krivicnoj sankciji Apelacioni sud je imao u vidu društvenu opasnost izvršenog krivičnog dela i stepen odgovornosti okrivljenog.

Ceneći otežavajuće okolnosti, sud je, kako se navodi u odluci, imao u vidu njegov raniji život, dok nije našao postojanje olakšavajućih okolnosti.

Za krivično delo ubistvo najviša zaprećana kazna je 15 godina zatvora.