Granit Džaka
AP
Granit Džaka

AP

Granit Džaka, Foto: AP

Švajcarci, narod mahom nezainteresovan i neupućen u političko-nacionalne simbole država i naroda na Balkanu, nije u prvi mah bio preterano uzbuđen zbog "dvoglavog orla" na Mondijalu.

Međutim, posle nekoliko važnih sportskih i političkih emisija u kojima je stanovnicima ove zemlje jasno predočeno kolika je mrlja bačena na Švajcarsku posle Džake i Šaćirija, sve se promenilo. Švajcarci više neće takve fudbalere u reprezentaciji, ukoliko će da i dalje pokazuju "orlove" i druge simbole.

Ljuti su, ali je besan i Granit Džaka koji je očekivao veću podršku Fudbalskog saveza.

Švajcarska

EPA/Walter Bieri

Švajcarska, Foto: EPA/Walter Bieri

Generalni seretar FS Švajcarske Aleks Mišer oštro je kritikovao ponašanje Džake i Šaćirija i istakao da je selekcija "sajdžija" opterećena nefudbalskim stvarima.

Kada je Mišer postavio pitanje "Trebaju li nam igrači sa dvojnim državljanstvom?", Džaka je "poludeo"!

"Taj intervju je vrlo brzo prostrujao kroz celu našu reprezentaciju. Pa, na samom Mondijalu, posle moje proslave sa pokazivanjem dvoglavog orla, Aleks nam je prišao i rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da nas zaštiti. A tri dana nakon našeg ispadanja, on izjavi to što je izjavio. U njegovim komentarima sam video da on jednostavno ne veruje da igrači sa dvojnim državljanstvom mogu da na pravi način nastupaju za Švajcarsku. To se direktno odnosni na mene, i nekoliko drugih fudbalera koji su u takvoj sitauciji. Sve mi to zvuči kao da da ja, i moje kolege, ne pružamo sve od sebe za reprezentaciju", rekao je Džaka.

Švajcarska

EPA/Laurent Gillieron

Švajcarska, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Potom je dodao kako su svi Švajcarci, pa i on dali sve od sebe, kao i da su zahvalni državi na svemu u prošlosti i sadašnjosti.

"Moja porodica vuče poreklo sa Kosova, Embolo ima korene u Kamerunu, Akanđi iz Nigerije, Rikardo Rodrigez iz Čilea i Španije. Pa, u švajcarskoj reprezentaciji je sada 50 ili 60 igrača sa dvojnim državljanstvom! Čak je i naš selektor takva osoba, osoba sa dvojnim državljanstvom koja proliva i krv i znoj za reprezentaciju. Sa ovim nepotrebnim komentarima, Aleks Mišer je izazvao mnogo gorčine, ali i razočaranja. Mislim da on ima vrlo problematična, razmišljanja iz kamenog doba, koja se tiču ljudi sa dvojnim državljanstvom", rekao je revoltirano Džaka.

 

Komentari (3)

zoki

09.07.2018 10:06

Ali decko,ti si izkoristio duplo drzavljanstvo. Da bi sebe promovisao politicki. A posto igras za reprezentaciju CH nije uredu da uvlacis tu Drzavu u tvoju neku licnu promociju. Mislim da se razumemo.

šone

09.07.2018 13:25

Ma imaju oni i Srpsko, Švajcarsko, Albansko, a oće i Kosovsko

Olio

09.07.2018 14:26

I na balkanu bi trebalo sankcionisati političke ispada, pa da bar sport bude neutralan.