Mladen Krstajić
EPA/Dominik Angerer
Mladen Krstajić

EPA/Dominik Angerer

Mladen Krstajić, Foto: EPA/Dominik Angerer

Od izveštača “Alo!” iz Austrije - Vladimir Zogović

On je izveštačima srpskih medija u Austriju, među kojima je i novinar dnevnog lista “Alo!” Vladimir Zogović, potanko objasnio svoje poteze tokom susreta i pričao o mnogim drugim temama.

Imate li glavobolju posle poraza od Čilea?

- Glavobolju imam od kada sam postao selektor. Nije to ništa novo. Toga ima u svakom poslu i s tim se nosim vrlo dobro.

Da li ste možda očekivali veću podršku na meču protiv Čilea?

- Iskreno jesam, ali moguće da je cena karata bila previsoka, pa da zbog toga nije bilo više naših navijača.

Na razgovor ste došli biciklom, da li je to način da provetrite glavu?

- Ona je uvek provetrena. Vožnja bicikla je razonoda.

Šta vas najviše brine posle pretposlednjeg meča uoči odlaska na Mondijal?

- Ne brine me ništa. Hteli smo sinoć da ubacimo mlade igrače, da i oni osete atmosferu. Da je ostalo 0:0, bilo bi potpuno isto kao sad kad smo izgubili. Napravili smo analizu, znamo gde smo grešili. Potrebno je da budemo bolji u defanzivi i da realizacija bude na višem nivou. Ne mogu posle sedam dana da kažem jesam li ili nisam zadovoljan, ali igračima ne zameram ništa. Pokazali su želju i volju da odrade utakmicu kako treba. Istina, neke stvari nisu fukcionisale, ali to je zbog duge sezone i sedmog dana priprema.

Koji su konkretni benefiti od ovakvih mečeva?

- Sve što radimo je temelj, a potrebna nam je dobra atmosfera. Podmladili smo reprezentaciju. Pitanje je da li bi neko drugi pozvao ove mlade, perspektivne igrače. Ova 23 momka su zasluženo na spisku. Najbitnija je atmosfera, a mi kao stručni štab to treba da upakujemo kako bismo se u Rusiji prikazali u što boljem svetlu.

Koliko Čile podseća na Kostariku?

- Imaju sličnost. Jaki su na lopti, vole da imaju posed, upravo kao i Kostarika.

Pričate o dobroj atmosferi, a kapiten Aleksandar Kolarov ne želi da priča za srpske medije?

- Nije to suština. Ajde da pogledamo i drugu stranu. Možda ste i vi novinari krivi što igrači neće da pričaju, a ja ću se potruditi da se to promeni i da svi daju izjave. To su momci oko kojih se sve vrti, oni su u žiži, a neke informacije koje su plasirane u javnosti nisu išle na njihovu ruku.

Zar nije glupo da se Sergej Milinković-Savić nijednom nije obratio medijima od kad je vraćen u tim?

- I meni je kao igraču nekad bilo teško da izlazim pred novinare, ali morate to da uradite i kada pobedite i kada izgubite. Sergej će se pojaviti pred vama u narednom periodu i nemojte sumnjati u njega. Možda ima ljude i savetnike koji mu kažu da je bolje da ne priča.

Igrači u stvari bojkotuju javnost u Srbiji?

- Tako je. Radi se o odličnim momcima. Vi radite svoj posao, a oni svoj. Naša javnost ima sedam miliona selektora i stručnjaka. Ne valja što su Stojkoviću juče govorili da je Mustafa. Nije važno odakle ko dolazi, da li iz Partizana ili Zvezde. Ajde da podržimo ove momke. Nebitno da li je selektor Mladen Krstajić ili neko drugi. Duša me boli za Matiju Nastasića, ali nisam mogao da pozovem 35 ljudi, što bih voleo. Možda nisam stručnjak, a možda u stručnom štabu ima stručnijih.

Insistirate na atmosferi, a sinoć je bilo verbalnih čarki među igračima?

- To su njihove priče, normalne na treningu i utakmicama. Verujte, oni su zaista dobri momci i nema veze da li nekada kažu neku ružnu rec. Atmosfera je super.

Nemanja Radonjić?

- Pokazao da ima kvalitet, ali tek treba da se dokaže.

Sergej Milinković-Savić?

- Sergej je kvalitetan i moćan da se uklopi za dan. Ima perfektan karakter.

Vidite i ga u ekipi s Ademom Ljajićem?

- Naravno. Ljajić je fudbalski mag.

Nikola Milenković?

- Juče u startnoj postavi smo imali četiri klinca iz mlade reprezentacije, a posle su ušla još dvojica ili trojica. Milenković ima potencijal da u budućnosti bude okosnica reprezentacije. Mi smo napravili rez i to je veliki rizik, ali ceo život je rizik. Želim da neki naredni selektor ima lakši posao. Radim za interes srpskog fudbala. O Milenkoviću je malo ko razmišljao, a pozvao sam ga u slučaju, ne daj bože, povrede Tonija Rukavine. Ne sumnjam u njegov kvalitet i nemam probem da igra s Branislavom Ivanovićem.

Kad ste već spomenuli Baneta, kakva je situacija s njim?

- Oporavio se i trenira dva dana, ali nismo želeli da rizikujemo s njim u meču protiv Čilea.

Zašto protiv Čileanaca niste uigravali startnu postavu za prvi meč na Mondijalu protiv Kostarike?

- Svi reprezentativci su igrali glavne uloge u klubovima, pa je normalno da malo odmore. Javnost treba više da obrati pažnju na to. Nisam izmislio toplu vodu, to je normalan proces. Momci nisu mašine, a i mašini treba da uradiš servis motora. Kažu da je nekad važniji odmor od treninga.

Zar je normalno da se Srbija brani poslednjih 15 minuta?

- Tako se nametnulo, ali ne zaboravite da se i Čile branio. Gubili smo čiste lopte i ekipa kao Čile, koja zna fudbal, nametnula je svoju igru i dala gol. Nismo imali tečnost u igri, neke stvari nisu funkcionisale. To je posledica umora.

Kako će biti protiv Bolivije?

- To će biti blizu ekipe koja će početi meč protiv Kostarike.

Koliko su Dejan Stanković i Saša Ilić doprineli dobroj atmosferi?

- To je ono što tražimo. Njih dvojica su legende i mnogo nam znače.

Da li ste gledali Švajcarsku i Brazil?

- Jesam i to deset puta. I sinoć do tri ujutru. To je sastavni deo našeg posla.

Šta se promenilo u odnosu na SP u Južnoj Africi od pre osam godina?

- Mnogo toga, kao i od 2006. godine, kad sam ja igrao. Od Dekija Stankovića i ostalih igrača sam čuo šta nije funkcionisalo. Najbitnija je atmosfera i niko nije bitniji od Srbije. Bila je priča oko kapitenske trake. Dao sam je Aleksandru Kolarovu i tu je kraj. Sada se vodi polemika o Dekiju da li treba da ima najviše nastupa. Bane treba da se rastereti tih stvari. On treba da bude deo Srbije. Dok sam ja ovde biće kako ja kažem. Dok Bane bude profesionalac i ponaša se kako treba, biće u reprezentaciji.

Zašto je Bane Ivanović ostao bez trake?

- Kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić mi smo ovde za Srbiju, nije Srbija ovde zbog nas.

Predsednik je rekao i da ste mogli da dobijete premije veće do 10 miliona evra u slučaju osvajanja Mondijala, da ste samo tražili?

- I ovo je mnogo. Mene premije ne interesuju. Nikad nisam glasao. Samo jednom u Bosni za mog drugara Miću. Poštujem Vučića i zahvaljujem mu se što je ispunio sve što je obećao. Smatram da treba svi da ga podržimo jer želi dobro Srbiji.

Postoje li kalkulacije za Kostariku i Švajcarsku?

- Nikad nisam kalkulisao, niti znam da se kockam. Hoću da razmišljam o današnjem treningu, Boliviji, pa posle o Kostariki i tako redom.

Da li govorite Nemanji Matiću da se oslobađa lopte?

- Njemu ni Murinjo, koji je mnogo bolji trener od mene, ne govori to. Kazao sam da ima boljih od mene jer nemam kompleks da to priznam

Da li vas brine duel Antonija Rukavine i Nejmara?

- Naravno da brine. Čuo sam se sa Ivanom Rakitićem iz Barselone, koji mi je rekao da stavim flaster na Nejmar.

Da li ste pričali sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom?

- I sa njim i s Savom Miloševićem, Nenadom Bjekovićem… Interesuju se za zdravlje igrača, da li su dobro. Sve je to normalno - rekao je Krstajić.

Primamljive kvote na "orlove"