peglanje
Profimedia.rs
peglanje

Profimedia.rs

Ekstremno peglanje u vazduhu, Foto: Profimedia.rs

Mnogo je muškaraca koji to kriju, jer zaboga, ko bi priznao da je papučar. Tek mali broj njih se "hvali" time da pegla, a najhrabriji to čine i javno.

Čak i u vazduhu, na steni, autoputu, pod vodom, na snegu, u zaleđenom jezeru... Ma svuda. Na što nepristupačnijem mestu, to bolje!

Sport u kojem su rekviziti pegla i daska upražnjava se i prilikom skoka s padobranom, pentranja uz planinu, čak i tokom skijanja ili ronjenja. Što opasnije, veće je zadovoljstvo - kako vele asovi - dobro pritisnute košulje. Kao kod egzibicioniste koji je to radio na autoputu u Londonu čiji je deo bio zatvoren zbog požara.

peglanje

Profimedia.rs

Pegla se i na obodima litica, Foto: Profimedia.rs

Temelje ekstremnom peglanju je udario Toni Hijam, 1980. u engleskom Nacionalnom parku "Jorkšir Dejls". Inspirisan kolegom pravnikom Džonom Slejterom, koji je peglao odeću dok je kampovao u šatoru, Toni je želeo da ilustruje beskorisnost nepotrebnog peglanja čineći to u bizarnim situacijama. Nosio je "alat" u prtljažniku automobila i koristio svaku priliku da izazove čuđenje posmatrača.

Drugi pak tvrde da je rodonačelnik ovog sporta Fil Šo, stanovnik Lestera. On je 1997. godine, po povratku s posla, trebalo da pegla, međutim, tog popodneva je imao zakazano penjanje na stenu. I odlučio je da spoji korisno i lepo.

peglanje

Profimedia.rs

A može i pod vodom, Foto: Profimedia.rs

Zatim je krenuo na međunarodnu turneju. Kako je vreme prolazilo, tako su se nizali podvizi.

Najviša visina na kojoj se peglalo je 5.440 metara! Holandski ronioci, njih 173, postavili su svetski rekord pod vodom. Na zemlji ih ima iha-ha...