Crvena zvezda - Art basket 12. april 2021. bitka za titulu
ALO/Marko Metlaš
Crvena zvezda - Art basket 12. april 2021. bitka za titulu

ALO/Marko Metlaš

Crvena zvezda - Art basket 12. april 2021. bitka za titulu, Foto: ALO/Marko Metlaš

Crveno-bele su u majstorici finalne serije plej-ofa Prve ženske lige savladale Art Basket 77:61 (20:10, 20:15, 17:18, 20:18) i osvojile 32. titulu u istoriji kluba.

Meč je počeo uz dosta nervoze na obe strane, što je prouzrokovalo brojne promašaje, da bi posle trojki Nedeljkov i Katanić Zvezda povela 8:1 u 5. minutu. Crveno-bele su kažnjavale greške Arta, Nedeljkov je još jednom pogodila za tri, pa Katanić za dva za 13:1 minut kasnije. Nisu gošće uspevale da dođu do poena, što su domaće koristile i povećavale prednost, da bi Stefanović i Ražnatović trojkama smanjile na 10:18. Na prvu pauzu Zvezda je otišla sa deset poena viška – 20:10.

Na startu druge deonice Art se malo pribrao, ali crveno-bele nisu dozvoljavale rivalu da se približi, a u 14. minutu posle nesportske Vučković bilo je najvećih 30:12. Pokušavale su gošće da se vrate u meč preko Stefanovićeve (sedam vezanih poena, 21:34 u 18. minutu), u finišu posle nesportske lične greške Janković smanjile minus na 12 poena, ali je Zvezda nastavila u dobrom ritmu i posle „2+1“ Katanić na poluvreme otišla sa „plus 15“ – 40:25.

Bolje je Art otvorio treću četvrtinu, napravio mini seriju 6:0 i smanjio na 31:40, dok je Zvezda bila bez koša više od tri minuta, što je ulazom prekinula Avlijaš. Držao je domaći tim dvocifrenu prednost, preko odlične Bojović povećao na 51:36 u 27. minutu. Međutim, Art je i dalje verovao u preokret, pokušavao šutevima sa distance uhvati priključak, ali su crveno-bele bile bolje i na poslednju pauzu posle trojke Čorto otišle sa velikih 57:43.

U uvodnim minutima poslednje četvrtine Art je ponovo pripretio mini serijom 5:1 i smanjio minus na deset poena, a posle trojke Zec i na 51:60 u 33. minutu. Poentirala je tada kapiten Zvezde sjajna Katanić, pa ukrala loptu, ali je Čolić uzvratila trojkom – 54:62. Ponovo je pogodila Bojović, Art nije iskoristio napad, što je kaznila Nedeljkov za 66:54 četiri minuta pre poslednje sirene. Podigle su Katanić i Nedeljkov sa linije slobodnih bacanja na 70:54 tri minuta pre kraja, a onda je fenomenalna Katanić pogodila trojku za 73:54 i praktično stavila tačku na finale, pa je slavlje crveno-belih devojaka već tada moglo da počne.

Dragan Vuković, trener Crvene zvezde, nije krio radost:

- Dve, sigurno, najmlađe ekipe u Ligi su došle do finala. Bez stranaca. I to treba da bude podstrek za sve nas. Da radimo sa mladima, bez stranih igrača, da gradimo budućnost, naše, srpske košarke. Art je imao fantastičnu sezonu i mislim da nema za čim da žali. Ne treba od uspeha da pravi neuspeh. Stvarno su igrali fantastično cele sezone, došli su do jednog trofeja, igrali za drugi, jako uspešno. Mi smo možda za nijansu bili bolji, iskusniji. Kod mene imaju dve ili tri igračice koje imaju iskustvo osvajanja trofeja i one su ovo iznele. Mislim na Bojović i Katanić i one su iznele ovu finalnu seriju. Mislim da smo zasluženo bili prvi. Mada kako je krenula sezona, i gde su na stavljali, na pola tabele, ovo je fenomenalan uspeh. U ovaj rezultat smo verovali ja, moja uprava i igrači.

Nadežda Nedeljkov, najbolji strelac finala, je dodala:
- Mislim da smo ušle u meč sa više energije, motivacija nije manjkala nijednoj ekipi. Možda smo imali i malo više sreće. Čestitala bih protivniku na fer i korektnoj igri, kao i mojim saigračicama.

Ivana Katanić, MVP finala, sa suzama radosnicama u očima.

- Bilo je zanimljivo finale, iako smo mi sve vreme vodile, opet je postojala šansa da nas stignu, pogotovu zbog prošle utakmice gde su napravile seriju 23:0. Nismo smele da se opustimo i držale smo tu razliku od početka do kraja. Borbenost i naša mladost su presudile.

Milan Vidosavljević, trener Art basketa, mogao je samo da čestita rivalu:

- Šta da vam kažem. Teška utakmica, stvarno. Majstorica. Početak je odlučio dalji tok utakmice. Zvezda je ušla jako, na krilima svojih navijača. To ih je podiglo i tu su napravili 15-tak razlike već na startu. Mi smo pokušavali tokom cele utakmice, vraćali smo se. Ali nismo uspeli da prelomimo, da spustimo ispod sedam-osam. Čestitao bih mojim devojkama na fenomenalnoj sezoni. Osvojili smo Kup, došli smo do finala plej-ofa. Stvarno, sezona iz snova za nas. I naravno, Crvenoj zvezdi bih čestitao na skroz zasluženoj pobedi.

PROČITAJTE JOŠ: