Duško Vujošević
Marko Metlaš
Duško Vujošević

Marko Metlaš

Duško Vujošević, Foto: Marko Metlaš

Jedan čovek sve to pažljivo posmatra sa distance, iz Francuske, iz Limoža. S trenerom Duškom Vujoševićem preleteli smo najinteresantnije teme, najviše one košarkaške, dotakli smo se i fudbalskih, ali i političkih dešavanja u našoj zemlji.

Zna se za koga ću glasati na parlamentarnim izborima

- Bliže se parlamentarni izbori u Srbiji, hoće li Duško Vujošević glasati iz Francuske?

- Hoću, naravno.

- Smemo li da znamo - za koga?

- Kada sam ja u pitanju, zna se, verovatno, i za koga.

- Pomozite nam?

- Dovoljno sam otkrio, a pogotovo je poznato za koga sigurno neću. Ne zbog ličnog animoziteta, već jer se rukovodim onim što smatram da je dobro za državu Srbiju.

 

- Krenimo od KK Partizan i zabrane učešća u Evrokupu. Imate li neki savet za vaše crno-bele?
- Situacija u vezi sa sukobom između FIBA i Evrolige mora da se reši. To treba svima da bude jasno. Jednostavno, mora da se završi nekim kompromisom, ovako ne ide. Smatram da je Košarkaški savez Srbije ishitreno reagovao ovom zabranom, trebalo je da sačeka rasplet na nivou na kojem se sukob zaista i dešava, između FIBA i Evrolige. Umesto toga, KSS se istrčao suspenzijom. Moj savet je da treba sačekati konačno rešenje i onda će svima biti jasno kako se treba ponašati. Dakle, treba reagovati tek kada budu postavljena pravila za Italijane, Špance i ostale države u kojima je košarka razvijena.

- Navijači Partizana ovu odluku KSS-a smatraju nepravednom i pitaju se kako je Zvezdi dozvoljeno učešće u Evroligi?
- Nije to pitanje pravednosti. Život nije pravedan, a pravda ima svoju cenu. Nijedno od aktuelnih dešavanja nije dobro za košarku. Problem se širi jer FIBA nije priznala desetogodišnje ugovore koje je potpisalo 11 klubova sa Evroligom, tako da će i Crvena zvezda imati probleme.

- Čini li vam se da Srbija gubi autoritet kod FIBA?
- Ne. Ima dosta naših ljudi u toj organizaciji. U pitanju je borba između FIBA i Evrolige, a FIBA gubi moć.

- Kad smo već kod Evrolige, da li vas je iznenadio poraz Panatinaikosa, nakon čega je usledio otkaz Aleksandru Đorđeviću, iako mu je u prvenstvu dobro išlo?
- Za neke klubove je vanserijski uspeh da igraju top 8 i budu poraženi sa 3:0, dok drugi odmah otpuste trenera. To govori o apsurdu trenerske profesije. S obzirom na to da je PAO veliki klub, menjanje trenera tokom sezone predstavlja gubitak stila.

- Da li ste zadovoljni sezonom u Limožu?
- Bilo je i dobrih i loših stvari. Nisam u potpunosti zadovoljan, ali ide nabolje.

Da se ujedine Zeka i Bjeka!

- Pratite li dešavanja u FK Partizan?

- Pratim pažljivo.

- Vidite li rešenje pred izbore u Humskoj?

- Ćurković, Zečević i Bjeković su 40 godina bili zajedno i u dobru i u zlu. To zajedništvo je donelo koristi i njima i Partizanu. Treba da premoste sve prepreke i lične sujete, da se ujedine. Ne smeju da dozvole da ih politika deli. U godinama su kada treba da razmišljaju o svojim naslednicima - izričit je Vujošević.