Alen Smailagić
Instagram/smajli_9
Alen Smailagić

Instagram/smajli_9

Alen Smailagić, Foto: Instagram/smajli_9

Sa 39. mesta ovogodišnjeg drafta, franšiza Golden Stejt Voriorsi koji su igrali pet uzastopnih finala u kojima su tri puta trijumfovali za pet godina, izabrala je 19-godišnjeg srpskog košarkaša Alena Smailagića, momka koji je ispod radara prošao sve timove, ali najdominantniji tim ove decenije je uspeo da ga prisvoji!

Smailagić je svoje putovanje počeo u Beku iz Koteža koji se trenutno takmičiti u trećem rangu takmičenja u Srbiji. Veoma brzo je upisao nastupe za mladu reprezentaciju Srbije do 19. godina, a paralelno sa tim je nastupio i u juniorskoj ligi naše zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Na tim utakmicama je zapao za oko američkim skautima, jer je prosečno beležio 21,7 poena, 11,2 skoka po utakmici, kao i 1,9 blokada po meču. Generalni menadžer Santa Kruza je tada bio na turneji po Srbiji i odlučio je da privoli našeg košarkaša na put ka NBA ligi. Inače, ta ekipa je razvojni tim Golden Stejt Voriorsa.

"Igrači su jako dobri prema meni. Dozvoljavaju mi da igram svoju igru. Ne uzimaju mi za slo kada promašim šut, stvarno su odlični prema meni", kaže Smailagić.

Tokom dve godine je u Santa Kruzu nanizao 47 meča, a ovaj 208 centimentara visok krilni centar je beležio 9,1 poena, 4 skoka, 0,9 asistencija, 0,8 ukradenih lopti i 0,9 blokada. Dakle, bilo ga je svuda na terenu. Možda se ove brojke čine prilično skromne, ali i tu postoji "caka". "Ratnici" su naložili filijali da sakrije košarkaški dragulj! Smailagić je sveden na 17,4 minuta u proseku i uglavnom je u igru ulazio sa klupe i to da niko ne bi shvatio sav raspon njegovog talenta.

PREPORUČUJEMO VAM:

Verovatno će i narednu sezonu provesti u Santa Kruz Voriorsima, kako bi dodatno poradio na fizikalijama pred veliki korak i prelazak u NBA ligu. Inače, on se trenutno nalazi u Srbiji gde trenira sa njegovim starim trenerima.

Smailagić trenutno vredno radi sa trenerima i uskoro će se vratiti za Ameriku. Imali smo sjajnu saradnju sa ljudima iz tog kluba, poklonili su nam veliku pažnju. Dve najbolje utakmice odigrao je protiv razvojnih timova Klipersa i Lejkersa, a dosta je drugih klubova bilo zainteresovano za njegove usluge, među njima su tu bili Juta, pomenuti Klipersi, Sakramento“, dodao je predsednik Beka, Damir Bogućanin. 

Na kraju se samo postavlja logično pitanje kako do sada gotovo niko nije čuo za ovog talentovanog košarkaša.

Sve do punoletstva, mi u klubu smo vodili računa o njemu. Želeli smo da sve prođe bez uplitanja agencija i menadžera, jer smo ranije već imali neka negativna iskustva. Retko kad se na prvo mesto stavljao interes samog igrača. Želeli smo da napravimo razvojni put u njegovom interesu i ispunili smo želju, otišao je u Ameriku kao slobodan agent“, zaključio je Bogućanin u razgovoru za Telegraf.

Kakvog talenta ima Srbija i kakva će zvezda biti u budućnosti proceniti sami iz ovogo video klipa.