Kobi Brajant
AP/Kevork Djansezian
Kobi Brajant, Foto: AP/Kevork Djansezian

U helikopterskoj nesreći poginuo je legendarni košarkaš Los Anđeles lejkersa Kobi Brajant. Brajant je bio jedan od najboljih svih vremena – dva puta najkorisniji igrač NBA lige i MVP sezone. Osvojio je i "Ol-star" takmičenje u zakucavanjima. Kobi Brajant je dva puta bio najkorisniji igrač finala NBA prvenstva, jednom MVP regularne sezone, 18 puta učestvovao je na "Ol-star" utakmici.

Karijera duga 19 i po godina bila je blistava. Brdo trofeja, tona srušenih rekorda i mnogo uzbuđenja obeležilo je Kobijev košarkaški put. Međutim, tu je i jedna nepoznanica.

Brajant je na početku svoje karijere na dresu nosio broj 8, da bi kasnije on bio zamenjen brojem 24.

Do dan danas niko nije siguran zbog čega je došlo do ove promene iako postoji mnogo teorija. Evo nekih zanimljivijih:

* Zbog toga što 24 označava da on dnevno radi 24 časa na sebi. To je bio odgovor Brajanta na ovo pitanje kada je gostova na TNT-ju.

* Ovo je jedna od najčudnijih spekulacija. Naime, Kobi je broj 8 promenio nakon poraza od Finiks Sansa u prvoj rundi plej-ofa 2006. godine. Brajant je odrastao u Italiji, a navodno mu je tokom detinjstva idol bio Majk D'Antoni koji je tada nastupao u italijanskom prvenstvu i nosio je broj 8.

U toj utakmici protiv Sansa, Brajant je konstano bio grubo fauliran, a trner Finiksa je bio upravo D'Antonič. Izgleda da su poraz i taktika trenera Sansa naterali Brajanta da promeni broj.

* Jedna teorija kaže da je nakon skandala kada je bio osumnjičen za silovanje, cela njegova reputacija bila uništena pa je želeo nov početak - uključujući i novi broj!

* Neki kažu da je uzeo broj koji je za jedan veći od 23 kako bi time poslao poruku Majklu Džordanu da je za jedan korak ispred njega. Interesantno je da je ova teorija najzastupljenija kod ljubitelja igre pod obručima.

Neka je večna slava legendi.