Njujork Niksi
AP/Nuccio DiNuzzo
Njujork Niksi, Foto: AP/Nuccio DiNuzzo

Kakav dan za sve navijače Pelicansa, posle lutrije drafta Nju Orleans osvojio je prvi pik drafta 2019. godine iako su pre samog izvlačenja imali svega 6% šanse za osvajanje prva na prvo biranje.

Pročitajte još:

VELIKA ČAST Pero Antić u Severonoj Makedoniji dobija poziciju PREDSEDNIKA! (FOTO)

KONCENTRACIJA U ODBRANI I NAPADU Trinkijeri spreman i zapet, ali očekuje SASVIM DRUGAČIJU UTAKMICU

DOZET PORUČIO NIKOLI JOKIĆU DA OBUČE DRES "ORLOVA" Biće ti žao ako ne odeš na SP!

Poslednji put kada su Pelikansi (tačnije, tada su bili Hornetsi) imali prvi pik drafta bilo je 2012. godine te su tada izabrali zvezdu Kentakija Entonija Dejvisa, koji je postao zaštitno lice ekipe.

Drugi izbor na draftu imaće Memfis, oni su ovu godinu završili na 12. mestu Zapadne konferencije sa veoma lošim skorom 33-49.

Grizlisi će ovim pikom definitivno pokušati da osiguraju novo lice franšize. U trenutnom rosteru Memfis ima igrače poput Konlija, Valančiunasa i Bredlija ali niko od njih nije „superstar“ pa nemaju, barem ne zasad, igrača koji je blizu toga da jednog dana postane Ol-Star.

Kao njihov izbor nameću se Džej A Morant ili Ar Džej Beret koji su, uz Zajona, najveće zvezde ovog NBA drafta.

Ar Džej Beret, Foto: AP/Gerry Broome

Niksi su, iako su uz Finiks i Klivlend imali najveće šanse za osvajanje prvog pika, na kraju tek treći, pa je celu Njujork u potpunom šoku budući da je veoma izvesno kako neće uspeti u svojoj nameri da od sledeće godine njihov dres nosi Zajon Vilijamson, igrač za kojim je poludela cela NBA liga nakon strašnih poteza (čitaj: zakucavanja i blokada) koje smo videli od njega igrajući za Djuk univerzitet.

Neverovatna je ta lutrija drafta te je Nju Orleans sada u mogućnosti da formira jedan od najboljih napadačkih dua NBA lige ukoliko Entoni Dejvis odluči ostati u gradu džeza iako bi, da lutrija ne postoji te da se biralo unapred određenim redom, birali tek bi sedmi.

Džej A Morant, Foto: AP/Jessica Hill

Jednako tako neverovatna priča ove godine su i LA Lejkersi, Lebron i društvo ove godine biraju čak četvrti, iako im se predviđalo nešto između 12. i 15. pika.

Sa svega 2% posto šanse za osvajanje prvog pika Lejkersi su dogurali do četvrte pozicije što je zaista fantastično za njih, naročito ako uzmemo u obzir koliko je dobrih igrača na ovogodišnjem draftu.

Lebron Džejms imati će pune ruke posla te će morati dobro razmisliti koga želi imati uz sebe sledeće godine, nije nemoguće ni da Lejkersi u postsezoni ponude Nju Orleansu neku vrstu paketa koja bi uključivala nekog igrača plus njihov četvrti za prvi pik.

Zajon Vilijamson, Foto: AP/Nell Redmond

Isto definitvno možemo očekivati i od Niksa, ali oni nemaju tu širinu igrača koje mogu ponuditi Pelikansima kao što to mogu Lejkersi.

Niksi su se pre lutrije nadali kako bi mogli doći do prvog picka i tada su mogli raditi sa njim šta hoće: trejdovati ga za Entinija Dejvisa ili potpisati novo lice franšize Zajona Vilijamsona. Izgleda kako se nijedna od tih opcija neće ostvariti.

Njujork je na ovaj način, po ko zna koji put, ostao duboko razočaran raspletom kako se odigrala ova lutrija oko NBA drafta. Podsećamo, poslednji put kada su Niksi imali prvi pick bilo je davne 1985. godine kada su izabrali kasnijeg All-Stara i lice franšize Patrika Juinga.

Nakon toga najbliže prvom picku bili su 2008. godine kada su kao 6. pik izabrali Galinarija (iza njega ostali su Bruk Lopez, Serž Ibaka, DeAndre Džordan…) i 2015. godine kada su sa četvrte pozicije izabrali Kristapsa Porzingisa, mladog Letonca kojeg je cela dvorana nagradila salvom uvreda i povika, a kasnije je postao najbolji igrač narednih godina te veoma zahtevne i nemilosrdne franšize.

Za kraj moramo napomenuti kako će se ovogdišnji NBA draft odviti 20. juna u Barklis Centru, domu Bruklin Netsa, a od srpskih košarkaša prijavili su se košarkaši Mega Bemaksa Nikola Mišković, Dalibor Ilić i Andrija Marjanović, krilni centar Crvene zvezde Boriša Simanić i Filip Petrušev, član univerziteta Gonzala.