Evroliga Logo
euroleague.net
Evroliga Logo

euroleague.net

Evroliga Logo, Foto: euroleague.net

Evroliga se ponovo našla na udaru, pošto je Asocijacija 11 najvećih evropskih košarkaških liga (ULEB) podnela takmičarsku žalbu protiv EKA, kompanije pod čijom su kontrolom Evroliga i Evrokup.

Ko će osvojiti Evroligu?

 

Predsednik ULEB Tomas Van Den Spigel objasnio je razlog žalbe upućene Evropskoj komisiji.

- U saradnji sa članicama liga, radimo naporno na tome da zaštitimo sportske principe igre u domaćim i internacionalnim takmičenjima, što ćemo i nastaviti da radimo. Verujemo da svi naši klubovi moraju da imaju mogućnost da se takmiče na najvišem nivou i želimo da održimo san svakog kluba, na svakom nivou, da igra međunarodnu košarku. EKA odluke su imale ogroman uticaj na kalendar prethodnih godina. Kada je postalo jasno da EKA i dalje namerava sa brisanjem mesta za plasman iz nacionalnih liga od sledeće sezone, osetili smo potrebu da preduzmemo akciju da zaštitimo naša prava. Zato je ULEB zvanično podneo žalbu Evropskoj komisiji protiv EKA zbog anti-takmičarskog ponašanja. Uvereni smo da je ovo važan korak ka očuvanju Evropskog sportskog modela u košarci i željno iščekujemo da objasnimo Evropskoj komisiji kako EKA šteti evropskoj košarci na domaćem i međunarodnom nivou – rekao je Van Den Spigel.

Prema pisanju portala "Sportando", u žalbi je ULEB ponudio dokaze da su EKA i 11 velikih klubova koji su se njeni akcionari organizovali da blokiraju ostale klubove da ne mogu da igraju u Evroligi. Prvo, Evroliga je garantovala desetogodišnje ugovore za 11 klubova bez transparentnosti u procesu nagrada. Drugo, Evroliga je smanjila broj mesta sa 24 na 18, što znači da većina mesta (11) pripada akcionarima. Treće, Evroliga i 11 klubova su preuzeli kontrolu nad sistemom plasmana.

Već neko vreme je ULEB zabrinut zbog načina raspodele preostalih mesta. Prošle godine je Evroliga sklonila bilo kakvu ideju da se plasman određuje po sportskim merilima. Objavljeno je da se iz nacionalnih liga više klubovi neće plasirati u Evroligu, već je to diskreciono pravo Evrolige. Razlog ovoga je jasan: da se zadrži 90 odsto prihoda od TV prava za 11 klubova. Privilegija tih 11 timova da igraju Evroligu daje im i nefer takmičarsku prednost kada igraju nacionalne lige. U mogućnosti su da regrutuju najbolje igrače, prizovu najveće sponzore i dovedu najviše navijača. Za to vreme, nacionalne lige nemaju prohodnost u Evroligu i muče se, a svi timovi su u podređenom položaju. To je opasan raskol u košarkaškom eko-sistemu u Evropi koji je bazira na Evropskom modelu sporta. Zamera se i što je EKA pravila kalendar ne obazirući se na ostale lige i reprezentativna takmičenja.