Ognjen Jaramaz
Twitter/KSS
Ognjen Jaramaz

Twitter/KSS

Ognjen Jaramaz, Foto: Twitter/KSS

Neslavan debi Igora Kokoškova na klupi Srbije i to pred domaćom publikom. "Orlovi" su poraženi od tima koji se već kvalifikovao na EP samim tim što je domaćin jedne od grupa, te ove kvalifikacije igra polu-revijalno.

Srbija je startovala odlično, iznenadivši agresivnom odbranom i poletnim angažovanjem pred našom publikom. Kako je utakmica odmicala, tako je ritam bio sve sporiji, a Gruzija bila sve bolja. 

Krajem treće deonice gosti dolaze do izjednačenja i bolje se snalaze u rezultatskoj klackalici tokom poslednjeg perioda.

Derel Mekfaden je postigao vrlo bitnu trojku za 92:90 na 26 sekundi do kraja, naša selekcija traći dva uzastopna napada. Mekfaden sa dva bacanja na pet sekundi do kraja stavlja tačku i donosi Gruziji drugu pobedu iz dva meča kvalifikacionog prozora.

Naturalizovani Amerikanac je ubacio 33 poena, uz sedam asistencija, a pratio ga je iskusni Gjorgi Šermadini sa 23 poena i 11 skokova. Aleksa Avramović je odigrao odlično sa 27 poena, Ognjen Jaramaz je brojao do 22 poena.

Ostaje još utakmica sa Švajcarskom u novembru da se kompletira prvi krug grupne faze kvalifikacija.

 

KRAJ!

Sviran faul nad Mekfadenom, ubacio oba penala. Veličković promašuje daleku trojku! Gruzija pobeđuje 94:90!

10' Zagorac promašio ceo koš! Veličković fauliran ispod koša, ali se oglasila sirena za kraj napada ranije. Zamršena situacija, sudije gledaju snimak.

10' Jaramaz srlja ispod koša koji je dobro zatvoren, pokušava da spusti Raduljici, ali lopta se od noge protivnika odbija u aut. Još 15 sekundi.

10' Trojka Mekfadena! 90:92!

10' Raduljica koš-faul! Promašio bacanje - 90:89

10' Avramović daje dva penala, Berašvili daje trojku. Zagorac neuspešno pokušava težak šut iz driblinga. Šermadini lako polaže na ziceru - 88:89

8' KUCANJE ARVAMOVIĆA! SJAJAN POTEZ! Mekfaden promašuje otvorenu trojku, a Zagorac srlja šutem sa distance. Sanadze precizan za tri. 86:84

7' Još jedan horog Šermadinija i još jedna trojka Avramovića! 81:76! Vraća se gruzija preko Bujanadzea sa dva penala i trojkom Mekfaden. Jaramaz ne da preokret, precizan za tri poena - 84:81.

5' Avramović! Otvorenom trojkom prekida rezultatsku klackalicu! Tajm-aut Gruzije. 78:74

3' Šermadini donosi izjednačenje lepim horogom. Jaramaz eksplozivni prodor završava polaganjem na drugi obruč. Vezani promašaji za tri Rebića i Zagorca u jendom posedu. Kravić faulira Šermadinija. Centar rivala posle dobrog prvog, promašuje drugo bacanje, hvata loptu promašuje zicer. Na drugoj strani ne dajemo trojku, a iz kontre Gruzini doalze do vođstva. 71:72

1' Lep alej-up Zagorca za Kravića, zakucavanje centra. Asistent u akciji postiže autokoš na drugoj strani u borni za skok. 69:67

ČETVRTA ČETVRTINA

10' Avramović 2/2 sa penala, Mekfaden postiže poene iz igre, na drugoj strani faul u napadu tokom građenja za ofanzivni skok. Kazna su dva penala preko kojih Gruzija dolazi do izjednačenja 65:65. Jaramaz finišira penal deonicu 2/2, Mekfaden promašuje otvorenu trojku u poslednjem napadu Gruzije.

9' Mekfaden promašuje torjku za eventualno vođstvo Gruzije koja je faulom nad zagorcem ušla u bonus. Avramović ulazom diže na 62:59. Raduljica fauliran, pogodio jedno od dva bacanja. Sanadze na drugoj strani stopostotan iz dva šuta sa penala. 63:61

8' Šermadini smanjuje na tek dva razlike (59:57), digla se publika da podrži naše košarkaše. Avramović fauliran, koristi jedno od dva bacanja - 60:57.

6' Marko Simonović zakucava u kontri, Mekfaden smanjuje trojkom, Avramović vraća na šest razlike - 59:53

5' Todorović pogađa trojku, a u narednom napadu mu šut izlazi iz koša. Srbija se dobro brani, Simonović ne pogađa otvorenu trojku, a posle ofanzivnog skoka ne pogađa ni Todorović. To kažnjava nezaustavljivi Mekfaden - 53:48.

TREĆA ČETVRTINA

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 48:41

10' Veličković precizan sa penala, Gruzija se polako vraća korak po korak, spustivši na 43:39. Novica daje težak šut, Šermadini popravlja popravlja promašaj saigrača. Rebić postiže trojku na pet sekundi do kraja poluvremena. 

8' Srbija preko penala dolazi do poena, prvo simonović 2/2 pa Jaramaz 3/3. Avramović precizan za tri, uzvraća Berišvili. 41:33

5' Todorović popravlja promašaj Raduljice, Mekfaden spušta na minus pet - 30:25, ali tu je SImonović da trojkom vrati ozbiljniju distancu.

2' Šermadini lako izlazi u leđnoj igri na kraj sa Veličkovićem, Mekfaden dolazi do osmog poena, a Kokoškov traži tajm-aut. 28:22 

DRUGA ČETVRTINA

10' Vrlo lepa asitencija Veličkovića za Avramovića koji je utrčavao u prazan reket. Zagorac opet iz kontre lagano kuca - 28:18

9' Jaramaz već dvocifren! Trojkom do 10 poena od timskih 22, Zagorac iz kontre zakucava. 24:12

8' Dejan Todorović diže na dvocifrenu prednost. Todorović i Avramović gube lopte, ali bez veće štete na drugoj strani. Mefeden fauliran i siguran sa penala, Jaramaz prolazi do kraja pored Šermadijina. Srbija drži dvocifrenu prenost. 19:6

5' Jaramaz nastavlja seriju floterom, Cincadze i Buržanadze daju duge dvojke. Raduljica takođe pogađa sa polu-distance. Gruzini prodaju lopte u dva vezana napda, Rebić trojkom diže na plus 9 - 13:4.

2' Serija 7:0 Srbije! Upravo Raduljica upisuje prve poene na utakmici, zatim Rebić polaže lako u kontri na aistenciju Jaramaza, a plavokosi plej daje trojku iz desnog ćoška u narednom napadu.

MEČ JE POČEO!

- Pred sam meč je današnji kapiten Srbije Miroslav Raduljica specijalno priznanje povodom 100. meča u nacionalnom dresu, predsednik KSS-a Predrag Danilović mu je uručio uramljeni dres na poklon.

Glavna priča u utakmici bez velikih zvezda jeste debi Igora Kokoškova pred domaćim auditorijumom. Ubedljiv trijumf na gostovanju Finskoj je bio očekivan, ali je svakako dobra polazna osnova za građenje samopouzdanja ovog oslabljenog sastava bez NBA i evroligaških igrača.

Kokoškov izuzetno dobro poznaje protivnika jer je od 2008. do 2015. vodio Gruziju, što mu je bilo prvo selektorsko iskustvo u karijeri. Gruzini ga prate samo po dobru jer ih je vodio na tri uzastopna Evropska prvenstva, čime je podigao nivo košarke u toj zemlji.

Kako je otkriveno pred sam meč, u sastavu domaćina će biti određenih promena - Stefan Đorđević igra umesto Uroša Trifunovića, dok Luka Aščerić popunjava mesto Ognjena Dobrića.

Gruzija je kvalitetnija od Finske, ali nama na ruku ide domaći teren.