Harden - Grifin i Kardašijanke
printscreen twitter
Harden - Grifin i Kardašijanke, Foto: printscreen twitter

Petak trinaesti smatra se najbaksuznijim danom u modernoj zapadnoj civilizaciji. Brojne su teorije o nastanku.

Vitez iz reda Templara Žak de Molajak je na petak 13. Oktobra 1307. Pred egzekuciju prokleo francuskog kralja Filipa IV I papu zbog hajke na pripadnike tog viteškog reda, prema pisanju Dena Brauna u “Da Vinčijevom kodu”.

Na “crni petak” su njujorški brokeri 1927. skakali kroz prozore zgrada na Vol stritu usled do tada najvećeg pada berze u istoriji, a na taj dan se i piše ovaj tekst.

Gle čuda, baš o prokletstvu.

Ne i u slučaju porodice Kardašijan. Ko god se zabavljao sa nekom od najpoznatijih sestara na svetu, nije dobro prošao. Prosto je toliki broj slučajnosti je postao pravilo, odnosno u dole navedenim primerima – kletva. Previše je sumnjivo da bi se samo reklo da je u pitanju splet okolnosti ili baksuzluk.

Čini se da su Kardašijanke (u njih uvrstavamo I Dženerke) najslabije na košarkše. Bogati, visoki, zgodni, poznati, medijski ispraćeni. Nažalost, svaki od njih je u momentu eksplodiranja u javnosti podlegao tome da će mu recka biti Kim, Kloi ili Kendal i to ga je koštalo.

LAMAR ODOM

Sigurno najpoznatiji slučaj kletve Kardašijana. I umalo najtragičniji. Upoznali su se 2009., kada je cvetalo na obe strane. Mesec dana od upoznavanja na žurci njegovog saigrača Rona Artesta u Los Anđelesu uzeli su se i Lamar je zvanično postao učesnik najgledanijeg rijalitija u SAD. Odom je tada bio svuda. Što se tiče košarke osvojio je dve uzastopne titule sa Lejkersima 2009. I 2010., godinu dana kasnije dobio jedino indivualno priznanje u karijeri za “najboljeg šestog igrača”, doneo je zlato sa Svetskog prvenstva u Turskoj. Gledanost “Keeping up with Kardashians” je dostigla stratosferske brojke. Čak se odlučilo da se napravi poseban serijal “Kloi i Lamar”. Snimanje je trajalo dve godine, a onda se Lamar zamorio. Posle dve sezone emitovanja, podrijaliti je ugašen 2012. I tu kreće sunovrat. Napustio je El-ej, trejdovan u Dalas, krenuo sa konstatnom upotrebom droge i alkohola. Godinu dana kasnije je uhapšen zbog korišćenja narkotika, odbivši da prođe kroz hemijske testove. Sledi presuda 9. decembra 2013. po kojoj mu je određena trogodišnja zabrana korišćenja droge i tromesčno lečenje od alkohola. Kloi je logično tražila razvod, obe strane su potpisale, ali odliukom sudije dvogodišnja saga nije okončana.

U oktobru 2015. se desila fatalna noć po košarkaša. Pravo iz bordela “Love ranch” blizu Las Vegasa je prevezen u bolnicu – predozirao se od kokaina. Upao je u komu, otkazali su mu bubrezi i nekoliko srčanih udara gratis. Dobra volja Svevišnjeg je odlučila da ostane u živ. Kloi povukla je razvod, ostavši uz njega u momentima kada je bilo najpotrebnije. Nažalost, tragičan događaj nije zbližio dvoje rstavljenih do kraja života. Kako je stao na noge, tako je finalozovno okončanje braka u početkom janura 2016. godine.

U periodu odvikavanja i povratka na teren 2014. Lamar je pokušao da se preko Evrope vrati u NBA. Uspeo je da upiše čak DVA meča u dresu Baskonije, tada Laboral Kuće. Ugovor od dva meseca je neiskorišćen zbog povrede leđa I povratak u SAD, tačnije u Njujork.

 

 

 

 

DŽEJMS HARDEN

Najbolji igrač u ovoj sastavu prokletih je otvoreno govorio da mu je period zabavljanja sa Kloi najgori u životu! Najstarija Kardašijanka je našla utehu u “Bradi” tokom Odomovog oporavka, ali je levorukoj mašini za koševe napravila haos. Hardenovi Roketsi su u sezoni 2014/15 stigli do finala Zapadne konferencije. Onda je u junu počela ljubavna avantura. Trajala je do decembra 2016. Džejms je uspeo da se sa 27 poena u narednoj sezoni popne na 29, međutim tim je ispaštao. Roketsi su pali sa skora 56-26 na 41-41, sa ispadanjem u prvoj rundi.

“Nisam voleo svu nepotrebnu pažnju. Nisam osetio razlog za to. Nisam dobio ništa sem toga da su mi lice I ime svuda, a to mi nije potrebno, Nije bilo neprijatno, samo to nisam bio ja. Šta će mi da me neko sllika dok vozim? Koga to briga? Ili koje cipele nosim, šta jedem? Koga briga ?! Nije mi to trebalo i morao sam da eliminišem”, ispovedio se Harden, koji od 2012. do danas samo te godine nije svrstan u idealnu prvu petorku NBA lige. Dve godine kasnije je postao MVP lige, zatrpava koševima koga stigne i ne misli skoro da stane.

 

TRISTAN TOMPSON

Činilo se da je centar Klivlend Kavalirsa “onaj pravi”. Tristan je par meseci pre početka veze došao do prvog NBA prstena u karijeri, bio je vrlo bitan šraf u pohodu Lebrona Džejmsa ka ostvarenju svog obećanja – doneti prvi NBA trofej u Klivlend, njegov rodni grad. Sve je te 2016.bilo idealno. Putovali su, slikali se na maskenbalima, pričali o braku i deci. Sve po “pe-esu”. Onda je Kloi zatrudnela, a Tristan se razuzdao. Krenuo je da je vara na svakom koraku.

 

 

Dve nedelje po objavi da čekaju dete, u oktrobu 2017. je jača polovina usnimljena kako grli i ljubi dve devojke u separeu noćnog kluba. Čuvena afera ga nije dozvala pameti. Dok je Kloi bila u drugom stanju, nastavio je sa švaleracijama, a tabloidi su bili uvek tu da zabeleže. Buduća majka je sve istrpela, radili su na izglađivanju odnosa, ali preko jedne stvari se nije moglo. Džordin Vuds, najbolje drugarice Kajli Džener. Navodno su se poljubili na after-partiju u februaru ove godine i tu je bio kraj. Jedino što sada vezuje Kloi i Tristana je ćerka Tru. 

 

 

Što se tiče košarkaške strane, mašina za ofanzivne skokove je sa Kavsima još dva puta za redom dolazila u finale NBA lige, oba puta poražena od Golden stejt Voriorsa. Četvrti pik drafta 2011. je u szoni 2017/18 imao povredu palca, ozbiljniju nego što se mislilo. Vratio se u decembru, ali njegov minutaža, uticaj na igru i brojke su značajno pale. Konkretno u 2016/17 je startovao u svakoj od 73 odigrane utakmice, sa 8.1 poenom i 9.2 skoka za 29 minuta po meču, dok je u najlošijoj sezoni bio na 5.8 poena, 6.6 skokova za 20 minuta po utakmici, a odigrao ih je 53, od čega 22 u prvoj postavi.

 

RAŠAN MEKENTS

U svojoj petoj sezoni u ligi, bek-šuter rođen u Nju Hempširu je upisivao pristojnih 10 poena po utakmici za Sakramento Kingse, dve godine ranije je u Minesoti beležio 14.1 poen, najboji prosek u karijeri. Rašan tvrdi da mu je Kloi srušila karijeru. Da nije nje, zarađivao bi po 60-70 miliona doalra, kako sam kaže. Kako su počeli da se zabavljaju, tako je nestao sa NBA mape. Bilo je kratko, ali ubitačno. Hjuston Roketsi su ga “šutnuli” pred sezonu 2009/10 posle samo dva dana, jer je imao povredu abdomena. I tu je krenulo gastarbajtersko putešestvije: Razvojna NBA liga, Porto Riko, Filipini, Venecuela, Brazil, Kina, Liban i Dominikanska Republika.

 

KRIS HAMFRIS

Da se prebacimo na jednu jedinu – Kim.

Redak belac na listi, Hamfris je važio za solidnog onižeg centra sa redovnim dabl-dablovima u skokovima i poenima na vrhuncu karijere. Klasični igrač zadatka. Promenio je osam klubova za šesnaest godina u NBA ligi.

Mada je najviše pažnje pobrao zahvaljujući braku od 72 dana sa Kim. Uzeli su se 20. avgusta 2011., razišli 31. oktobra. Ima to dobre strane, jer na njega kletva nije gotovo uopšte uticala što se tiče učinka, ali će ga biti glas plišane igračke zanosne crnke. Sreća za ljubitelje košarke pa više voli repere.

 

 

BLEJK GRIFIN

Prelazimo na polusestre Džener i njihove promašaje. Da se razumemo, karijera Blejka Grifina je već bila devastirana od mnogobrojnih povreda i pre pojave Kendal Džener. Prvi pik drafta 2009. je u punom naponu snage bio najatraktivniji igrač lige, leteći circus sa zakucavanjima godine iz noći u noć. A lepe poteze su pratile i brojke, mada ne i timski uspeh. “Lob Siti” Klipersi će ostati upamćeni kao omiljeni tim za gledanje, ali zna se da od njih neće biti ništa u borbi za titulu. 

Blejk je zbog Kendal ostavio dugogodišnju verenicu Brajan Kameorn, majku njegovih dvoje dece. Viđali su se povremeno, zatim sve češće. “Kombinacija” je prerasla u vezu, Kendal je dolazila na utakmice, Blejk na crvene tepihe. A onda je “pukla tikva”. Početkom 2018. Bivša verenica pokreće parnicu protiv Grifina, žaleći se da se uopšte ne brine o deci, mada njih dvoje uopšte nisu bili u braku. Navodi se da je harizmatičnom košarkašu bio draži glamur zabavljanja sa zvezdom, nego porodičan život. A baš u to doba kreću i glasine o trejdovanju iz Klipersa, ugovor je bio preveliko opterećenje za budžez, povrede su ga osakatile, nije bio više ona pravi, stoga su morali da ga se otarase.
Tako i bi. Na obostrano zadovoljstvo. Kendal je svanulo kada je Blejk otišao u hladni Mičigen. Nije htela očima da ga vidi. A i njemu je dobro došlo – u sezoni 2018/19 je opet prešao preko 20 poena u proseku (24.5), imenovan je za ol-stara posle četiri godine i u treću petorku lige.

 

 

DŽORDAN KLARKSON

Kendal je povukla na Kloi što se tiče ukusa. Džordan prosto nije bio dovoljno “poznat”, što bi rekla Kim. Saveti starije polusestre uticali su na Kendal. Bilja je zaljubljena u tadašnjeg igrača Lejkersa, ali ga “vođa plemena nije odobrio”. Na njenu sreću, kao i kasnije sa Grifinom, Klarkson je trejdovan iz Los Anđelesa u Klivlend Kavalirse, sve je išaraniji, a Kavsi su u ponovnoj izgradnji od odlaska Lebrona. Momak koji je zakucao poslednje poene na oproštajnoj utakmici Kobija Brajanta upisuje solidne brojke u lošem timu.

 

 

 

ČENDLER PARSONS

Kada mama odabere. Kris Džener je ostala zapanjena izgledom Parsonsa i odmah organizovala večeru ćerke joj Kendal i tadašnjeg igrača Dalasa. Za talentovano krilo je ta jedna-jedina večera 2014. bila kobna. Posle tog sastanka tadašnji 26-ogodišnjaku su počele da se ređaju povrede kolena jedna za drugom, poslat je u Memfis Grizlise, njegov ugovor postao je najpreplaćeniji u NBA. Prešao je tridesete, a da se poslednje tri godine pozpuno izgubio utisak da je on uopšte u ligi. Šteta za takav potencijal.

Kendal se još povezivala sa Benom Simonsom iz Filadelfija Seventisiksersa, a najnovija žrtva joj je mlada uzdanica Lejkersa Kajl Kuzma.