Evroliga Logo
euroleague.net
Evroliga Logo

euroleague.net

Evroliga Logo, Foto: euroleague.net

* Real Madrid je rekorder Evrolige sa 10 osvojenih trofeja

* ULEB je organizacija iz 11 zemalja

* Belgija, Nemačka, Francuska, Grčka, Izreal, Italija, Holandija, Litvanija, Poljska, Rusija i Španija su članice te organizacije

 

Unija evropskih košarkaških liga (ULEB) pobunila se protiv novog sistema Evrolige koji će biti implementiran od sezone 2020/2021.

Akcioniri kompanije "ECA" doneli su odluku da se put elitnog košarkaškog takmičenja više ne ide iz domaćih ili regionalnih takmičenja.

Ovim potezom pobednici u nacionalnim ligama ili najbolje plasirani neće imati zagrantovano mesto u Evroligi što urušava integritet lige.

Ovo je veliki udarac za španski i nemački šampionat, odnosno za regionalne lige u Evropi – ABA i VTB. Prvi koji su se pobunili protiv ovog sistema bili su Španci, a sada se javio i ULEB.

"ULEB i njegovi zvaničnici imaju zamerke na saopštenje Evrolige u kojem se menja sistem ulaska u elitno takmičenje od sezone 2020/2021. Novi sistem negira osnove evropskog sportskog sistema. ULEB snažno odbija predloženi sistem koji dozvoljava visok stepen proizvoljnosti u deljenju pet 'vajld-karti', od čega su tri jednogodišnje", navode iz ULEB.

Umesto putem domaćih šampionata, u Evroligu će se ulaziti dobijanjem specijalne pozivnice. Svake godine biće podeljene tri jednogodišnje.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: 

Navijanje i obraćanje Nebojše Čovića!