Bogdan Bogdanović
EPA Divyakant Solanki
Dimitris Itudis, trener CSKA

EPA/Miguel Ngel Polo

Dimitris Itudis, trener CSKA, Foto: EPA/Miguel Ngel Polo

"Čarls Barkli je rekao da je Evroliga sr**e, a NBA jedina prava liga. Ja nisam taj koji daje velike citate, poštujem Barklija i ne poznajem ga lično, ali Evroliga je teška liga. I ne samo profesionalno, već i mentalno. Bog blagoslovi Luku, znao je da igra već sa 13 godina, a nije jedini. Vidite Janisa Adetokounba i Bogdana Bogdanovića, oni su i ambasadori evropske košarke. Danas NBA timovi žele takav uticaj i skoro svi imaju nekog Evropljana u trenerskom štabu, izviđača, statističkog analitičara", izjavio je Itudis, čiji je "učitelj" Željko Obradović istakao da je NBA "mafija" i da mu ne pada pamet da tamo ode.

O svom potencijalnom radu u NBA je napomenuo:

"To je najbolja organizacija u svetu košarke i radio sam sa Detroitom i Filadelfijom u letnjim ligama, ali upravo sada mi je dobro tamo gde sam. Imam ugovor sa CSKA takođe za sledeću sezonu. Tada ćemo videti. "

Itoudis i Željko Obradović se vraćaju nazad. Bio mu je mentor od 1991. godine u KK Zagrebu, zapravo je Grk postao njegov pomoćnik osam godina kasnije u Panatinaikosu.

Upitan o ponašanju 59-godišnjeg Srbina tokom tajm-auta, istakao je da se kamere poslednjih godina preterano koriste bez stvarne potrebe.

"Prošao sam toliko tajm-auta sa Željkom", priseća se, "već znam kako on motiviše igrače. Ne želim preterivati, ali cela ova situacija je prilično smešna. Kamera ulazi u moju konferencijsku sobu, moju kadu, moju spavaću sobu, bez filtera i to nije dobra stvar. "

"Takođe sam imao tajm-aut protiv Albe, gde sam koristio ne tako lepe reči za svoje igrače," dodao je:

"Razumem da je to zanimljivo navijačima, ali ko od toga ima koristi? Evroliga? Deca koja su izložena ovom jeziku? Igrači koji žele da igraju u budućnosti, za Željka, za mene ili za Šarunasa Jasikevičijusa?", rekao je Itudis.

"U NBA se kamere postavljaju i vremenski su ograničene, ali materijali se filtriraju pre njihovog emitovanja", smatra Itudis, "Moramo da pružimo zanimljive načine, ali da budemo pažljivi u onome što ide u emitovanje i sprečiti te stvari", zaključuje čuveni trener.