Srpski Bad Spenser i Kup Radivoja Koraća
ALO!
Srpski Bad Spenser i Kup Radivoja Koraća

ALO!

Srpski Bad Spenser i Kup Radivoja Koraća, Foto: ALO!

Širom sveta se održavaju košarkaške utakmice, u Čikagu se igra i "All-star" na kom nas reprezentuje Nikola Jokić, član idealne petorke NBA lige za prošlu godinu.

Ipak, pravim ljubiteljima košarke, pogotovo onim u Srbiji, će utakmica u Nišu biti vrhunac onoga što ova igra ima da ponudi.

Sušta suprotnost od meča koji će mnogi širom sveta videti iz Amerike, tamo revijalna utakmica, kod nas borba do poslednjeg daha!  

Može se reći da smo u tome slični Jenkijima - znamo da napravimo prokleto dobar šou!

Kup Radivoja Koraća trofej

RAS Foto Marko Metlas

Kup Radivoja Koraća trofej, Foto: RAS Foto Marko Metlas

Tako je, pričam o finalu Kupa Radivoja Koraća, a četvrtu godinu zaredom "večiti rivali" su dospeli do same završnice ovog takmičenja!

Ovaj meč će biti i pravi pokazatelj snaga za predstojeći deo sezone, iako je Partizan dve godine uzastopno osvajao ovaj kup, kasnije u sezoni nisu uspeli da osvoje titulu u ABA i srpskoj ligi.

Evidentno je da crno-beli žele nazad u Evroligu, a sastav i odabir igrača koje je Andrea Trinkijeri doveo (Tomas, Pejdž, pogotovo Mozli, ostali) se fuzionisao u pravi "parni valjak" koji melje u Evrokupu i Jadranskoj ligi. 

Na drugoj strani je Crvena zvezda koja ima sjajne pojedince, više igrača u redovima ovog kluba ima taj x-faktor u odnosu na najljućeg rivala (Beron, Panter, Lorenco) koji jednim potezom, košem može doneti trofej u ovom takmičenju! 

Zbog boljih izdanja u sezoni, te timskoj igri i fenomenalnom Mozliju (njegova odbrana pokreće energiju saigrača) prednost dajem crno-belima, iako smatram da bolji igrački kadar i veći potencijal ima Crvena zvedzda.

Ko pobeđuje u večerašnjem finalu?

 
Radivoj Korać

youtube/ Milan Tasic

Radivoj Korać, Foto: youtube/ Milan Tasic

Kad pomislite Kup Srbije, sigurno vam prođe kroz glavu da je to jedno veoma bitno takmičenje gde najbolji klubovi u našoj zemlji odmeravaju snage za nešto vredno.

To je veoma diskutabilno pošto su Evroliga i FIBA uništili nacionalne kupove širom Evrope pa one nemaju rezultatski značaj, za razliku od fudbala gde pobednik Kupa Srbije dobija mesto u kvalifikacijama, u košarci je stvar prestiža, ali i "dozvola" da se nazivaš najboljim timom u našoj zemlji sve do narednog takmičenja!

Dolazim do zaključka da je Kup Srbije u košarci profitirao na svojoj legendi, jedan od retkih primera gde je ime i prezime jednog čoveka veće od samog takmičenja!

Svetska kuća košarke (FIBA) je 1971. godine, na predlog tadašnjeg sekretara Vilijama Džounsa, pokrenula evropsko takmičenje pod nazivom Kup Radivoja Koraća. 

Ovo evropsko takmičenje ugašeno je 2002. godine, a pobedniku takmičenja je dodeljivan trofej - "Žućkova levica"!

Partizan je ovo takmičenje osvajao tri puta (1977/78. - 1978/79. - 1988/89.), dok je Crvena zvezda dva puta poražena u finalu!

Nakon dogovora FIBA i KSS-a 2011. godine, replika identičnog trofeja se dodeljuje pobedniku Kupa Srbije.

Kup je bio treće takmičenje po važnosti u Evropi posle Evrolige i Kupa pobednika kupova, odnosno Saporta kupa, a najviše puta ga je osvajao italijanski Kantu (4 trijumfa)!

Radivoj Korać, majstor ove igre, pravi džek, kosmopolita - cenjen gde god da je igrao, ali i čovek od kulture!

Mnogi su upoznati sa tragičnim krajem "Žućka" i saobraćajnom nesrećom na putu ka revijalnoj utakmici koja je bila održana u Sarajevu. Meč je bio revijalnog karaktera, saigrači iz reprezentacije su govorili Koraću da je preskoči, pošto je putovao iz Italije (Padove) do Sarajeva, ali on kao košarkaški ambasador nije hteo da čuje za to!

"Sve se odigravalo na mostu, kočnice na tom autobusu nisu bile u dobrom stanju i Žućko nije imao gde da skrene. Vratili smo se do mesta nesreće i uneli Radivoja u naša kola u želji da ga odvezemo do prvog lekara. Zaga mu je rukama vraćala organe u stomak. Gledao sam kako Žućko umire na njenim rukama. Tugu koju sam osetio tog 2. juna 1969. godine nikad nisam uspeo da potisnem iz duše" - rekao je legendarni Ranko Žeravica na pomen njegovog prijatelja.

"Žućko" je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Na sahrani je prisustvovala i delegacija iz Petrarke iz Padove, poslednjeg kluba Koraća!

Radivoj je igrao na krilnoj poziciji, a karijeru je počeo u OKK Beograd (Dragan Glišić mu je bio trener) sa "ekipom iz kraja" (Korać i Gordić su živeli u istoj kući)! Kao što danas kladioničari igraju Hardena na više poena, tako bi se i u ono vreme igralo na Koraća koji gde god da je igrao bio najbolji strelac! Posebno upečatljiva njegova partija je bila protiv Alvika iz Stokholma 1965. godine u okviru Kupa evropskih šampiona kada je postigao 99 poena (rezultat te utakmice je bio 155:57)

Njegova majka Zagorka bila je iz stare somborske građanske porodice, dok je otac Bogdan bio poreklom iz Like, iz jedne svešteničke porodice.

Radivoj Korać je u ranoj mladosti ostao bez oca koga su odveli u logor u Italiji, a malo je falilo da Zagorka i njeni sinovi, Đorđe i Radivoje, završe u koncentracionom logoru u Poljskoj pošto ih je neko prijavio da su Jevreji. 

ODBIO CRVENU ZVEZDU I UNOSNU PONUDU

Dobio  je neverovatnu ponudu da pređe u Crvenu zvezdu., legendarni Aleksandar Saša Gec mu je nudio dvosoban stan i FIAT 1300 da obuče crveno-beli dres, ali Žućko je unosnu ponudu odbio ovim rečima:
„Hvala ti, Saša, ali mene to stvarno ne interesuje“.

Jedina stvar koju Radivoj nije stigao da uradi, a kako je sam isticao bilo ga je sramota zbog toga, je ta da nije završio Elektrotehnički fakultet zbog obaveza na parketu. 

To ga nije sprečilo da se ponaša kao akademski građanin i da se druži sa takvim ljudima. Korać je bio čest gost Narodnog pozorišta, sa nobelovcem Andrićem je često pričao o književnosti.

Upravo je Radivoj predvideo međunarodni uspeh "Bitlsa" čiju je ploču prvi doneo u Beograd.  Skupljanje ploča mu je bila još jedna strast, a često je znao da se pojavljuje na radijskim programima, a imao je i svoju emisiju gde je puštao svoje ploče koje je nabavljao širom sveta dok je nastupao za reprezentaciju!

Radivoj Korać

youtube/ Dejan Tasić

Radivoj Korać, Foto: youtube/ Dejan Tasić

Njegov šut levom rukom će zauvek biti urezan u istoriji ove igre, Radivoj je bio toliko tehnički potkovan da je dobio poziv od legendarnih "Harlem Globetrotters", on je prvi evropljanin koji je dobio ovu prestižnu pozivnicu!  

Radivoj je nizao uspehe i sa reprezentacijom Jugoslavije sa kojom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968., kao i bronzanu medanju na Evropskom prvenstvu 1963. Ukupno je odigrao 157 međunarodnih utakmica i postigao 3153 poena! Na tri od četiri Evropskih prvenstava je bio prvi strelac (Beograd 1961.-216, Vroclav 1963.-239, Moskva 1965.-195).

Kobi Brajant

EPA/Larry W Smith

Kobi Brajant, Foto: EPA/Larry W Smith

Možda bi se nesrećna pogibija Kobija Brajanta mogla uporediti sa Koraćevom. Dvojica idola mladima, najzaslužniji za razvoj košarke u svojim vremenima, Radivoje je popularizovao košarku u Jugoslaviji koja pre njega nije imala veće uspehe (samo jedna generacija je bila pre njega), bio je prva sportska ličnost koja je stekla popularnost u tadašnjoj zemlji kao da je holivudska zvezda, dok je Kobi postao globalni košarkaški trend u periodu od 2000.-2015. , umnogome je popularizovao igru pod obručima u Aziji, Africi, Balkanu, ma širom sveta.

Obojicu je krasio pobednički mentalitet, voleli su košarku, dali joj više nego što su trebali, ali su bili ispunjeni kao ljudi i u drugim branšama! Baš zato ne čudi odluka Adama Silvera da nagrada za najkorisnijeg košarkaša na meču "All-star" dobije naziv "Kobe Bryant MVP Award"! Taj "All-star" meč nema apsolutno nikakav rezultatski značaj, uglavnom ova egzibicija služi da se napravi šou, te i da se najveće zvezde odmore i zabave pred plej-of!

Upravo zbog ovoga može da se napravi još jedna paralela sa Koraćom, jer to nebitno takmičenje će dobiti na značenju zbog imena i prezimena Kobi Brajant, a svakako je da će LeBron Džejms, Janis Adetokumbo želeti da budu prvi osvajači ove nagrade!

Ne želim reći da je Kup Srbije nebitno takmičenje, pošto nema tu nagradu kako bi dodatno motivisao konkurenciju, ali očigledno je da stavljenje Radivoja Koraća u naziv Kupa Srbije pravi potez i za to treba pohvaliti organizatore jer su dali omaž legendi srpske košarke, te su podstakli učesnike da se bore za trofej!

Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda

Alo Marko Metlas

Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda, Foto: Alo Marko Metlas

Zato ne čudi velika strast na utakmicama ovog takmičenja. Neretko se dešavalo da izbiju incidenti, kako na parketu, tako i van njega!

Navijači Partizana pogodili su bakljom u oko 2017. godine nekadašnjeg člana skupštine Košarkaškog saveza Srbije Miodraga Radovića.

"Sećam se neke užarene kugle sa iskricama koja je letela prema meni, a zatim udarca i pada. Imao sam kratak prekid svesti, sledeće što pamtim su lekari Hitne pomoći koji su me smestili na nosila. Čuo sam pozive mojih zabrinutih prijatelja dok su me odnosili..." - opisao je tada Radović taj trenutak.

Mnogi se sećaju skandaloznog finala u Kragujevcu 2013. godine čiji su učesnici opet bili "večiti".

Tada je u dvorani "Jezero" došlo do masovnog obračuna pristalica oba kluba na tribinama koji je izazvao prekid utakmice. Stolice su letele na sve strane, čak je i protiv-požarni aparat aktiviran nasred terena, policija je pokušala da reaguje, ali je na kraju utakmica nastavljena tek sutradan, kada je odigrano preostalih 18 minuta duela pred praznim tribinama.

I 2012. godine se dogodila masovna tuča navijača Zvezde i Partizana koji su se pobili na ulicama Niša umesto u "Čairu"!

Kup Radivoja Koraća Pobednici- Finalisti - Najkorisniji igrač

wikipedia printscreen

Kup Radivoja Koraća Pobednici- Finalisti - Najkorisniji igrač, Foto: wikipedia printscreen

Nadamo se da neće biti incidenata na predstojećem spektaklu u Nišu, da će jedine varnice biti na terenu, ali u domenu sportskog natecanja!

Crvena zvezda i Partizan su dužni da daju svoj maksimum na večerašnjoj utakmici, a navijači oba tabora da prirede feštu na tribinama, jer nije svaki dan praznik košarke i to u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Ono za šta sam siguran da fali ovom takmičenju je OKK Beograd, možda će se u budućnosti ovaj klub ponovo izdignuti sa klincima iz komšiluka, gde drugari jedan drugom čuvaju leđa, a svaki poraz i trijumf jača bratsku vezu! 

Hvala Vam "Žućko" na ostavštini!