Srbija - Švedska, Ana Dabović, EP košarkašice
kss.rs
Srbija - Švedska, Ana Dabović, EP košarkašice

kss.rs

Srbija - Švedska, Ana Dabović, EP košarkašice, Foto: kss.rs

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Švedsku 87:49 i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva koje se igra u Srbiji i Letoniji. Protivnik u borbi za finale biće im Španija u subotu uveče.

Švedska je pokazala da nije dostojan rival Srpkinja, koje su furiozno počele meč i pitanje pobednika rešile u prvom poluvremenu. Srbija će se u polufinalu sastati sa Španijom, koja je bila bolja od Rusije, dok će se u drugom polufinalu sastati Velika Britanija i Francuska.

Jelena i Dejvid Bruks

Instagram

Meč je najbolje otvorila Ana Dabović, koja je od prvih 16 poena svoje reprezentacije postigla čak 12.

Srbija je na kraju prve četvrtine imala +9 (21:12), a razlika se tokom druge deonice samo povećavala. Granitna odbrana Srbije bila je nerešiva enigma za gošće, koje su sredinom drugog dela igre već imale dvocifren broj izgubljenih lopti.

Naše reprezentativke su na +16 (33:17) došle veoma brzo, posle dve trojke Nevene Jovanović i jedne Sonje Petrović.

Španija - Rusija, EP košarkašice

FIBA.COM

Šveđanke nisu imale odgovor i srljale su iz greške u grešku, a izabranice Marine Maljković su se smenjivale u postizanju poena, pa je na poluvremenu bilo ogromnih +22 (43:21).

U nastavku Šveđanke su napravile seriju 4:0, ali su njihov nalet zaustavile neverovatna Dabovićeva i kapiten Bruks.

Gošće su tokom treće deonice pokušale da odgovore nešto višom postavom, što im je, u neku ruku, uspelo, ali je Maljkovićeva imala odgovor za svaki pokušaj iznenađenja.

koš za sreću

Promo

Iako je prednost već bila ogromna, Bruks, Jovanović i Čađo su u četiri napada pogodile tri trojke i na kraju treće deonice Srbiji donele +31 (64:33).

Tokom četvrte četvrtine Maljkovićeva je polako ubacivala neke igračice sa manje minuta tokom prvenstva, ali ni one nisu htele da popuste. Igrali se koš za koš, a odlična je bila Aleksandra Crvendakić, dok su Butulija i Miljković postigle sedam, odnosno šest poena.

Švedska je na kraju završila sa 24 izgubljene lopte, naspram 12 Srpkinja, pre svega zbog fenomenalne odbrane Srbije i velike doze zonskog presinga.

Bitno je istaći, takođe, da je Srbija plasmanom u polufinale obezbedila mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Oba meča polufinala na programu su 6. jula, dok su meč za treće mesto i finale zakazani za dan kasnije.