Tuga Ercega, Raduljice, Milutinova i Nedovića
profimedia
Tuga Ercega, Raduljice, Milutinova i Nedovića

profimedia

Tuga Ercega, Raduljice, Milutinova i Nedovića, Foto: profimedia

Za njega rešenje leži u samo jednoj rečenici: „Učinite tako nešto i tužićemo vas“.
U intervjuu za italijanski „Korijere“, Bertomeu je opširno govorio o sukobu FIBA-Evroliga i ocenio da su nacionalni savezi nevini i da nepotrebno ispaštaju.

- Da sam ja na čelu nacionalnih saveza kojima FIBA preti oduzimanjem predolimpijskih turnira, bio bih vrlo oštar. Rekao bih im da pokušaju da mi oduzmu turnir i da će dobiti tužbu! Savezi su prezentovali projekte, oni su prihvaćeni i ugovori su potpisani. Da, FIBA je poslala nekima pisma i pitala je, recimo, Nemačku ili Finsku da li su spremne da se prihvate organizacije, ali kakve to veze ima? Šta, neko će da organizuje kvalifikacioni turnir za OI za četiri dana! Niko nije iznad zakona, pa nije ni FIBA. Uveren sam da bi svaki sud na svetu stao uz saveze! Svaki!

FIBA nije iznad zakona:  Đordi Bertomeu

profimedia

FIBA nije iznad zakona: Đordi Bertomeu, Foto: profimedia

Nije se na tome zaustavio Bertomeu, već je oštro napao FIBA i zbog Španije i Litvanije.
- Šta žele da postignu suspenzijama? Da eliminišu Španiju i Litvaniju? Ekipe koje su već obezbedile učešće na Olimpijskim igrama. Pa to se graniči sa ludilom!

Predsednik Evrolige je objasnio da će Evroligu pružiti svaku moguću podršku klubovima koji su suočeni sa suspenzijama nacionalih saveza zbog odluke da igraju u Evrokupu, uz jasan stav ko će izaći kao pobednik iz rata FIBA-Evroliga.
- Na jedan ili drugi način, pobedićemo FIBA. To je sigurno - zaključio je Bertomeu.

Devetorica odlučuju o sudbini

Danas bi trebalo da se sastane i Izvršni komitet FIBA sveta, koji će raspravljati o zahtevu FIBA Evrope da primeni sankcije na 14 federacija koje je ta organizacija suspendovala sa EP 2017. i isto učini i za Olimpijske igre. O sudbini Srbije danas če odlučivati Argentinac Horacio Muratore, Švajcarac Patrik Baunam, Nemac Ingo Vajs, Portorikanac Ričard Karion, Turčin Turgaj Demirel, Španac Hoze Luis Saez, Novozelanđanin Barton Šipli, Amerikanac Mark Tejtum i Hane Nijang iz Malija.