Ognjen Jaramaz
kss.rs
Ognjen Jaramaz

kss.rs

Ognjen Jaramaz, Foto: kss.rs

Naravno, bilo bi lepše da je debi selektora Igora Kokoškova na domaćem parketu ukrašen pobedom, koja bi potvrdila lepo izdanje protiv Finaca u gostima, ali među reprezentativcima Srbije nisu se upalili alarmi!

Svi problemi s kojima se suočavaju kvalitetnije reprezentacije tokom FIBA prozora jasno su se videli tokom prva dva kola kvalifikacija.

Nacionalni timovi su bez aduta iz NBA, ali i Evrolige. Zbog toga i možemo pročitati kako su Španci poraženi od Poljaka na svom parketu ili da je Holandija pobedila Tursku u gostima, da je Belgija razbila Litvaniju... Zbog toga i ne treba da nas čudi kako smo to izgubili od tamo nekih košarkaša iz Gruzije.

- Oni su ekipa koja ima iskusne i kvalitetne pojedince i dugo su zajedno. Možda nam je nedostajalo malo svežine na kraju da dođemo do pobede pred svojim navijačima - rekao je za „Alo!“ Ognjen Jaramaz (24), koji je tokom mečeva protiv Finske i Gruzije pokazao da je zreo da postane deo nacionalnog tima čak i kada u timu budu NBA i igrači iz Evrolige.

I iskusni Marko Simonović pokušao je da objasni kako se u nedelju desio šok u Dvorani „Aleksandar Nikolić“.

- Bićemo bolji, a kada bude najvažnije, bićemo najbolji. Nije ništa strašno što smo izgubili. Bitno je da smo pobedili Finsku. Idemo dalje - tvrdi Simonović koji će uskoro dres Cedevita Olimpije zameniti uniformom Unikahe iz Malage.

I Jaramaz i Simonović žale zbog propuštene prilike u nedelju. Posebno zbog toga što je Kokoškov doživeo poraz u Beogradu.

- Svaki trener sa sobom nosi nešto svoje i nešto novo u odnosu na one s kojima si dosad radio. Igorovo znanje, iskustvo i pristup radu sigurno prijaju, naročito nama, mlađim igračima - iskren je Jaramaz.

U krajnjoj liniji, da bismo se kvalifikovali na EP, potrebno je da budemo bolji od Finaca i Švajcarske, pošto se Gruzija kao domaćin sledećeg EP već kvalifikovala za šampionat Starog kontinenta.

Packe dobijali i s Dudom i Saletom

Opomene kakve je Igor Kokoškov dobio protiv Gruzije imali su i njegovi prethodnici Dušan Ivković i Aleksandar Đorđević. Recimo, Đorđević je pre godinu dana, tokom finiša kvalifikacija za SP pretrpeo poraz od Estonije, pa se Srbija, opet, kvalifikovala za Mondobasket. Duda je imao velikih muka tokom kvalifikacija za EP 2009. godine, kada je njegov tim porazila Finska.