Partizan - Lokomotiva
KK Partizan
Partizan - Lokomotiva

KK Partizan

Partizan - Lokomotiva, Foto: KK Partizan

Ništa više neće biti istor u Evrokupu - kompanija EKA u potpunosti menja sistem takmičenja. Umesto dosadašnja 24 kluba, u takmičenju će učestvovati samo 20 klubova, koji će biti pobedeljeni u dve grupe sa po 10 klubova. Po osam prvoplasiranih će u nokaut fazu, posle koje će finalisti overiti vizu za plasman u Evroligu. 

Takođe je odlučeno da 16 klubova dobiju mesto po plasmanu na tabelama iz liga koje su u sistemu EKA, a da četiri kluba dobiju specijalnu pozivnicu, kakvu je pre dve godine dobio i Partizan, jer tad, kao ni sad, nije bio među prve četiri na tabeli ABA lige. Ukoliko u skladu sa očekivanjima Partizan opet dobije specijalnu pozivnicu, ABA će imati četiri predstavnika, a to su tri učesnika plej-ofa koji nisu šampioni. 

Jasno je da je na smanjenje broja učesnika uticao i prošlogodišnji egzodus klubova iz Evrokupa u FIBA Ligu šampiona, a sistem takmičenja je promenjen da bi svaki klub imao zagarantovanih 18 utakmica, umesto dosadašnjih 6, ako ispadne već posle prve faze. 

Nema sumnje da će takmičenje i sledeće godine biti jako jer će izvesno u njemu učestvovati Virtus, Lokomotiva Kubanj, Himki i najmanje tri španska kluba, a sigurno će putem specijalnih pozivnica kompanija EKA pokušati da pod svoje okrilje vrati PAOK ili AEK, Darušafaku, Bamberg...