Ljubica Otašević
youtube/Zdenka Šimpraga
Ljubica Otašević

youtube/Zdenka Šimpraga

Ljubica Otašević, Foto: youtube/Zdenka Šimpraga

U Zvezdinom domu na Kalemegdanu nalazi se pismo u kome se jedan francuski klub obraća crveno belima. U njemu su ispisane sledeće reči." Pozivamo Crvenu zvezdu da i naredne godine učetvuje na našem turniru. Ali, pod uslovom da se pojave u istok kratkoj opremi i da u timu neizostavno bude košarkašica sa brojem 12".

Ljubica je 1951. godine, još kao srednjoškolka, prvi put obukla crveno-beli dres. Odigrala je šest fantastičnih sezona i osvojila šest titula prvaka Jugoslavije. U Zvezdi je upoznala i svoju prvu ljubav, koja je igrom slučaja bio Srđan Kalember. Tri i po godine važili su za najčuveniji košarkaški par.

Inače, mečevi, ali i treninzi Crvene zvezde na terenima među drevnim zidinama Malog Kalemegdana bili su prepuni, svi su želeli da gledaju zvezdine košarkašice, a posebno Ljubicu. Nobelovac Ivo Andrić, general JNA Peko Dapčević, ali i najpoznatiji policajac Slobodan Penezić Krcun bili si očarani njenom prirodnom lepotom.

Ljubica Otašević

Screenshot

Ljubica Otašević, Foto: Screenshot

„Andrića sam često viđao na Kalemegdanu u „barberi“ mantilu, sa šeširom na glavi, stajao je sa strane i gledao treninge, više ženske, nego muške. Pričalo se da je bio očaran lepotom Ljubice Otašević“, rekao je za Mića Belić, nekadašnji košarkaš. No, ona kao da nije bila svesna svoje lepote i šarma.

Pod koševima bila je temperamentna, neustrašiva i brza i od nje se mnogo očekivalo. Međutim, bila je poznata i po mangupskom ponašanju, zbog čega je često „popila“ klupu, o čemu je svedočio pokojni Ranko Žeravica u dokumentarnom filmu Duške Jovanić „Izgubljeno iz biografije“. Bila je i član reprezentacije Jugoslavije, a posebno se istakla na evropskim prvenstvima 1954. i 1956. godine. U svojoj 24. godini (1957) naglo prekida svoju košarkašku karijeru i kao studentkinja beogradskog Filozofskog fakulteta odlazi u Italiju da usavrši jezik. Od tada nikada više nije živela u Jugoslaviji.

Zbog neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren, dobija ulogu dublerke ove italijanske dive u filmu „Ključ“. Ta uloga je bila njena karta za Holivud, ali nažalost nije uspela da se ostvari kao glumica, iako je imala nekoliko manjih uloga. Ipak, najpoznatija je po epizodnoj ulozi u filmu „Ljubav i moda“ iz 1960. godine.

Ostatak života provela je sama u svojim vilama u Marbelji i Hjustonu, družeći se sa holivudskim džet-setom: Šonom Konerijem, princezom Sorajom, Haroldom Robinsom, Dinom Martinom, a mnogo puta u njenom holivudskom domu doručkovao je Marlon Brando. Kažu da je ulazila bez kucanja u kancelarije španskog diktatora Franka, a u istoj zemlji, u gradu Marbelji, ulica nosi njeno ime. Jednostavno nije bilo osobe koja nije želela da bude u njenom društvu.

Mnogi je pamte kao femme fatale, no Ljubica je, pre svega, bila odlična košarkašica i prkosna, drčna žena neverovatne lepote koja je neizmerno volela Srbiju i Crvenu zvezdu. Još se pamti kada je košarkašice Crvene zvezde iznenadila u La Korunji 1979. godine, uplativši im hotel sa pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona.

Preminula je 12. aprila 1998. godine u Hjustonu. U nastavku je epizoda serije „Bili smo prvaci sveta“ koja je delom posvećena Ljubici.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

M

02.08.2020 18:37

tužno..sama!