FIBA logo
Profimedia.rs
FIBA logo

Profimedia.rs

FIBA, Foto: Profimedia.rs

KS Slovenije poslao je pismo FIBA, nakon što su ih suspendovali sa Evrobasketa 2017. godine.

Pismo Slovenije FIBA

Printscreen

Pismo Slovenije FIBA, Foto: Printscreen

"ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu, u vlasništvu 12 klubova (od kojih dva slovenačka), jeste postigao sporazum sa Evroligom, ali KS Slovenije veruje da nema ni moralnog ni legalnog osnova da se zbog toga suspenduje seniorska reprezentacija Slovenije. KSS ne spada u vlasnike ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima, niti bilo kako može da utiče na nju. ABA liga je od 29. juna 2015. zvanično priznata od strane FIBA Evropa i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, KSS nema prava da reaguje, niti je pozvan da to učini. Zato verujemo da bi FIBA Evropa trebalo da svoje optužbe adresira isključivo na ABA ligu.

KSS je spreman da garantuje da će se slovenački klubovi povinovati propisima FIBA, ali mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA lige, umesto što suspenduje Saveze koji nemaju nikakve veze ni sa Evroligom ni sa ABA ligom. Mi smo juna 2015. i podržali nameru naših klubova da igraju ABA ligu, tek pošto je to učinila FIBA.

Da bi bila izbegnuta selektivna kažnjavanja različitih Saveza, a i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo vas da do kraja razjasnite sledeće stvari:

- da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem Evrolige, dakle i u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup?

- da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa?

- da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju Savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?

Nadamo se da će naša objašnjenja pomoći da FIBA Evropa povuče ove nekorektne i neosnovane suspenzije", stoji u otvorenom pismu KS Slovenije, koje je potpisao predsednik Matej Erjavec.

Pismo Slovenije FIBA

Printscreen

Pismo Slovenije FIBA, Foto: Printscreen