Goran Dragić i Igor Kokoškov
AP Photo/Thanassis Stavrakis
Goran Dragić i Igor Kokoškov

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Goran Dragić i Igor Kokoškov, Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Slovenački plejmejker Goran Dragić je bio prva zvezda tog tima, a i pre dolaska Kokoškova na klupu Slovenije imao sa njim izuzetno prijatan odnos.

"Čim sam načuo da je Igor izabran za selektora Srbije zvao sam ga da mu čestitam, pre nego što je to zvanično potvrđeno. On je moj veliki prijatelj i čovek koji mi je puno pomogao u karijeri, slobodno mogu da kažem i da je član moje porodice. Kada sam tek došao u NBA, u Finiks Sans, gde je on radio kao pomoćni trener, više sam vremena provodio u njegovoj kući nego u svojoj. Primio me je kao najrođenijeg, kao familiju, što mu nikada neću zaboraviti. Tada se još se nisam bio aklimatizovao na NBA, na život u Americi, američki stil igre, a on mi je bio najveća podrška i najviše pomogao da se priviknem. I kao čovek i kao stručnjak, trener. Vremenom smo postali kao jedna poriodica, njegova i moja žena su super prijateljice, družimo se kad god imamo prilike", evocirao je uspomene Dragič za "SerbianTimes".

Nije tajna da je Kokoškovu san da postane selektor svoje zemlje o čemu je i sam govorio, a potvrdio je to i Dragić.

"Prvo što sam mu rekao jeste da sam srećan zbog njega, jer sam znao koliko je želeo da postane selektor svoje zemlje, Srbije. Stalno mi je pričao o tome da je još kao klinac, kada je znao da neće moći da se dalje bavi košarkom, sanjao da postane selektor reprezentacije. U međuvremenu je doneo puno sreće navijačima u Gruziji i Sloveniji, sada je došlo vreme i da obraduje fanove u Srbiji", ispričao je Dragić, koji je u finalu EP postigao 35 poena za Sloveniju protiv "orlova".

Košarkaš Majami Hita je i prognozirao dalje uspehe Srbije sa Kokoškovim na klupi.

"Sigurno je da će sa Jokićem, Bogdanom, Bjelicom… imati dobru ekipu i ne sumnjam da će uspeti da uklopi NBA i evropske igrače poput Teodosića, koji je i dalje mnogo znači Srbiji. Kod nas je Kokoškov imao sličan izazov i uspeo je da sve kockice posloži, igrali smo brzo ali insistirali na odbrani, on je vrhunski majstor da prilagodi igru ekipe igračima koje ima u timu. Inače, gledao sam Svetsko prvenstvo u Kini, ali sam pratio i srpske medije, i mislim da je bio veliki pritisak na igrače. Svi su ih još pre prvenstva proglasili najvećim favoritima, maltene je već bilo viđeno finale sa Amerikancima, a u takvoj situaciji je teško igrati. Pogotovo što se ekipa prvi put našla u tom sastavu, a falio je Teodosić", zaključio je Slovenac.