Najčuvenije sestre  u košarci: Milica  i Ana Dabović
Aleksandar Dimitrijević
Najčuvenije sestre  u košarci: Milica  i Ana Dabović

Aleksandar Dimitrijević

Najčuvenije sestre u košarci: Milica i Ana Dabović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Predvodnica bronzanih heroina iz Rija je posle 14 godina odlučila da okači patike o klin, a zbog uspeha koje je donela našoj zemlji zaslužuje mesto među velikanima srpske košarke.

Ova 34-godišnja košarkašica, koja je odigrala 72 utakmice u nacionalnom dresu i za to vreme osvojila bronzu na Olimpijskim igrama 2016. i zlato na Evropskom prvenstvu 2015, kao i pregršt klupskih trofeja, ostavlja reprezentaciju u sigurnim rukama Ane Dabović. U razgovoru za „Alo!“ ističe da je njena mlađa sestra jedini dostojni naslednik na mestu kapitena Srbije.

Spremam autobiografiju

- Kakvi su ti planovi?

- Fokusirana sam na svoj košarkaški kamp, koji raste iz dana u dan. Cilj mi je da usmerim decu da budu dobri ljudi, jer nije važno kojim će se poslom u životu baviti. Takođe, pišem autobiografiju, a očekujem da knjiga bude objavljena sledeće godine - rekla je Milica Dabović.

- Jedina stvar zbog koje žalim je što nikada više neću stajati rame uz rame sa sestrom Anom na parketu. Iznenadilo me je što je Anči plakala na mom oproštaju. Mnogo je jača od mene po tom pitanju i verujem da je jedina koja može da bude kapiten Srbije. Zaslužila je zbog odnosa prema dresu nacionalnog tima, ali i zbog izuzetnih ljudskih kvaliteta koje poseduje. Bila je najkorisniji igrač na Evrobasketu 2015, osvojila je prsten u ženskoj NBA ligi, pa i igrački najviše zaslužuje da povede devojke ka novim uspesima.

- Koji je glavni razlog odlaska u reprezentativnu penziju?

- Uvek sam ginula za za Srbiju, ali došao je kraj zato što ne želim da me neko maltretira i ne poštuje. Najlepše trenutke u karijeri sam provela u reprezentaciji. Veliko hvala selektorki Marini Maljković, ljudima koji su bili uz mene tokom svih ovih godina, Draganu Đilasu i devojkama sa kojima sam igrala. Njima dugujem posebnu zahvalnost što su me trpele, mada sam ja njih mnogo više. Do ovog leta atmosfera u reprezentaciji je bila savršena, a na Olimpijskim igrama u Riju devojke su se malo opustile.

Najlepše trenutke u karijeri provela sam u reprezentaciji

Dalibor Danilović

Najlepše trenutke u karijeri provela sam u reprezentaciji, Foto: Dalibor Danilović

- Bilo je mnogo dobrih, ali i loših momenata?


- Svesna sam koliko sam pružila Srbiji, a to što sam bila kapiten nacionalnog tima predstavlja mi najveću čast. Dobro pamtim i početke u reprezentativnom dresu. Sa 27 godina me je tadašnji selektor Miodrag Vesković proglasio starom igračicom, pa me nije pozvao na kvalifikacije za Evrobasket. Nakon toga se pojavila mogućnost da novi selektor bude Marina Maljković, a njoj sam jasno stavila do znanja da sam, ako preuzme funkciju kormilara Srbije, spremna da život stavim u njene ruke - rekla je Milica Dabović.

Srećno na EP

- Koliko može Srbija na Evrobasketu bez tebe?

- Želim im sreću na Evropskom prvenstvu u Češkoj, a dokle ćemo dogurati, ne mogu da predviđam. Danijel Pejdž je operisana, pa najverovatnije neće igrati, ali ne sumnjam da će selektorka Marina Maljković napraviti dobar tim. Naravno, Srbiju će predvoditi Ana, a ja im najiskrenije želim da opravdaju bronzano odličje sa Olimpijskih igara - poručuje Milica Dabović.

 

Od Đilasa žezlo, od fanova Mini!

Videlo se i u „Čairu“ koliko Milicu obožavaju deca, pošto su je obasipala poklonima. Bio je i njen dečko Simon na oproštaju košarkašice, ali je i ovog puta izostao verenički prsten. - Dobila sam razne crteže, pisma, brojanicu, krunu, žezlo od Dragana Đilasa, ali prsten od Simona i dalje fali. Ne znam šta čeka - kroz smeh je poručila Milica Dabović.

 

Komentari (5)

Duka

25.11.2016 23:16

Sonja Petrovic kapiten

dada11

26.11.2016 07:35

@Duka - U potpunosti se slazem sa Vama. Devojka zasluzuje to i po igrackim i po ljudskim kvalitetima. Ona je dona prevagu u nasu relrezentaciju.

ja

28.11.2016 20:51

@Duka - Sonja kapiten, potpuno se slazem! Najobrazovanija kosarkasica, najbolje komunicira sa novinarima. A Milica ako hoce decu da uci pozitivnim stvarima neka prvo izgladi odnose sa svojim bivsim saigracicama jer je ruzno ovakvo pljuvanje preko medija. Ni od jedne druge kosarkasice nismo culi ni videli da iznosi "prljav ves". Neke stvari javnost ni ne mora da zna.

Teodora

26.11.2016 00:22

Naslov vam je kao da umire, a ona...

vuk

26.11.2016 00:46

Ne znam zasto, ali nikad mi ova devojka nije bia simpaticna.Previse ega, a kosarka je ipak timski sport. Ana je susta suprotnost.