Lebron Džejms
AP Ringo Hw Chiu
Lebron Džejms

AP Ringo Hw Chiu

Lebron Džejms, Foto: AP Ringo Hw Chiu

NBA liga se našla u ogromnom problemu zbog koronavirusa. Pred najkvalitetnijim takmičenjem su različiti putevi, ali nijedan nije savršeno rešenje. Pre sedam dana počela je suspenzija NBA lige pošto je Rudi Gober bio pozitivan na koronavirus. Nedugo zatim počela su nagađanja kad bi sezona mogla da se nastavi, a komesar Adam Silver govorio kako vidi NBA posle prolaska pandemije.

Dok se Amerika i svet bore sa pandemijom Kovid-19, rukovodstvo najbolje košarkaške lige sveta radi i razmatra moguće scenarije za nastavak sezone, ali i budućnost NBA lige. Komesar Adam Silver je svestan težine situacije.

- Pred nama su tri opcije. Prva je, naravno, kada možemo da ponovo krenemo da igramo i to u uslovima kao pre, sa 19 hiljada navijača u hali. Druga opcija je da razmislimo o nastavljanju sezone bez prisustva publike na tribinama i šta to znači - rekao je Silver i pojasnio šta bi to podrazumevalo: - Na terenu bismo imali igrače, trenersko i pomoćno osoblje. Oni bi bili obavezani određenim protokolima, a doktori bi ih kontrolisali i na kraju davali dozvolu da je bezbedno igrati.

Treća opcija koja se razmatra je, kako kaže, humanitarna utakmica, nešto poput Ol-star meča, sa manjim brojem učesnika, ali koja bi imala za cilj da se narod zabavi u ovim teškim vremenima.

- Tu bismo prikupili velika sredstva. Košarkaši bi takođe pratili određeni protokol, bili bi testirani i izolovani. Ljudi su zarobljeni u kućama, potrebna im je razonoda, neka promena -  smatra Silver.

U ovom trenutku kao najrealniji termin za nastavak sezone deluje jun, što bi automatski značilo pomeranje početka naredne sezone. Ona bi verovatno počela u decembru, a to bi moglo i trajno da promeni kalendar lige kakav danas znamo.

- To su stvari o kojima pričamo sa našim partnerima, zajedno sa našim regionalnim sportskim mrežama. I na leto se gleda drugačije nego što je to bilo istorijski sa stanovišta televizije. I to je nešto na čemu kancelarija lige radi već duže vreme, bez obzira na ovu novonastalu situaciju. Imamo dosta vlasnika timova koji su tehnolozi, medijski eksperti, tako da je to nešto na čemu vlasnici klubova i zvaničnici lige rade na već izvesno vreme - rekao je Silver, i nagovestio da bi sezona u NBA ligi ubuduće mogla da počinje na krajem decembra, na katolički Božić.