Crvena zvezda - Budućnost 5. utakmica
ALO! Vuk Žarić

 

Crvena zvezda - Budućnost, majstorica finala plej-ofa ABA lige, Foto: ABA liga, KK Crvena zvezda

* Evroligu će od sezone 2020/21. imati 18 klubova

* Regionalna ABA liga do sada je davala jednog predstavnika i to će u novoj sezoni biti Crvena zvezda

* Najbolji igrač prošle sezone bio je Jan Veseli

Čelnici košarkaške ABA lige naveli su da će šampion tog takmičenja sigurno imati predstavnika u Evroligi u naredne dve sezone. ABA liga je to izjavila uprkos promeni načina kvalifikovanja, koju su čelnici Evrolige objavili u četvrtak.

"U naredne dve godine šampion ABA lige će imati sigurno mesto u Evroligi. Evroliga je uvela niz novina i između ostalog promenila sistem raspodele mesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga. Ipak, i u novom sistemu, ABA liga je dobila čvrste garancije da će i kroz sistem raspodele tri vajld karte imati sigurno mesto u Evroligi", izjavio je potpredsednik ABA lige Domagoj Čavlović posle sastanka Evrolige u Minhenu.

"Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ABA ligu podignemo na još viši nivo, opravdamo poverenje i izborimo se za još bolji status naših klubova", dodao je Čavlović.

PROČITAJTE JOŠ:

Evroliga je promenila sistem kvalifikovanja za to takmičenje od sezone 2020/21. i po tome šampion ABA i najbolje plasirani timovi iz Španije, Nemačke i VTB lige više neće ostvariti rezultatima u svojim takmičenjima plasman.

Evroligu će od sezone 2020/21. i dalje činiti 18 klubova. Među njima će biti 11 nosilaca A licenci, Bajern Minhen i Asvel, finalisti Evrokupa, kao i tri tima koji će dobiti posebne pozivnice.

BONUS VIDEO: