Džejms Majkl Mekadu
Twitter/ Arthur Boyle Fan Accoun
Džejms Majkl Mekadu

Twitter/ Arthur Boyle Fan Accoun

Džejms Majkl Mekadu, Foto: Twitter/ Arthur Boyle Fan Accoun

Mekaduovi roditelji, Roni i Dženet, profesionalno su igrali košarku u Evropi. Međutim, njegov stric je ostavio dubok trag na "Starom kontinentu". Bob Mekadu imao je dugu i uspešnu karijeru u SAD koje su, između brojnih drugih priznanja, među kojima je i MVP zvanje, uključivale dve NBA titule sa Los Anđeles Lejkersima i tri sezone na listi najboljih strelaca.

 

Istovremeno, Mekadu je svoje igračke dane završio u Evropi, proveo je šest sezona u Italiji, od čega četiri sa Olimpijom Milano. A bio je i dvostruki šampion Evrolige i vodio je Milan do vezanih titula 1987. i 1988. Do druge je stigao na prvom fajnal-foru moderne ere.

Bio je to istorijski događaj i format koji traje i danas. I pogodite koji je drugi klub bio deo finalne četvorke 1988. godine? Partizan, koji je u to vreme završio na trećem mestu pobedom nad grčkim Arisom, dok je Milan u finalu pobedio Makabi iz Tel Aviva.

 

Sada, nećak Boba Mekadua igra za Partizan. I kao i njegov ujak, već ima dve titule NBA šampiona, u 2015. i 2017. godini, kao član Golden Stejt Voriorsa.

Njegov novi tim je kandidat za trofej Evrokupa i već je dobro statovao pokrenuo Top 16 fazu, pobedivši prošle nedelje igrom protiv velikog favorita Virtus Bolonje sa 18 bodova.

Bob Mekadu je bio potentan strelac, dok je Džejms mnogo raznovrsniji napadač i igrač koji takođe daje veliki doprinos u skokovima i odbrani. On možda nije tako blistav kao njegov stric tokom dana slave '70-ih i '80-ih, ali možda je ono što Partizan traži da postane još konkurentniji.

Sa Andreom Trinkijerijem na klupi, Partizan je počeo da se vraća u evropsku elitu i to mogu da postignu ako uspeju da dođu do Evrokupa i dobiju kartu za Euroligu.