Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica
Shutterstock
Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica

Shutterstock

Košarka lopta košarkaška lopta košarkaška utakmica, Foto: Shutterstock

Glavni razlog je nemogućstvo da Igokea i Spars odigraju odloženu utakmicu.

Prvo je tim iz Aleksandrovca zatražio se utakmica 14. kola zakazana za 14. januar odloži zbog obaveza u ABA ligi. Rivali na tom meču, ekipa Sparsa, u ABA 2 ligi imaju gostovanje Splitu u četvrtak, tako da se javlja problem sa putovanjem i odmorom.

Prema pravilima, dva kluba treba da se dogovore oko novog termina, do čega nije došlo i KS BiH je morao da prekine čitavu ligu:

"Na osnovu člana 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sednici održanoj dana 27.08.2019. godine doneo je Odluku Broj: 651/19 u kojoj se navodi da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019/2010 ima kancelarija KSBiH. S tim u vezi, obzirom da je došlo do kršenja propozicija, te samim tim narušen je kalendar i regularnost takmičenja Prvenstva BiH sezona 2019/20, donosi se Odluka o prekidu Lige 12 Prvenstva BiH i poništenja nominacija 14. kola Prvenstva BiH Lige 12 između KK Igokea i KK Spars Realway kao i svih nominacija 15. kola Prvenstva BiH Lige 12 do okončanja sastanka i donošenja zaključka od strane UO KSBiH. O nastavku takmičenja Prvenstva BiH Lige 12 kao i nominacijama za navedene utakmice kancelarija KSBiH dostaviće obaveštenje nakon što UO KSBiH donese odluku i otkloni nejasnoće. Odluka stupa na snagu danom donošenja", navodi se u saopštenju KS BIH koje je dostavljeno klubovima.