Svetislav Pešić
Marko Metlaš
Svetislav Pešić

AP Antonio Calanni

Svetislav Pešić, Foto: AP Antonio Calanni

Svetski prvak sa Jugoslavijom 2002. godine, a sad trener Barselone Svetislav Pešić, dva puta je sedeo na klupi Zvezde i neretko je isticao da i sebe smatra zaslužnim za uspon crveno-belih i značajne uspehe u ovoj deceniji. Trofejni srpski stručnjak u četvrtak će ponovo biti na suprotnoj strani od svog bivšeg kluba, jer će sa Barselonom ugostiti ekipu Dragana Šakote u 21. kolu Evrolige.

Najavljujući taj meč, popularni "Kari" pohvalno je pričao o Zvezdinim kvalitetima i uporedio ih sa Barsom iz njegovog prvog mandata (2002-04)

"Crvena zvezda sada igra 'kompletnu' košarku, kao što smo mi igrali u Barseloni kada sam prvi put ovde radio i kada smo osvojili Evroligu. Hrabri su, imaju mogućnost da igraju na više poseda i da igraju 'totalnu košarku', kakvu smo mi u Barsi igrali tada", rekao je Pešić, a preneo katalonski list "Sport".

KK Crvena zvezda

Alo/Marko Metlaš

KK Crvena zvezda, Foto: Alo/Marko Metlaš

U prvom ovosezonskom meču, Barselona je savladala crveno-bele u "Pioniru", na čelu sa odličnim Nikolom Mirotićem, a Pešić ističe da crveno-beli sada nisu isti tim kao tada.

"Sada nas očekuje meč sa Zvezdom koja ima novog trenera i koja je pobedila u sedam od prethodnih 11 utakmica u Evroligi. Tim je kompletno napredovao"; rekao je "Kari" i dodao:

"Zvezda igra kvalitetnije van svog terena. Odlično kontrolišu ritam utakmice, a to nije moguće bez odbrane. Pokušavaju da drže loptu i to rade veoma dobro, odlično. Imaju šansu da uđu u plej-of".

Važna vest iz Barselone uoči ove utakmice je da je plejmejker Toma Ertel počeo da trenira pet meseci posle teške povrede i operacije kolena. Taj problem sprečio je odličnog"pleja" da nastupi i na Svetskom prvenstvu u Kini.

"Sa njim idemo postepeno. Malo po malo. Ertelov povratak zavisiće od toga u kakvom će stanju da bude, jer je jedno trenirati individualno bez kontakta, a drugo sa ekipom. Ako ne bude problema, nadamo se da će početi pomalo da igra, ali ne mogu ništa da kažem", objasnio je Pešić.

Duel Barselone i Zvezde počeće u četvrtak u 21 čas.