Andrea Trinkijeri i Milan Tomić
Marko Metlaš
Andrea Trinkijeri i Milan Tomić

Marko Metlaš

Andrea Trinkijeri i Milan Tomić, Foto: Marko Metlaš

Košarka se vraća. Posle gotovo šest meseci pauze, oživljavaju regionalne dvorane. Uz novost da osvajač ABA prstena neće imati garantovan prolaz u Evroligu, ali to nije omelo čelnike klubove da sastave, čini se, najjače timove ikad.

Pecarski i povratnici u FMP-u, Mega dovela talente

Ekipe Vladimira Jovanovića i Dejana Milojevića neće biti mnogo promenjene u odnosu na prethodnu sezonu jer su ostali igrači koji su činili okosnicu. FMP se pojačao uglavnom povratnicima, pa će dres kluba iz Železnika nositi Ilija Đoković, Aleksa Radanov i Marko Tejić. „Pantere“ su pojačali i turski internacionalac Okben Ulbaj i mladi srpski reprezentativac Marko Pecarski. Mega je nastavila da dovodi talentovane igrače, pa su opremu kluba povratnika u Beograd (iz Sremske Mitrovice) zadužili Nikola Tanasković, Novak Musić, Uroš Trifunović, Marko Simonović i Jurij Macura.

Bokan na čelu Budućnosti još četiri godine, najavio nove ciljeve!

AUTOR: Tanjug/S.I. DATUM I VREME: 25.09.2019. 15:17 - 25.09.2019. 15:23 Nije izgubio poverenje zbog poraza od Zvezde. Dragan Bokan, Foto: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / Predsednik Buducnosti iz Podgorice Dragan Bokan ostaće na toj funkciji još četiri godine, odlučeno je danas na Skupštini košarkaškog kluba.

Titulu u Jadranskoj ligu braniće Crvena zvezda, svakako jedan od glavnih favorita da u svoje vitrine unese i peti šampionski trofej. Trener Milan Tomić računa na proverene snage, jer su jedanaestorica ostala iz prethodne sezone, a kada se na to doda da su se Jovanović, Dženkins i Kuzmić vratili i da poznaju sistem rada, dolazi se do samo tri novajlije. Klub sa Malog Kalemegdana vraća se u Evroligu, pa je pred Tomićevom ekipom veliki broj teških mečeva, pa je jasno da je dugačka klupa neophodna.

Uvertira Superkup u Zagrebu

Uvertira u sve ono što će nas čeka nastupajuće sezone biće Superkup ABA lige, koji se od 26. do 29. septembra održava u Zagrebu. Osim domaćina Cibone, na turniru učestvuju Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita-Olimpija, Partizan, Primorska, FMP i Mega.

ČETVRTFINALE

26. SEPTEMBAR

Meč 1: Partizan-Mega 17

Meč 2: C. zvezda - Primorska 20

27. SEPTEMBAR

Meč 3: Cedevita-Olimpija - FMP17

Meč 4: Budućnost-Cibona 20.30

POLUFINALE

28. SEPTEMBAR

Pobednik meča 1 - pobednik meča 2 17

Pobednik meča 3 - pobednik meča 4 20

FINALE

29. SEPTEMBAR

Pobednik polufinala 1 - pobednika polufinala 2 20

 Kao najzvučnija imena koja će nositi crveno-beli dres izdvajaju se novajlije Džejms Gist i dvojica Brauna, Lorenco i Derik, te nosioci iz prethodne sezone poput Bilija Berona i Stratosa Perperoglua. Čarls Dženkins je na krilima „delija“ pružao možda i najbolje partije u karijeri, dok je Nikola Jovanović značajno napredovao u odnosu na prvi mandat, pa se dolazi do zaključka da je menadžment prvaka Srbije i regiona odradio dobar posao u pauzi između sezona.

Džejms Gist, košarkaš Crvene zvezde

KK Crvena zvezda

Džejms Gist, košarkaš Crvene zvezde, Foto: KK Crvena zvezda

I Partizanove ambicije su veoma velike na Jadranu. Igračima su omogućeni mnogo bolji uslovi prelaskom u „Arenu“, a italijanski strateg Andrea Trinkijeri ušao je u drugu godinu ugovora, te navijači s pravom očekuju više nego prethodne sezone. Ostoja Mijailović, prvi čovek kluba, istakao je da postoji želja da se Partizan vrati u Evroligu, pa se u tom cilju radilo u prelaznom roku. Najpoznatije lice koje je ovog leta stiglo u crno-beli tabor svakako je povratnik Nemanja Gordić. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je pre dve sezone bio najzaslužniji, uz Nikolu Ivanovića, za osvajanje titule podgoričke Budućnosti, a posle ne tako dobre prošle sezone, sada se očekuje da se vrati u pravu formu.

Tihi heroj Partizana: Stefan  Birčević

Aleksandar Dimitrijević

Stefan Birčević, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Pročitajte još:

Kada je reč o centarskoj liniji, Partizan je ostao bez najvećeg broja igrača (Đorđe Gagić, Bandža Si, Stefan Janković, Marko Pecarski) iz minule sezone, a s druge strane stigao je Artjom Parahovski, koga je Evrokup na svom sajtu okarakterisao kao četvrto najbolje pojačanje za narednu sezonu u tom takmičenju. Među crno-bele je stigao i Stefan Birčević, reprezentativac Srbije, koji je propustio praktično cele pripreme zbog obaveza na Mondobasketu. Trinkijeri pod svojom komandom ima još i nekoliko veoma interesantnih igrača poput Mozlija, Pejnersa i Tomasa.

PRELAZNI ROK VEČITIH RIVALA

CRVENA ZVEZDA

DOŠLI

Derik Braun (Efes)

Ognjen Kuzmić (Real Madrid)

Čarls Dženkins (Himki)

Džejms Gist (Panatinaikos)

Lorenco Braun (Gvangžu Lajons)

OTIŠLI

Maik Cirbes (Gvangžu Vainžuang)

Džo Regland (Darušafaka)

Kej Si Rivers (Betis)

Aleksa Radanov (FMP)

Dušan Ristić (Astana - pozajmica)

Marko Kešelj

PARTIZAN

DOŠLI

Nemanja Gordić (Budućnost)

Rašon Tomas (Dinamo Sasari)

Kori Volden (Hapoel Holon)

Artjom Parahovski (Ritas)

Stefan Birčević (Bon)

Žanis Pejners (Darušafaka)

Vilijam Mozli (Trst)

OTIŠLI

Džok Lendejl (Žalgiris)

Aleks Renfro (Zenit)

Amar Gegić (Sloboda Tuzla)

Uroš Trifunović (Mega)

Đorđe Gagić (Aris)

Vanja Marinković (Valensija)

Bandža Si (Andora)

Marko Pecarski (FMP)

Aleksej Nikolić (Trevizo - pozajmica)

Stefan Janković (AEK - pozajmica)

Tadija Tadić

Od ostalih ekipa iz regionalnog šampionata, najaktivniji na tržištu je bio Mornar, koji je potpuno remontovao tim i doveo nekoliko vrhunskih pojačanja. Uz Barane treba pomenuti i Cedevita-Olimpiju, kao i podgoričku Budućnost, koja je igrala prošlogodišnje finale.

Sve miriše na dobru sezonu na Jadranu.

Bonus video: Branko Lazić otkrio šta misli o uspehu reprezentacije!