Crvena zvezda - Cedevita Olimpija
ALO/Marko Metlaš
Crvena zvezda - Cedevita Olimpija

ALO/Marko Metlaš

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija, Foto: ALO/Marko Metlaš

Crvena zvezda je u dramatičnoj završnici okrenula protiv Cedevita Olimpije i slavila 82:81.

Poslednji minut nije mogao da se gleda na malim ekranima.

Baš tada su se desile neke stvari na koje su se Ljubljančani osvrnuli.

Šta se ustvari desilo?

Danas je stiglo objašnjenje.

"Arena Channels Group" podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nestanka električne energije u strujnom ormaru na koji je bilo priključeno reportažno vozilo ove kompanije na meču Crvene Zvezde i Cedevita Olimpije, a kao razlog navode indikativnu činjenicu da je električna energija isključena samo na električnom ormaru na koji je bilo priključeno njihovo reportažno vozilo, dok je napajanje strujom u svim drugim delovima hale „Aleksandar Nikolić“ bilo potpuno normalno.

Arena Sport oglasila se zvaničnim saopštenjem u kojem zahteva od nadležnih organa da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do ovog incidenta, da ispitaju sve relevantne svedoke i preuzmu snimke sa nadzornih kamera kako bi ovaj događaj što pre dobio svoj zvanični epilog.

Saopštenje koje je potpisao Nebojša Žugić, generalni direktor kompanije, prenosimo u celosti:

"Podnošenjem ove krivične prijave stavljamo do znanja svima koji imaju nameru da na razne nelegalne načine spreče dalji razvoj i napredak naše kompanije, da su njihovi kukavički i podmukli potezi unapred osuđeni na neuspeh jer je Srbija pravna država sa jakim institucijama, a Arena Channels Group ozbiljna i stabilna kompanija koja je u svakom trenutku spremna da zaštiti svoje interese i interese svojih gledalaca.

Apostrofiram da nikome nećemo dozvoliti da se igra sa ugledom naše kompanije, ugledom Telekoma Srbije, ugledom naše države i njenih institucija. Kao i do sada borićemo se na tržištu svim dozvoljenim raspoloživim sredstvima i igrati uz poštovanje svih tržišnih pravila ali u svakom trenutku spremni da snažno i energično odgovorimo na bilo kakav pokušaj da nam se uskrati mogućnost ravnopravne borbe nečijim nelegalnim postupanjem.

Što se krivične prijave tiče, podnosimo je na osnovu člana 280. i 281. Zakonika o krivičnom postupku „ARENA CHANNELS GROUP DOO“ protiv više NN lica za koja se sumnja da su dana 14.04.2021.godine, u hali „Aleksandar Nikolić“, u Beogradu, u toku odigravanja utakmice regionalnog košarkaškog takmičenja „ABA LIGE“ između КК „Crvena Zvezda“ i КК „Cedevita Olimpija“ u stanju uračunljivosti, svesni svog dela, u nameri nanošenja štete privrednom društvu „ARENA CHANNELS GROUP DOO“, kao saučesnici, isključili električnu energiju u strujnom ormaru na koji je bilo priključeno reportažno vozilo privrednog društva „ARENA CHANNELS GROUP DOO“.

Usled toga došlo je do prekida prenosa utakmice na kanalu TV ARENA SPORT 1. Na taj način Areni Sport je onemogućeno da snimi poslednjih 25 sekundi izuzetno, u sportskom smislu bitnog košarkaškog susreta koji je imao neizvesnu rezultatsku završnicu, zbog čega je ovlašćenom nosiocu TV prava, oštećenom privrednom društvu i oglašivačima naneta velika kako materijalna tako i nematerijalna šteta.

U sredu uveče reportažno vozilo Arene Sport, je po ustaljenoj proceduri bilo priključeno na jedan od strujnih ormara Hale „Aleksandar Nikolić“, preko kojeg se za potrebe direktnih prenosa napaja električnom energijom već deset godina unazad. Usled iznenadnog nestanka struje u našem reportažnom vozilu, došlo je do prekida direktnog prenosa utakmice a usled toga i do velikog pada rejtinga poslednjeg- udarnog komercijalno - reklamnog termina smeštenog između završetka utakmice „Crvena zvezda“ – „Cedevita Olimpija“ i početka narednog prenosa.

Ističemo da je prilikom sistemske provere od strane naše službe na terenu, zamene kablova za napajanje i provere ispravnosti uređaja, utvrđeno da ne postoji problem u opremi „ARENA CHANNELS GROUP“. Nakon asistencije dežurnog električara hale „Aleksandar Nikolić“, utvrđeno je da je struja u ormaru na koji je priključeno naše reportažno vozilo isključena.

Indikativna je činjenica da je električna energija isključena samo na električnom ormaru na koji je bilo priključeno naše reportažno vozilo, dok je napajanje strujom u svim drugim delovima hale „Aleksandar Nikolić“ bilo potpuno normalno. Usled svega ovoga, odnosno nemogućnosti da snimimo poslednjih 25 sekundi susreta Crvene zvezde i Cedevita Olimpije najviše uskraćeni ostali su naši gledaoci, a najveću štetu pretrpela je naša televizija.

Činjenica da je struja isključena samo u elektronskom ormaru na koje je bilo priključeno naše reportažno vozilo, a da je u ostalom delu hale funkcionisala potpuno normalno, u svetlu činjenice da je prisustvo novinara u samoj hali usled epidomiološke situacije bilo zabranjeno, kao i prisustvo publike, opravdano budi sumnju da je isključenje prouzrokovano sa namerom nanošenja štete našem privrednom društvu, našim gledaocima, kao i pravnim licima, odnosno oglašivačima, koji emituju svoje reklamne poruke na našeim kanalima u sklopu prenosa.

Dovođenjem ovih činjenica u vezu sa samim momentom isključenja struje, u situaciji kada se odigravaju poslednji trenuci utakmice, u susretu koji zbog kvaliteta timova i njihovog rivalstva izaziva veliko interesovanje gledalaca za prenos uživo, samim tim i udarnih reklamnih termina, naročito usled „tesnog rezultata“ i neizvesne završnice, opravdano sumnjamo da je cilj više NN lica koja su delovala kao saučesnici, prouzrokovanje štete našem pravnom društvu, kako reputacione tako i materijalne, ali i pravnim licima oglašivačima koja se reklamiraju u udarnim reklamnim terminima.

Ozbiljnoj medijskoj kući, kakva je naša, a koja se bavi emitovanjem i prenosom sportskih događaja, usled narušavanja reputacije i poslovnog ugleda, ovakvi postupci ostavljaju dalekosežne posledice na dalje poslovanje. Nakon ovog događaja, kao što smo i očekivali, upućen nam je veliki niz prigovora kako od strane gledalaca, tako i od samog organizatora takmičenja, sa kojim imamo zaključen ugovor, kao i od strane naših oglašivača koji se kod nas reklamiraju i koriste naš reklamni prostor. Reakcija javnosti je bila dramatična, usled čega je narušen ugled „ARENA CHANNELS GROUP“, a kritike su stizale putem telefona i putem društvenih mreža.

Za kraj još jednom napominjemo da „ARENA CHANNELS GROUP“ čvrsto veruje u institucije države i poziva ih na promptnu reakciju, te naglašavamo da ćemo bez bilo kakvog osporavanja prihvatiti odluku koju nadležni organi donesu, uključujući i mogućnost da je do nestanka električne energije došlo usled tehničkih problema i bez uticaja trećih lica. Bitno nam je da se utvrdi istina!"

PROČITAJTE JOŠ: