Miško Ražnatović
ATA Images
Miško Ražnatović

ATA Images

Miško Ražnatović, Foto: ATA Images

Kakva su Vaša očekivanja od završnice ABA lige, kome dajet ulogu favorita?

- Moje mišljenje je da će se u finalu susreti Crvena zvezda i Budućnost, a ulogu favorita bih dodelio ekipi, koja bude imala prednost domaćeg terena, što u ovom trenutku još uvek nije poznato. Prednost domaćeg terena će biti ozbiljan faktor, čak i u situaciji, gde je prisustvo publike zabranjeno.

Evroliga ulazi u završnicu, kakva su očekivanja i ko bi moga da bude iznenađenje?

- Iskreno, ne očekujem neka prevelika iznenađenja. Većina ljudi, pa i ja očekuju Anadolu Efes i Barselonu u finalu. Nekako sve mi to izgleda daleko imajući u vidu da verovatno prvi put neću prisustovati završnom turniru, usled strogih kovid restrikcija nemačke vlade.

Da li Vas je neki igrač iz BeoBasketa posebno iznenadio ove sezone?

- BeoBasket zastupa veliki broj igrača i svake godine mnogi uspevaju da prebace očekivanja. Ove godine u ABA ligi to su najpre Filip Petrušev i Nikola Jović, a u evropskoj košarci Dešon Pjer iz Fenera, Kejsi Šepard iz Niznog Novgoroda.

Filip Petrušev

Mega Soccerbet/Ivica Veselinov/A

Filip Petrušev, Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov/A

Može li Filip Petrušev kao Nikola Jokić?

- Filip može mnogo, i ništa ne treba isključivati, ali objektivno je teško za bilo kog evropskog igrača verovati da bi mogao da bude jedan od top kandidata za titulu MVP-ja u najjačoj ligi sveta. No, da je neko rekao pre pet godina da će Nikola to biti, svi bi se nasmejali, a vidite da smo danas na pragu toga.

Mnogo se polemiše o broju stranca u našim klubovima, da li je moguće da se to promeni sledeće sezone?

- Odredbe KSS limitiraju taj broj na četiri po timu, ali timovi koji igraju ABA ligu imaju mogućnost dovođenja neograničenog broja. Potpuno je izvesno da se regulativa neće menjati u tom delu.

Boriša Simanić je sada u Megi, šta ga je zaustavilo i zašto nije uspeo u Zvezdi?

- Mnogo je razloga za taj neuspeh. Deo razloga je u njemu, deo je u sistemu, koji mora da pobeđuje i nema vremena da čeka razvoj klinaca i trpi njihove košarkaške nestašluke. Niti je prvi, niti poslednji, koji je projektovan da bude NBA igrač, a da nije uspeo da to u primarnom naletu materijalizuje. No, on je veoma mlad i ima puno vremena da se stvari vrate na staro.

Od koga Vašeg igrača očekujete veliki bum, odnosno spektakularni transfer ovog leta?

- Nekako najveća očekivanja imam od najboljeg evropskog plejmejkera, Vasilija Micića, čiji ugovor je pažljivo koncipiran par godina unazad, tako da odštetna klauzula je vrlo prihvatljiva za sve klubove i u Evropi i Americi. No, imajući u vidu, koliko se dobro oseća u sadašnjem klubu i saradnju sa trenerom, ukoliko se ne poklope sve kockice, možda i ostane u dresu "pivara".

Da li ABA liga ima budućnost i kakve promene su neophodne?

- Liga je izuzetno zanimljiva, ima kvalitet, NBA liga je obožava jer izbacuje najviše klinaca. Interesovanje je veliko i sve je u najboljem redu, izuzimajući odnose između vodećih klubova. Ukoliko se to prevlada, biće svima nama još puno bolje. Ja bih lično uveo plej-of od osam ekipa, ili bar od šest, gde bi dve prvoplasirane preskočile četvrtfinale. Time bi se povećao broj ekipa zainteresovanih za plasman do samog kraja.

Kakve poteze očekujte od Crvene zvezde i Partizana narednog leta?

- Kada je Zvezda u pitanju, mnogo će zavisiti od takmičenja u kojem će nastupati sledeće godine u Evropi. Što se Partizana tiče, svima je jasno da sledi generalni remont, uz mnogo problema, koji postoje da se to obavi na kvalitetan način. Nadam se da će uspeti u tome.

Dejan Radonjić (Crvena zvezda)

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Dejan Radonjić (Crvena zvezda), Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Partizan traži trenera, a da li Dejan Radonjić ostaje u Zvezdi?

- Partizan traži trenera, kao što ste rekli, a Dejan Radonjić ima ugovor sa klubom i ne očekujem promene za sledeću sezonu.

Kako ste zadovoljni Meginom sezonom? Bilo je mnogo sjajnih utakmica, uz modernu košarku?

- Ovo je najbolja sezona u Meginoj istoriji. Megini rezultati se mere manje po broju pobeda, a više po broju igrača koji su postigli iskorak. Petrušev, Simonović, Kazalon, Jović, Đurišić. ogroman broj igrača koji je na poptuno drugom nivou u poređenju sa početkom sezone. Vlada Jovanović je napravio sjajan posao, tim pre što šesto mesto, i to ispred jednog giganta, poput Partizana, te finale Kupa su realni rezultatski maksimumi ovog tima - zaključio je Ražnatović.