Nikola Jokić
AP/Eric Gay
Nikola Jokić, Foto: AP/Eric Gay

Nikola Jokić je u šestom meču sa San Antonio Sparsima na startu doigravanja - briljirao. I to kao niko nikada od naših košarkaša koji su igrali u najjačoj ligi sveta.

Ipak, lični košgeterski rekord u plej-ofu, klupski rekord i rekord po učinku Srba u mečevima doigravanja, nije bio dovoljan da Denver prođe dalje, jer su domaćini trijumfovali sa 120:103, pa će majstorica u nedelju (četiri sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu) odlučiti ko će na megdan Portlandu u drugom kolu.

Jokić je, i pored nekoliko promašenih šuteva koje inače daje, od samog starta igrao odlično, ne i njegovi saigrači, pa je ekipa Grega Popoviča obradovala svoje navijače sa "+10" (na momente i 12 razlike) u uvodnoj deonici koju je dobila sa 34:24. U drugoj su stvari počele da se drastično menjaju, jer je uz Jokićev ples Denver čak uspeo i da povede na momenat, ali je na veliki predah ipak otišao sa "-4".

Srpski centar je već u prve dve četvrtine bio blizu trip-dabla, uz 16 poena ostvario je i osam skokova, te sedam asistencija, a onda je nastavio da na svojim plećima nosi ekipu. Bilo je već tada jasno da je na odličnom putu da obori svoj lični plej-of rekord od 29 poena, što je i dokazao sa čak 17 poena u trećoj deonici u kojoj je poslat na klupu da predahne uz Denverov zaostatak od samo tri poena.

Međutim, rezervisti Nagetsa su se tada, prosto, raspali. Nisu baš briljirali ni do tog momenta (do početka četvrte četvrtine, samo devet poena su ubacili, a starteri 76), a onda su dozvolili Sparsima da za tili čas, dok je Jokić bio na klupi, naprave seriju 12:2 i odu na velikih "+13".

FILIP ČOVIĆ ZA SPORT PLUS: Iskrvarili smo za Evroligu!

Od toga se gosti nisu oporavili, iako je naš 24-godišnji centar i po povratku na parket nastavio da dominira u reketu.

Njegov konačni učinak od 43 poena je najviše što je ikada dao igrač Denvera u plej-ofu, ujedno i njegov lični rekord, ali i sasvim dovoljno da obori rekord Predraga Peđe Stojakovića od 42 poena za Sakramento.

Jokić je do toga došao šutirajući 17/24 za dva, 2/6 za tri, a imao je i 12 skokova, devet asistencija, tri "krađe" i jednu blokadu.

U Denveru su "dvocifreni" bili još samo Džamal Marej (16), Geri Heris (14) i Pol Milsap (12), ali je osam njihovih saigrača ukupno dalo svega 18 poena što uopšte nije bilo dovoljno da se izbegne majstorica. A nju su, pre svih, izborili Oldirdž sa 26, Derozan sa 25 i Gej sa 19 poena, koji će sa ostatkom Sparsa u nedelju u Denveru odlučivati o tome ko će na godišnji odmor, a ko u drugo kolo plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige.

Imajući u vidu kako Nikola Jokić igra, sledi istinski spektakl.