Odžo
Vladimir Marković
Odžo

Vladimir Marković

Odžo, Foto: Vladimir Marković

Odžo je rođen 5. januara 1993. godine u Lagosu, glavnom gradu Nigerije, a zvuči neverovatno za čoveka visokog 216 cm da je prvobitno želeo da se bavi fudbalom. Preminuli Odžo je najpre trenirao fudbal u rodnoj Nigeriji, a košarkom je počeo da se bavi relativno kasno, sa 16 godina. 

- Prvo sam igrao fudbal, pa to je glavni sport u Nigeriji. I kao svako dete koje tamo odrasta želiš da igraš fudbal za reprezentaciju Nigerije. Čak i kada nisi dovoljno dobar, želiš da igraš - rekao je Odžo nedavno u jednom intervjuu za srpske medije. 

Odžo je od 2012. do 2017. godine pohađao Državni univerzitet Floride. Za ekipu Florida Stejt Seminolsa upisao je 131 nastup, a prosečno je po utakmici postizao 2,7 poena i imao 2,5 skokova. Celu sezonu 2015/16. propustio je zbog povrede kolena. Na NBA draftu 2017. nije izabran. Višegodišnji ugovor sa FMP-om je potpisao 17. avgusta 2017. godine. Tokom sezone 2017/18, Odžo je u ABA ligi imao prosek od 12 poena i 6 skokova, dok je u Superligi uz 6 uhvaćenih lopti imao i zavidan prosek od 14 ubačenih poena, a svojom igrom značajno je doprineo plasmanu FMP-a u finale Superlige Srbije. Ovog leta Odžu je istekao ugovor sa Zvezdom, čiji je dres nosio prethodne dve sezone. Ipak, ostao je u Beogradu i individualno se pripremao za novi ugovor.

Bio je dobri div koga su svi voleli. Iako je bio gromada i pravi div u fizičkom smislu, Odžo je bio prava dobrica u duši, koja ni mrava ne bi zgazila. Videlo se to i prema njegovim izjavama, osmehu kada god je na terenu ili daje izjave posle mečeva.

U jednom intervjuu koji je dao prošle godine, otkrio je ko je najveći šaljivdžija bio u toj ekipi Zvezde. 

- Nisam najveći šaljivdžija. Keš ide prvi, pa onda Džo Regland, pa Mo Faje. Oni su najveće šaljivdžije. Prave šale, kao klovnovi... Džo stalno hoće da se "tuče" sa mnom. Možete li to da zamislite? Džo sa mnom da se bije, a-ha-ha - govorio je dobrodušni div iz Lagosa.

Neka mu je večna slava!

PROČITAJTE JOŠ: