Dušan Domović Bulut
FIBA
Dušan Domović Bulut

FIBA

Dušan Domović Bulut, Foto: FIBA

Dušan Domović Bulut (33, 191), najbolji košarkaš sveta u FIBA 3X3 basketu, pakuje kofere i seli se u Sjedinjene Američke Države, gde će igrati u BIG3 ligi!

BIG3 je, kao što se da pretpostaviti, liga u basketu tri na tri, a osnovao ju je poznati reper Ajs Kjub pre dve godine, u saradnji sa još nekoliko ljudi.

LL Kul Džej i Ajs Kjub

Tanjug/Rich Schultz

LL Kul Džej i Ajs Kjub, Foto: Tanjug/Rich Schultz

Takmičenje će se igrati na leto ove godine, a pored Srbina, učestvovaće brojne bivše NBA zvezde, među kojima su najpoznatiji Alen Ajverson, Čonsi Bilaps, Lamar Odom, Al Džeferson, Stiven Džekson... Ranijih sezona, u ovom takmičenju su se kao treneri oprobali Džulijus Irving, Rik Beri, Geri Pejton i još neki igrači koji su ostavili trag u NBA.

BIG3 liga se sastoji od 12 timova, a trenutno titulu brani ekipa „Power“, u kojoj su igrali Glen Dejvis, Kris Anderson, Kventin Ričardson, Kutino Mobli, Kori Mageti, Rajan Gomes i Zavijer Sajlas.

Logično, pravila se razlikuju u odnosu na FIBA 3X3 basket. Igraju se dva poluvremena, a prvo se završava onog trenutka kada ekipa ubaci 25 poena. Kraj je kada jedan od timova dođe do 50, ali kao i u nekim sportovima, poput recimo odbojke, pobednik mora da trijumfuje bar sa dva poena razlike. Napadi su znatno brži, nema ograničenja.

Power BIG3

Tanjug/Rich Schultz

Power BIG3, Foto: Tanjug/Rich Schultz

Utakmica se igra na jednoj polovini, a postoje poeni za dva i tri poena. Međutim, postoje tri polja na terenu udaljena preko devet metara od table i ukoliko pogodite odatle, računa vam se četiri poena.

Bulut je prijavljen za draft, ali je izvesno da će kao četvorostruki šampion sveta u basketu 3X3, dvostruki MVP na FIBA takmičenjima biti angažovan u nekoj od ekipa.

Alen Ajverson

Tanjug/Rich Schultz

Alen Ajverson, Foto: Tanjug/Rich Schultz

Američki mediji, koji se bave ovim sportom, predstavljaju Buluta kao košarkaša koji je sa Srbijom glavni favorit da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2020. godine. Bulut nije nikada krio da je kao mlađi skidao fore od Alena Ajversona i Džeja Vilijamsa, a maštao je da je Ajversonov saigrač. Snovi se ponekad ostvaruju, tako da će, ako mu ne bude saigrač, bar igrati protiv Ajversona...

Dušan Domović- Bulut

Instagram printscreen

Dušan Domović- Bulut, Foto: Instagram printscreen

Ameri ga zovu „Bulutpruf“

Amerikanci vole svakome da daju nadimak, pa tako, kombinujući snagu Srbina sa prezimenom, nazvali su ga Mister Bulutpruf, što bi u slobodnom prevodu značilo „Gospodin Neprobojni“. Karijeru je počeo 2012. godine, a s ekipom Novi Sad Al Vahda je ispisao stranice ovog sporta, kako u Srbiji, tako i na svetskom nivou.

Neverovatni basketaš nije krio oduševljenje zbog poziva na draft

Izabran sam da dodjem na Draft Big 3 lige, veoma sam ponosan zbog toga. Draft nikad nije bio jaci u ovoj kratkoj istoriji ove lige , tako da jedva cekam ovaj izazov. Odavno sam zacrtao sebi da vidim koliko daleko mogu da doguram da budem najbolji igrac na svetu u basketu 3na3, a ovo je jos jedna prilika da se popnem na veci nivo. Verujem da ce mi ovo iskustvo pomoci da budem bolji i jos bolje se pripremim za Olimpiske igre sledece godine koje su najvazniji cilj za sve nas.