Crvena zvezda - Partizan
ALO!/Marko Metlaš
Crvena zvezda - Partizan

ALO!/Marko Metlaš

Crvena zvezda - Partizan, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Tekuća sezona donela je šest večitih derbija, od kojih su pet odigrana egal, a ovaj poslednji, koji je odlučio o prolasku u finale ABA lige bio je lišen svakakve neizvesnosti. Crvena zvezda je dominantno savladala Partizan rezultatom (84:63) i peti put uzastopno obezbedila učešće u mečevima koji, ne samo da odlučuju o titulu, već ekipi koja pobedi garantuju učešće u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

TRENER HLADIO JOKIĆA, BOGDAN I BJELICA RAZBILI, SVI PORAŽENI Mahnito veče u NBA ligi, bitne stvari se već znaju (VIDEO)

BEŽALI KO ZEČEVI Tim mu gubio pa izvadio pištolj i krenuo da puca, igrači spašavali živu glavu!

POSLE 35 GODINA! Spektakl na Vembliju, 2:0 je najopasniji rezultat (VIDEO)

Prošle godine je tu privilegiju da igra najjače košarkaško takmičenje u Evropi imala Budućnost, a Miroslav Nikolić, bivši trener oba srpska večita rivala, navija da taj uspeh sada ostvare crveno-beli.

Ne pravi se tim za godinu dana

Priželjkivali su navijači Partizana da bi proces stabilizacije, koji se sprovodi u klubu, već ove godine mogao doneti rezultat, ali realnost je pokazala da su ta nadanja bez osnova.

- Ne treba biti oštar. Andrea Trinkijeri je doveo Partizan među četiri najbolje ekipe u regionalnom takmičenju, osvojili su kup i sigurno će se crno-beli brzo vratiti u Evroligu. Međutim, ne može tim da se napravi za jednu sezonu. Potrebno je vreme, a Italijan ima dugoročan ugovor s klubom, pa svi verujemo da će u tome i uspeti - kaže bivši trener crno-belih.

 - Evroligi nedostaju Srbija i atmosfera koju mogu da naprave navijači Partizana i Crvene zvezde. Vreme je da se ovo takmičenje vrati u Beograd. Svi bismo voleli da oba kluba nastupaju u najjačem košarkaškom takmičenju, ali to sada nije realno i treba da navijamo da se jedna ekipa nađe tamo. Zvezda ima priliku da obezbedi sebi učešće i treba da je podržimo - kaže Nikolić i dodaje:

Miroslav Muta Nikolić

Miloš Cvetković

Miroslav Muta Nikolić, Foto: Miloš Cvetković

- Mečevi ovog ranga su veliki spektakl i nećemo valjda da putujemo u region da bismo ih gledali. Nadam se plasmanu Zvezde u ovo takmičenje, pa da nam dolaze u Beograd velike ekipe, da hoteli budu puni i da uživamo u dobroj košarci.

Kao potvrdu da navijači dva najpopularnija srpska kluba prave fantastičnu atmosferu, pomoćnik selektora Aleksandra Đorđevića u reprezentaciji Srbije naglašava da su i Partizan i Crvena zvezda trijumfovali kad su bili domaćini.

Večiti imaju previše stranaca

Strani košarkaši koji dolaze u Srbiju uglavnom su ključni igrači u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ali u majstorici polufinalne serije nijedan iz redova crno-belih nije uspeo da se upiše u strelce.

- Imali su loš šut, loši su bili u odbrani i slabi u skoku. Međutim, ima tu druga stvar koja meni upada u oči. Partizan ima šestoricu stranaca, Zvezda ima jednog više, a taj broj je zaista prevelik za moja shvatanja - kaže Nikolić.

- Ta prednost domaćeg terena mnogo znači. Pa, vidite da su obe ekipe pobedile kad su na tribinama imale svoje navijače. Taj vetar u leđa koju vam daju vaše pristalice nekada je presudan. Ko god da igra Evroligu, znači da poseduje kvalitetan tim, ali taj impuls s tribina je veoma značajan. Setite se samo koliko su pobeda oba kluba ostvarivala baš zbog toga - kaže Nikolić.