Edin Avdić i Nenad Kostić
youtube/TV Arena Sport
Edin Avdić i Nenad Kostić

youtube/TV Arena Sport

Edin Avdić i Nenad Kostić, Foto: youtube/TV Arena Sport

Teško da na ovim prostorima trenutno postoji poznatiji košarkaški, pa i generalno komentatorski, dvojac. Edin Avdić i Nenad Kostić godinama unazad su za mikrofonom televizije "Arenasport". Po mnogima su već ušli u istoriju ovog posla kako sa prepoznatljivim doskočicama tako i rečenicama koje će se prepričavati i bez kojih ovaj sport nije to što jeste.

Poznati i samo kao Edin i Kole, dvojica komentatora su odgovara za "Alo!" na 10 identičnih pitanja i tom prilikom smo utvrdili da se ne razlikuju baš mnogo, ali naravno, imaju svoja mimoilaženja u razmišljanju. 

*Najdraži prenos neke utakmice, a da ste ga Vi radili?

Kole: Imao sam tu sreću da sam komentarisao zaista veliki broj utakmica koje možemo nazvati antologijskim. Ali sigurno se izdvajaju finale ABA lige 2010. godine u Zagrebu između Cibone i Partizana i čuvena Kecmanova trojka, kao i finala evropskih prvenstava za odbojkaše i odbojkašice 2019. gde su selekcije Srbije osvajale zlato. Kao nezaboravno iskustvo dodao bih i prvi NBA meč sa lica mesta iz pariskog Bersija, kao i otvaranje EP za odbojkaše 2017. Poljska – Srbija pred 60 000 gledalaca na fudbalskom stadionu u Varšavi.

Edin: Ima ih zaista veliki broj. Kada su prenosi odličnih utakmica u pitanju, imao sam sreće. Imam barem deset omiljenih, verovatno i više.

*Šta biste radili da niste komentator?

Kole: Teško mi je da zamislim tako nešto, jer sam u sportskom novinarstvu od svoje devetnaeste godine i radim ovaj posao preko dve decenije. Volim da mislim da bih se bavio glumom koja je uz košarku bila moja ljubav u dečačkim danima.

Edin: Pretpostavljam nešto oko košarke, ali nadao sam se ovom poslu i upalilo je.

*Omiljeni košarkaš svih vremena?

Kole: Majkl Džordan i Kobi Brajant. Igrači koji su obeležili svoje epohe. Uživao sam gledajući dokumentarni serijal o Džordanu jer me je to vratilo u vreme kada sam se zaljubljivao u košarku. 

Majkl Džordan

EPA/KAI FOERSTERLING

Majkl Džordan, Foto: EPA/KAI FOERSTERLING

Edin: Ne mogu da razdvojim, Karl Meloun i Džon Stokton.

*NBA ili Evroliga i zašto?

Kole: NBA. Jednostavno, govorimo o najkvalitetnijoj ligi i najboljoj košarci na svetu. Apsolutno sav kvalitet je koncentrisan tamo. Naravno da i Evroliga ima svoju draž, ali prednost dajem NBA, koja je i u pandemijskim danima završnicom u Orlandu pokazala da je, ako ne najozbiljnija, onda među 3 najbolje sportske organizacije u svetu.

Edin: NBA. Bolji igrači, bolje ekipe, bolja organizacija. U NBA u poslednjih 30 godina nijedan igrač ili trener nisu tužili klub zbog neisplaćenog ugovora. U Evropi je ta pojava standard.

*Ko su po Vama najbolji pojedinci Zvezde i Partizana ove sezone?

Kole: Crvenu zvezdu u ovoj sezoni predvode Džordan Lojd koji je trenutno prvi strelac Evrolige i Kori Volden koji sjajan posao radi na obe strane terena. U Partizanu se za sada ističu Rašon Tomas, Vil Mozli i Ognjen Jaramaz, pa su povrede poslednje dvojice u velikoj meri uticale na rezultate crno-belih u ranoj fazi sezone.

Edin: U Zvezdi Džordan Lojd i Kori Volden. Kod Partizana Ognjen Jaramaz do povrede i Rašon Tomas.

Džordan Lojd

KK Crvena zvezda

Džordan Lojd, Foto: KK Crvena zvezda

*Ko će postati novi šampion NBA lige?

Kole: Još uvek je veoma rano za tu vrstu prognoze, pošto je do početka sezone ostalo puno i ekipe se još uvek formiraju. Utisak je da su, za sada najbolji posao napravili aktuelni šampioni Lejkersi koji su angažovali Denisa Šrudera, Vesa Metjuza, Montreza Herela i Marka Gasola, produžili saradnju sa bitnim igračima i sigurno je da će sa Džejmsom i Dejvisom biti naozbiljniji kandidati za odbranu šampionskog prstena.

Edin:  Verovatno će biti isti kao i prošle sezone - Los Anđeles Lejkersi.

Lejkersi

AP/JohnRaouh

Lejkersi, Foto: AP/JohnRaouh

*Da li bi ikada mogli da prenosite fudbalski meč?

Kole: Što bi Amrikanci rekli, "been there, done that". Imao sam priliku da komentarišem fudbalski meč. Bilo je to na TV Arena sport 2010. godine. Došlo je do promena u poslednjem trenutku i kolegijalno sam uskočio u prenos utakmice Roma – Kaljari. Bilo je to pretposlednje kolo Serije A u sezoni kada su se za titulu borili ekipa iz Rima i Inter. Roma je slavila 2:1 posle preokreta, a oba gola je postigao Toti. Iako su pojedini članovi tadašnjeg menadžmenta predlagali da razmislim da još koji put pomognem na fudbalskim prenosima, verujem da je to bio moj dovoljni doprinos.

Edin: Prenosio sam nekoliko mečeva silom prilika, nije baš bilo veselo.

*Da li ste poželili da prenosite neki košarkaški meč, a da niste vi bili za mikrofonom i koji je to meč?

Kole: Jedna od retkih, ako ne i jedina do sada neostvarena profesionalna želja je prenos Olimpijskih igara i finala košarkaškog turnira.

Edin: SAD - Španija, finale Olimpijskih igaraca u Pekingu 2008 godine. Nestvarna utakmica.

*Da li ste se nekada kladili na poene igrača (više/manje poena), a da ste prenosili meč na kom igra i kako to onda izgleda?

Kole: Neko sam ko veoma retko ulazi u kladionicu, a još ređe se kladi na utakmice koje prenosi. U to malo situacija, mislim da nikakve razlike u komentaru nije bilo.

Edin: Uglavnom me zovu sirom Eks-Ju za preporuke. Većinu sam zavio u crno. Retko igram na strelce utakmice koju prenosim, i kada odigram ne oseti se razočarenje. Stojički podnosim poraz.

Aleksandar Đorđević i Miloš Teodosić

Alo Marko Metlaš

Aleksandar Đorđević i Miloš Teodosić, Foto: Alo Marko Metlaš

*Najdraži košarkaš sa prostora Eks-Ju (nebitno da li bivši ili aktivan)?

Kole: Znam da će ovo zvučati diplomatski, ali ne mogu da se odlučim za jednog igrača. Imao sam tu privilegiju da uživam u potezima istinskih majstora ove igre kao što su Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Peđa Stojaković... Sada je zadovoljstvo gledati i komentarisati majstorije Nikole Jokića i Luke Dončića. Želim da verujem da će ovaj region nastaviti da daje takve majstore košarke kojima će se diviti ceo svet.

Edin: Toni Kukoč i Saša Đorđević.

PROČITAJTE JOŠ: