Dragan Šakota
Zadar/Zvonko Kucelin
Dragan Šakota

Zadar/Zvonko Kucelin

Dragan Šakota, Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

Trener domaćih Dragan Šakota je bio vidno frustriran posle drugog vezanog poraza u Areni.

"Očekivali smo tešku utakmicu, drugu u samo dva dana. Imali smo u poslednjem napadu šansu za pobedu, ali tako je - kako je. Sa manjkom energije, to je otprilike to".

Došla je na red priča o slaboj partiji Džejmsa Gista, koji je izviždan od strane navijača.

"Da ih teramo sve? Igrač odigra slabo i to je za kritiku, nema šta. Ne bežimo od toga da smo slabo odigrali završnicu utakmice. Trebalo bi da budemo zadovoljni prvim delom. Kontrolisali smo ritam, primili dosta naivno neke koševe u početku..."

"U drugom delu se očigledno radilo o onom što želite ili ne želite da shvatite, ali ostali smo bez igrača i energije. Nema benzina, ne radi auto. Da kritikujemo ko ima manje snage ili više? Prošli put sam pogrešno rekao, Žalgiris je imao četiri dana do naše utakmice, a Alba tri i lagano putovanje iz Atine. Dakle, kompletno drugačija priprema i pristup. A, nama fale igrači i nemamo energije".

Šakota je zatim izneo sve zdravstvene probleme u timu, počevši od Branka Lazića.

"Lazić danas nije trebalo da igra. Ima temperaturu, ali borio se. Šta da mu kažem? Gist ili Simanić igraju protiv Luka Sikme, Ajnštajna, čovek se zeza sa njima... Mi Sikmu nemamo. Imamo to što imamo. I taj Sikma bi verovatno drugačije izgledao da smo danas imali Kuridžu ili Davidovca".

Alba je u trećoj četvrtini bila izuzetno trojkaški raposložena, i tako iskusnom treneru nije bilo jasno kako su to dopuštali:

"To je i moje pitanje. Što smo dopustili te šuteve, Zvezda nije tim koji ne igra odbranu. Pogledaj šta se događa u poslednje dve utakmice. Nije stvar u tome 'hoću-neću', već 'ne mogu'. Nismo prešli centar, izgledalo je kao da igramo rukomet. Svaki 'pik' su udvajali i nismo mogli da probijemo. Koju akciju da igramo kad ne mogu da prođu?"

"Dupla nedelja nas je pokosila, ne samo zbog ritma, već i zbog bolesti i povreda. Boriša je suviše naivan za Sikmu. To ne možemo da rešimo. Gist je spletom okolnosti četvorka. Ostale dve četvorke nisu tu. Da ne kažem tri, jer i Perperoglu ima problem, a on kao da ne postoji".

 

Kod krize rezultata je bio najrečitiji:

"Koja kriza rezultata, napravili smo četiri uzastopne pobede, a izgubili smo dve. Vidiš šta se događa? Real je izgubio 24 razlike od Himkija, imao pun roster, a izgubio dve zaredom. Neću da pominjem druge ekipe. Objektivno imamo problem, a vi da sa takvim shvatanjem očekujete od Zvezde... Da li sam pričao o najmanjem budžetu, da nisam pravio ekipu i mislim da dobro pomažem... Radim to koliko mogu, ali postoje uslovi koji nam ne dozvoljavaju da pomognem igračima više od toga. Znam gde je granica neke kritike. Pričaćemo i analiziraćemo, ali znam i gde su ljudske sposobnosti i objektivne stvari. Igramo protiv ekipe koja je tri godine sa istim trenerom u gotovo istom sastavu, igraju tečno, bez ikakvog pritiska, a mi to nemamo. Non stop smo u tenziji. Nama je Mega bila važnija utakmica".

Šakota se posle toga osvrnuo na povratak povređenih igrača.

"Davidovac ni danas nije mogao da trenira, a najrealnije je da bi on mogao prvi da se vrati. Imamo tri-četiri igrača uzastopno sa temperaturom i na infuziji. Najiskrenije mi je teško. Najradije bih da bolestan igrač ne igra, ali nema ko. Najradije bih ih i kritikovao, ali to donekle mogu, a donekle ne mogu".

Poslednja rečenica je bila vrlo efektivna:

"Za sada je tako - kako je. Ako budemo svi zdravi mislim da možemo da izvučemo program".